Da li ste znali da prosečan objekat gubi čak trećinu energije ukoliko zidovi nisu izolovani? Preračunato u novac, to znači da stanari takvog objekta godišnje bace trećinu budžeta za grejanje. Izolacija zidova doprinosi kvalitetnijem i komfornijem boravku u samom objektu, ali nije zanemarljiva ni ušteda u kućnom budžetu. Fasada objekta nema samo estetsku vrednost, već je njena primarna uloga da omogući adekvatno korišćenje i zaštitu unutrašnjeg prostora. Danas na tržištu postoje brojni postupci i materijali zahvaljujući kojima se izolacija može uraditi kako spolja, tako i iznutra. Osim regulacije klime u samom objektu, termoizolacijom se može uticati i na smanjenje vlage. U tom smislu, bolje je uraditi izolaciju zidova sa spoljne strane.

Pored toga što kuću štiti od ekstremno hladnih zima i velikih vrućina, termoizolacija će produžiti vek samog objekta koji će zahvaljujući izolaciji bolje podneti temperaturne razlike. Nedostatak izolacije na stambenom objektu, hteli da priznamo ili ne, svrstava se u finansijske greške koje nam prave rupu u novčaniku. 

Ulaganje u termičku izolaciju, jeste velika stavka u kućnom budžetu, ali gledano dugoročno veoma je isplativo. 

Kako izabrati materijal za toplotnu izolaciju

Danas na tržištu postoji mnoštvo materijala za izolaciju, vrhunskog kvaliteta. Ono o čemu posebno treba voditi računa je da taj materijal bude vodootporan, nezapaljiv i teško lomljiv. Za oblaganje spoljnih zidova najčešće se koriste kamena i staklena vuna, kao i stiropor različitih debljina. Za izolaciju krovova najčešće su u upotrebi građevinska pvc folija, staklena vuna i crep. Dok se za izolaciju podova pored folije najčešće koristi kamena vuna zbog svojih karakteristika. 

Sve prednosti staklene i kamene vune u izolaciji

Staklena vuna je napravljena od staklenih niti koje su aranžirane tako da po teksturi podsećaju na vunu. Između staklenih niti nalazi se vazdušni prostor, tzv. džepovi koji ima savršena svojstva toplotnog izolatora. 

Kamena vuna je takođe odličan toplotni i zvučni izolator. Reč je o vlaknastom materijalu koji nastaje uvrtanjem rastopljenih mineralnih ili kamenih materijala. Drugačije se naziva mineralna vuna.  

Obe ove vrste tj. i staklena i kamena vuna su sjajni izolatori, jer je reč o trajnim, otpornim i nepromenjivim materijalima. S obzirom na to da imaju nizak koeficijent toplotne provodljivosti, odlično se ponašaju na niskim temperaturama. Takođe, pružaju zaštitu od požara, jer su u pitanju materijali koji nisu zapaljivi. Koriste se pri izolaciji spoljnih zidova, potkrovlja i podova. 

Da li je dobar stiropor kao izolacija?

Stiropor minimalno apsorbuje vodu i vodenu paru, što ga svrstava u dobre izolacione materijale. Reč je o sintetičkom materijalu koji se dobija preradom naftnih derivata. Prednost je što se nesmetano može koristiti kako za spoljašnju tako i za unutrašnju izolaciju zidova. Njegova prednost je u tome što je potpuno bezopasan za zdravlje ljudi, ne privlači glodare i štetočine i ne truli. Negativna svojstva stiropora su što je zapaljiv, prilično omekša usled izloženosti visokim temperaturama a ukoliko apsorbuje vlagu prestaje da bude dobar izolator. 

Izolacija

Spoljašnja ili unutrašnja izolacija zidova 

Ovo je jedno od često postavljanih pitanja koje izaziva nedoumice. Obe ove vrste izolacije imaju svojih prednosti, mada postoje znatne razlike u ceni.

Spoljašnja izolacija zidova

Spolašnja izolacija zidova je sjajno rešenje ukoliko su zidovi kuće konstantno hladni, kao i ukoliko se pojavljuju vlaga i kondenzacija. Izolacija se pričvršćuje direktno na spoljne zidove kuće, a kao izolator idealno rešenje je kamena vuna. Ono što je neophodno uraditi pre početka radova je detaljno ošmirglati kompletnu površinu spoljnih zidova, radi boljeg prianjanja izolacionog materijala. 

Unutrašnja izolacija zidova 

Unutrašnja izolacija zidova, takođe dobro sprečava gubitak toplote a osim toga neuporedivo je jeftinija u poređenju sa spoljašnjom izolacijom. Istina je, da će unutrašnje oblaganje zidova smanjiti kvadraturu same prostorije, ali će značajno dovesti do uštede toplotne energije. Kod ove vrste izolacije treba biti obazriv da ne dođe do pojave toplotnih mostova tj. prostora koji se nalazi između izolovanog zida i ostalih neizolovanih delova prostorije. Na tim mestima se može pojaviti kondenzacija, vlaga pa čak i buđ. 

Ne zaboravite na izolaciju potkrovlja i podova

Ukoliko krov i potkrovlje nisu dobro izolovani, gubi se čak do 30% toplotne energije. Izolacija potkrovlja se može vršiti i sa spoljne i sa unutrašnje strane. U ovu svrhu najčešće se koristi staklena mineralna vuna, koja ne samo da je dobar toplotni izolator, već predstavlja i savršenu zvučnu izolaciju.  

Izolacija podova je takođe važna, jer preko poda se gubi oko 10% toplote. Najčešći izolator podova je kamena vuna, koja predstavlja dobru kako toplotnu tako i zvučnu izolaciju objekta. 

Ma koliko izolacija kuće predstavlja veliku stavku u budžetu, na dugoročnom planu se ostvaruje ogromna ušteda. O tome da ćete se u izolovanom objektu lepše i prijatnije osećati, izlišno je i govoriti. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here