Možda ste nekad gledali HGTV kanal i videli kako dizajneri enterijera pretvaraju stare i oronule stanove u luksuzna mesta za život. Ukoliko ste vlasnik nekretnine koju želite da prodate, sigurno se pitate šta to utiče na njenu vrednost i na koje načine je možete povećati. Prateći trendove na tržištu nekretnina, čak i laicima je jasno da se stanovi najlakše prodaju u velikim gradovima. Beograd je prvi na toj lestvici, kako za staru tako i za novu gradnju. Kako da povećate vrednost stana koji želite da prodate i koliko je novca potrebno uložiti u renoviranje, saznaćete u narednim poglavljima.

Koji faktori utiču na tržišnu vrednost stana?

U poslednjih nekoliko godina prodaja stanova u Beogradu je centralna tema mnogih diskusija. Da li su cene previsoke, šta sve utiče na njihov rast, koliko je rizično podići stambeni kredit i postati vlasnik nekretnine u prestonici? I dok kvadrat u novogradnji dostiže cenu između 1.700 i 2.000 evra za stanove na periferiji, a u centralnim opštinama poput Vračara, Starog grada ili Novog Beograda i po 3.000-3.500 evra, stanovi u staroj gradnji ne zaostaju mnogo. Ukoliko u svom vlasništvu imate nekretninu i pitate se kako da povećate vrednost stana kako biste što više zaradili, morate da znate koji faktori utiču na cenu.

Najvažnija stvar kod prodaje nekretnina je da budu uknjižene. Neuknjiženi stanovi prodaju se po mnogo nižim cenama, jer je potrebno rešavati imovinsko-pravne odnose. Druga stvar koja podiže cenu nekretnine je lokacija. Posle lokacije sledi parking, koji je sve veća boljka velikoj većini Beograđana. Kupci obraćaju pažnju i na dodatne sadržaje poput lifta, podruma, grejanja, interfona, prilaza zgradi, video-nadzora, dostupnosti prodavnica, pijaca, škola ili tržnih centara i slično. Izgled stana je jako bitan, ali teško je pogoditi ukus kupca. Zato je renoviranje stana mač sa dve oštrice, jer čak iako mu povećate vrednost, kupac će ga možda adaptirati po svom ukusu.

Nekoliko saveta kako da povećate vrednost stana koji želite da prodate

Kako da povećate vrednost stana koji želite da prodate

Kako biste modernizovali prostor i učinili ga primamljivijim za kupce, morate pre svega rešiti osnovna pitanja.

Najpre prodajte ili bacite sve stvari. Prazni stanovi se lakše prodaju od nameštenih, jer svaki kupac ima drugačiji ukus. Uklonite stare pločice, podove (ukoliko nisu dobro očuvani) i ugradni nameštaj. Promenite spoljna i unutrašnja vrata ukoliko je to neophodno. Zamena parketa je skupa investicija. Ako nemate dovoljno novca za to, postavite laminat što neutralnije boje.

Kada završite sa prvim korakom, prelazite na postavljanje instalacija i sanitarija. Ukoliko treba promeniti cevi za kanalizaciju i vodovod ili pomeriti mokri čvor, to ćete uraditi pre nego što pređete na električne instalacije. Postavljanje PVC ili aluminijumske stolarije se podrazumeva prilikom renoviranja starih stanova. Kako biste povećali vrednost stana obratite pažnju na vrste osvetljenja. Ukoliko želite da prostor izgleda poput onih iz popularnih časopisa, odlučite se za skandinavski stil.

Stare zgrade koje nemaju spoljnu izolaciju često imaju problem sa vlagom. Malter sadrži mnogo vode, stoga prilikom renoviranja nabavite isušivač vlage koji će sačuvati zidove od crnih fleka. Kada se zidovi dobro osuše, treba preći na gipsane radove i na kraju okrečiti stan.

Kada zavšite sa svim radovima, pre nego što postavite oglas za prodaju stana, unesite u njega malo šarma. Osvojite srca potencijalnih stanara na prvi pogled. Očistite dobro stan, poprskajte kupatilo eteričnim uljima, ubacite sveže cveće, ponudite ih kafom ili čajem. Naizgled sitne stvari mogu da budu krupan korak ka prodaji nekretnine po ceni koju ste prvobitno odredili (bez cenkanja).

Koliko je potrebno novca uložiti u renoviranje?

Kako da povećate vrednost stana koji želite da prodate

I na samom kraju postavlja se pitanje koliko je novca potrebno za renoviranje. Povećanje vrednosti nekretnine uz minimalna ulaganja je moguće ako ste kreativni, imate među prijateljima arhitekte ili dizajnere i uložite dosta truda u sređivanje stambenog prostora. Cena renoviranja pre svega zavisi od materijala koji se koristi, da li se instalacije menjaju ili se postavljaju nove, da li se hobluje parket, izvode gipsani radovi itd.

Za krupne radove možete angažovati jednu kompaniju ili majstore pojedinačno. Najjeftinija varijanta kod kompanija koje se bave preuređenjem prostora kreće se od 100 do 150 evra po kvadratnom metru. Ako pojedinačno angažujete majstore, za elektroinstalacije je potrebno da izdvojite oko 20 evra po m2, a za hidroinstalacije sa montažom sanitarija oko 1.000 evra. Gipsarski radovi koštaju od 15 do 50 evra po m2. Cena zavisi od toga šta želite da prepravite u stanu – spustite plafon, napravite gipsane niše, dodate ploče i slično. Keramičari će vam tražiti oko 10-15 evra po kvadratu samo za ruke, a moleri za gletovanje i krečenje od 5 do 10 evra po m2.

Još mnogo troškova vas očekuje ukoliko se odučite da sredite prostor do najsitnijih detalja i povećate vrednost stana koji želite da prodate. Međutim, sve to može koštati mnogo manje ukoliko imate vremena da se posvetite projektu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here