Kao jedan od vodećih svetskih brendova u industriji pametnih telefona Samsung konstantno postavlja standarde kada su u pitanju inovacije, dizajn i pouzdanost mobilnih uređaja. Sa izvanrednom kombinacijom kvalitetnog hardvera i intuitivnog softvera Samsung telefoni  omogućavaju vrhunske performanse, kvalitetne fotografije, dug životni vek baterije i još mnogo toga.

Međutim, iako su poznati po svojoj pouzdanosti i visokokvalitetnoj izradi, kao i svaki drugi elektronski uređaj, i telefoni južnokorejskog tehnološkog giganta podložni su smetnjama u radu koje u većoj ili manjoj meri utiču na njihovu funkcionalnost. Neke od najčešćih problema na Samsung telefonima predstavićemo u ovom tekstu.

#1 Ekran osetljiv na dodir ne radi kako očekujete

Razlozi neodazivanja na komande preko osetljivog ekrana mogu biti različiti, ali je najčešće problem u tome što vam je telefon ranije ispadao pa je ili oštećen ekran ili neki od delova softvera. Problem probajte da rešite tako što ćete ponovo pokrenuti telefon u bezbednom režimu. Probajte i da podesite osetljivost na dodir ako vaš uređaj ima tu opciju. Ukoliko i nakon ovih koraka ne uspete sami da rešite problem, obratite se servisu Samsung telefona u vašem gradu. 

A da biste izbegli i prevenirali ovaj problem sa ekranom, zaštitite ga kvalitetnim staklom, folijom i futrolom. Takođe, održavajte ekran uvek čistim, bez vlage i masnoće.

#2 Ekran Samsung telefona se zamrzne usred korišćenja uređaja

Zamrzavanje ekrana ne mora nužno biti veliki problem ako nije učestalo ali svakako ukazuje na određene greške i velika je prepreka pozitivnom korisničkom iskustvu. “Kočenje” se najčešće dešava kod starijih uređaja koji jednostavno nemaju kapaciteta (dovoljno jak procesor i memoriju) da podrže zahtevnije igrice, već samo manje zahtevne aplikacije

Takođe, fizička oštećenja, pre svega ekrana, mogu biti uzrok zamrzavanja slike, ali i softverske greške. Zato, ukoliko imate oštećen displej zamenite ga, jer ne samo da nepravilno radi već može ugrorziti i vaše zdravlje. Naravno, ne zaboravite i da ažurirate operativni sistem kad god vam stigne poruka da je nadogradnja dostupna. 

#3 No SIM Card Detected

Greška koja govori da uređaj ne vidi SIM karticu takođe može biti česta. Razlozi su različiti, od oštećenje kartice, njenog pogrešnog postavljanja, softverskog kvara, pa sve do čitača unutar telefona. Kako biste rešili problem pre svega proverite da li ste ispravno namestili karticu a zatim vizuelno da nije oštećena. Pre vraćanja u telefon lagano očistite karticu čistom, suvom krpom. Kada stavljate i vadite SIM karticu to uvek činite kada je mobilni telefon isključen.

sim-kartica-telefon

Ako i dalje telefon ne radi isprobajte da li će kartica raditi u drugom telefonu. Ukoliko je drugi uređaj očita onda je definitivno problem u telefonu. U tom slučaju obratite se servisu. Ipak, pre nego što se javite servisu možete uraditi resetovanje na mrežna podešavanja. Idete na: Podešavanja – Opšta upravljanja – Resetujte – Resetujte mrežna podešavanja – Resetovanje podešavanja. Imajte na umu da ćete resetovanjem mrežnih podešavanja takođe resetovati Wi-Fi, Bluetooth i druge postavke.

#4 Telefon neće da se uključi

Baterija koja je potpuno ispražnjena je jedan od razloga zašto se Samsung pametni telefon neće uključiti. Stavite ga na punjač i sačekajte dvadesetak minuta pre nego što pokušate da ga ponovo pokrenete. Druge situacije mogu da budu problem sa portom za punjenje, kontakt dugme za startovanje uređaja ili neispravan hardver. U slučajevima koje smo pobrojali teško da bilo šta možete učiniti sami. Najbolje rešenje je da potražite servis za Samsung telefone jer ovlašćeni serviseri imaju potrebnu opremu i znanje da vam reše problem. 

#5 Uređaj se često restartuje sam

Softverske greške su najčešći uzrok resetovanja Samsung telefona bez vaše komande. Takođe, razlog može ležati i u više aplikacija koje rade istovremeno i na taj način preopterećuju procesor što za posledicu ima rušenje sistema i ponovno pokretanja. Još jedan od razloga je i pregrevanje uređaja usled preterane upotrebe ili loše ventilacije telefona, kao i oštećeni hardver. 

Ono što sami možete uraditi je da ažurirate softver i operativni sistem, isključite aplikacije koje bespotrebno rade u pozadini i rasteretite i oslobodite memoriju ukoliko je prepuna. 

#6 Brzo pražnjenje baterije

Iako spada u premijum brendove, Samsung se ne može pohvaliti najboljim baterijama za svoje telefone. Kompanija stalno radi na poboljšanju, ali za sada ima dosta marki pametnih telefona koje su ispred njih. Svakako brzo pražnjenje baterije je jedno od lošijih korisničkih iskustava koje smeta ljubiteljima Samsunga. Međutim, barem u početku baterija bi trebalo dobro da “drži”, i naravno vremenom da “popušta”. Ali ako se dogodi da primećujete da se prazni brže nego što bi trebalo, onda prvo uradite proveru baterije a zatim proverite i podešavanja.

polomljen-telefon-samsung
Unsplash.com

Koristite telefon normalno za razgovor i poruke bez igranja igrica, surfovanja ili društvenih mreža da biste ustanovili koliko brzo se zaista baterija prazni i da li je to brže nego što bi trebalo. Ukoliko je to slučaj, probajte da isključite aplikacije koje rade u pozadini i koje prosto “jedu” bateriju. Optimizujte aplikacije i podešavanja na vašem pametnom telefonu. To bi trebalo da pomogne da baterija duže drži. Ipak, ukoliko se i dalje prazni jako brzo, zamenite je ako je to moguće i ako se isplati.   

#7 Telefon neće da se poveže na Wi-Fi

Svi znamo koliko je internet koristan, ali i koliko su ljudi danas zavisni od njega i kada se dogodi da nema konekcije često budu nervozni i razdražljivi. Razlog nepovezivanja na internet mrežu najčešće leži u slabom signalu, ali isto tako može biti i ometanje od strane drugih uređaja. 

Najbolje je da se pomoću drugog pametnog telefona uverite da tu gde stojite Wi-Fi mreža daje dobar signal. Na taj način ćete otkloniti prvu nedoumicu, odnosno lošu mrežu. Drugi korak je brisanje svih postojećih mreža pa i one koju želite da uhvatite i ponovno prijavljivanje i unošenje šifre. Ukoliko ni to ne pomogne proverite da li je potrebno ažuriranje softvera, Wi- Fi drajvera i na kraju proverite kompatibilnost rutera. 

Iako su Samsung telefoni veoma popularni (sa razlogom) i oni dolaze sa mnoštvom potencijalnih problema. Jednostavno, kvalitet svih komponenti uključujući i softver nikada ni na jednom modelu nije isti, pa se u pojedinim segmentima češće javljaju problemi. Ukoliko vidite da se u poslednje vreme neki od problema češće javljaju, reagujte na vreme. Odlaganje problema može izazvati veće kvarove i oštećenja i skratiti životni vek vašeg telefona

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here