Ne morate biti dizajner rasvete ili majstor optičkih iluzija da biste stvorili prijatnu i dopadljivu atmosferu kod kuće. Dovoljno je odabrati tu pravu lampu

Lusteri i lampe su, naime, više od pukog izvora svetlosti. Oni su takođe stilski dodaci, dizajnerski elementi svake prostorije i mogu stvarati različita raspoloženja u zavisnosti od  intenziteta svetla. 

Inspirišite se izborom moderne rasvete koju i dizajneri enterijera preferiraju. U nastavku teksta vam dajemo par toplih predloga. 

#1 Toplo i ćudljivo 

Nezaobilazna rasveta postaće dominantan element cele prostorije i ispuniti vaš dom ne samo ugodnim svetlom, već i jedinstvenom atmosferom. 

Prepoznatljiv abažur od prirodnog bambusa idealan je dodatak za domove uređene u modernom boho stilu, gde će izvršavati i praktičnu i estetsku funkciju. Ovakav izbor rasvete je idealan za one koji vole kombinaciju opuštenog, smelog i nekonvencionalnog. 

Ipak, obratite pažnju na to da takve lampe ne podnose sijalice s hladnim svetlom koje je dopadljivo onima koji vole skandinavski stil. Za ove abažure su idealne su one s temperaturom od oko 3000 K.

#2 Šarm starih vremena

Ako više volite eleganciju i bezvremenski stil, inspiraciju za svoj dom potražite u prošlosti. Bleštavi i kitnjasti art deco stil doživeo je svoj vrhunac u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog veka, no njegov uticaj se oseća i traje i nakon stotinjak godina. 

Geometrijski oblici, motivi sunčevih zraka i cveća karakteristični su za art deco i lepo se uklapaju u moderno nameštene enterijere. Art deco lusteri i lampe će dati vašem domu prepoznatljiv futuristički efekat. Možete naći višeslojne, izdužene arhitektonske forme koje sadrže sve, od nijansi nebodera do stepenastih završetaka. 

#3 Inspirisano prirodom

Da li volite prirodu? Ako je vaš odgovor da, onda je vreme da unesete delić prirode u svoj dom. Priroda je jedna od najpopularnijih tema u savremenom dizajnu, pa i kada govorimo o osvetljenju u našim kućama i stanovima. U poslednje vreme sve je popularnije i primena LED rasvete u modernom enterijeru. 

Svetiljke s nasumično obešenim sijalicama izgledaju kao da je njihov dizajn osmislila sama priroda. Takođe su bezvremenske, nežne i praktične i to ne samo za ekološki nastrojene pojedince. Obično se izrađuju od materijala poput bambusa, ratana, jute ili pluta. Takve zanimljive svetiljke savršeno se uklapaju u enterijer u industrijskom ili rustičnom stilu. 

Stara izreka kaže da je priroda jeftinija od terapeuta, pa nam to daje objašnjenje zašto trend dizajniranja osvetljenja na ovaj način sve više dobija na popularnosti. Prirodni elementi imaju moć da nam omoguće da se povežemo sa sobom i svetom oko sebe i pružaju nam umirujući osećaj. 

#4 Sve nijanse bisernog sjaja

Vintage viseće svetiljke inspirisane šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka u vaš enterijer će uneti bezvremenski dizajn i jedinstvenu atmosferu. Bakrene, srebrne i zlatne nijanse, koje nose simboliku luksuza, nesumnjivo vode među dizajnerima. 

One koje su bogato ukrašene, postaju središnja tačka cele prostorije i savršeno su prikladne kao glavna viseća rasvjeta u dnevnoj sobi ili iznad trpezarijskog stola.

#5 Lampa kao stilski ukras 

Prošli su dani kada je samo jedan luster na plafonu morao osvetljavati celu sobu. Danas zaista imamo široku lepezu izbora. 

Jedna od njih mogu biti, na primer, dizajnerske stone lampe. One će obavljati dvostruku funkciju. Svoju uslugu pružiće ne samo kao izvor svetla, već i kao maštovit ukras u vašem dnevnom boravku. Lepo će ukrasiti stočić, komodu, prazan prostor pored televizora ili možda mračni kutak.

Ako vam se ideja sa lampama sviđa, možete kombinovati i više njih. Samo se postarajte da su sve lampe u jednoj prostoriji na istoj visini. Ako vam se neka baš dopada, a previsoka je, možete je staviti na niži stočić ili dodati nekolike knjige ispod nje ako je u pitanju suprotan slučaj. 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom olakšali odabir osvetljenja za vaš dom. Srećno sa uređenjem!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here