U vreme kada svi govore o uštedi energije i potrebi da uradimo nešto korisno za naš životni prostor, postavlja se pitanje kako i mi možemo da postanemo deo ovog pokreta i da doprinesemo ovoj ideji. Energetski efikasni domovi više nisu novina u svetu, a sve je više kućevlasnika koji se odlučuju upravo za ovakve domove. Oni štede električnu energiju, vodu i druge resurse koji se svakodnevno koriste, a takođe proizvode manje štetnih materija koje uništavaju životni prostor oko njih. Zato bi svi mi trebalo da se uključimo u ovaj pokret i da pokušamo da stvorimo životni prostor u kom su čistoća i energetska efikasnost ključni faktori. Ako i vas interesuje zelena gradnja, evo nekoliko stvari o njoj koje bi trebalo da znate.

Upotreba energetski efikasnih materijala

Ključna stvar u vezi sa zelenom gradnjom jeste upotreba energentski efikasnih materijala koji su u srži svake kuće, zgrade, poslovnog prostora i druge nekretnine koja se gradi na ovaj način. Ovi materijali zasnivaju se na principu recikliranja i ponovne upotrebe, što znači da oni u najvećem broju slučajeva nisu potpuno novi, već su prerađeni i napravljeni od nekih drugih materijala. Na taj način investitori i izvođači radova smanjuju potrebu za potpuno novim materijalom i resursima koji su im potrebni da bi izgradili svoje projekte, a kada malo po malo smanjujemo potrebu za tim elementima gradnje, onda takođe malo po malo pomažemo i našoj planeti da održi visok nivo prirodnih resursa. Ovo je najveća prednost zelene gradnje, ne samo na kratkoročnom, već i na dugoročnom nivou, i još jedan razlog da se uključimo u ovaj pokret.

Svež vazduh i puno sunčeve svetlosti

Verovatno najvažnija prednost ovog principa gradnje jeste činjenica da na ovaj način dozvoljavamo da u naš životni prostor uđe više sunčeve svetlosti i svežeg vazduha nego ikada ranije. To je naročito primetno ako u našim domovima postoje kvalitetni klizni prozori koji nam pomažu da iskoristimo sve prirodne potencijale naše nekretnine, uključujući prostornu orijentaciju i količinu prirodne svetlosti koja nam je dostupna. Ovi prozori su jednostavni za upotrebu i vrlo praktični, te ako ih otvorite tokom jutra i držite otvorene veći deo dana, imaćete dovoljno svežeg vazduha i svetlosti zbog kojih će vaš dom biti zdraviji i prijatniji nego ikada ranije.

Ušteda električne energije

Ukoliko je vaš dom napravljen od energetski efikasnih materijala i opremljen mnoštvom prozora i vrata koji obezbeđuju idealan protok vazduha, velike su šanse da ćete moći da uštedite električnu energiju koju koristite za zagrevanje i hlađenje prostora. Umesto starih modela prozora i vrata sa drvenim okvirima koji najverovatnije više ne obezbeđuju adekvatno dihtovanje, ovi novi modeli PVC prozora i vrata zadržaće toplotu unutar vašeg životnog prostora, te nećete morati da se dogrevate tokom zime. Sa druge strane, tokom leta će ovi prozori sprečiti preteranu količinu toplog vazduha da uđe u vaš dom, i to će vam smanjiti potrebu za klima uređajima. Ova optimalna razmena energije i velika ušteda resursa su među najvažnijim prednostima zelene gradnje, te istražite opcije za zamenu stolarije što pre.

Klimatske promene i prednosti zelene gradnje

Evidentno je da se klima menja svake godine, te su leta sve toplija, a zime sve blaže. Zbog toga, svako od nas mora da se prilagodi ovim promenama ako želimo da nastavimo da živimo ugodno i prijatno, a upravo će nam zelena gradnja pomoći u tome. Koristeći inovativne materijale i tehnike, ova gradnja će izdržati sve klimatske promene koje nam slede u narednim godinama i decenijama, ali i neočekivane klimatske aktivnosti poput oluja i smetova.

Iako ideja zelene gradnje nije nova u svetu, ona se kod nas i dalje razvija, ali kako ona uključuje velike prednosti, vreme je da i vi postanete deo ovog zelenog pokreta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here