Kada je u pitanju uređenje dnevne sobe, središnje prostorije za okupljanje porodice i prijatelja, veoma je važno da ona bude uređena sa ukusom, kako bi bila prava oaza mira i odmora. Moderni detalji za dnevnu sobu i te kako mogu oplemeniti glavnu prostoriju za druženje, ali i odmaranje, i u velikoj meri uticati na naše svakodnevno raspoloženje. Svaka moderno opremljena prostorija odlikuje se nekim privlačnim detaljem koji predstavlja žarišnu tačku koja je ističe: od skulpturalnih komada nameštaja, stočića za kafu, preko zidnih fotografija ili postera do interesantnih lampi ili ukrasnih jastuka. 

Fokus u opremanju modernog životnog prostora pre svega je na udobnosti i jednostavnosti. Međutim, epitet „moderan“ nikako ne znači dosadan i sterilan. Upotreba smelih, naglašenih boja i nekonvencionalnih oblika i kombinacija materijala i tekstura takođe je nešto što treba uzeti u obzir kada su u pitanju moderni detalji za dnevnu sobu

Moderni detalji za dnevnu sobu – za moderno opremljen dom

Većina modernih dnevnih boravaka povezana je sa drugim prostorijama, a najčešće sa kuhinjom, trpezarijom ili radnom sobom. Iako vizuelno ograničene, ove prostorije nisu razdvojene zidovima, što ostavlja utisak otvorenosti, prostranosti i veće osvetljenosti. Imajući u vidu ovu vrstu open space koncepta, jednostavan, moderan i svež stil postići ćete svetlim bojama, funkcionalnim dizajnom i pravilnom kombinacijom materijala. Za svaku prostoriju koju ukrašavate važno je da boje i strukture budu izbalansirane, pa to važi i za dnevnu sobu.

Moderno opremljeni domovi mogu posedovati istovremeno i detalje različitih stilova, tako da u svom dnevnom boravku možete imati elemente rustičnog i savremenog u isto vreme. Za dizajnere enterijera mešanje tradicionalnog i modernog je uvek „in“. Štaviše, moderni detalji ponekad mogu biti upadljivo tradicionalni. Sve dok elementi modernog preovlađuju, možete svoju centralnu prostoriju smatrati moderno dizajniranom. Sa dekorativnim detaljima zaista nema granica, ali je važno da sa njima ne preterujete i da, pre svega, budu dobro uklopljeni u čitav ambiljent.

Urameljna zidna umetnost

Zidna umetnost je prilično popularna u modernom dizajnu enterijera, pogotovo ako je „oversized“. Uramljena zidna fotografija, slika ili print velikog formata (u modernom dizajnu veće je uvek bolje) mogu biti i samo naslonjeni na zid, ne moraju čak ni biti pričvršćeni. Prilagodite moderne postere (sa ramom ili bez rama) svom enterijeru. Posterrizam posteri npr. nude široku lepezu mogućnosti kada je u pitanju moderan izraz i moderna umetnost. Za postizanje urbanog umetničkog stila u vašoj dnevnoj sobi, odlučite se za pop-art dizajn, grafiku, apstraktne (auto)portrete  ili lične fotografije.

Personalizovana rasveta

Bilo da su u pitanju gigantske i neobične ili pak diskretne i jednostavne, modernog dizajna, pozicionirane u uglu za čitanje – lampe predstavljaju idealan moderni detalj za dnevnu sobu. Rasvetna tela, ukrasna i funkcionalna, suština su svakog enterijera, posebno dnevnog boravka, a ne samo spavaće ili radne sobe. Velika neobična podna lampa može potpuno preobraziti prostor, čineći ga modernijim i postati najvažniji detalj i glavna fokusna tačka u vašem dnevnom boravku.

Dekorativni jastučići

Ukrasni jastuci su još jedan veoma bitan element u uređenju enterijera, pogotovo kada je u pitanuju dnevni boravak. Dekorativni jastučići su tu da razbiju monotoniju i sterilnost svake minimalistički uređene prostorije i tu su da je ulepšaju i „utople“. Oni će centralnoj prostoriji vašeg doma dati notu „topline“, efekat ušuškanosti i doprineće opštem komforu, čineći dnevnu sobu živopisnom i udbonom. Njihova funkcija je i estetska i funkcionalna. Ukoliko izgledaju kao da su „bačeni“ na komad nameštaja, postići ćete efekat ležernosti. Obično se koriste da povežu naglašene boje u prostoriji, oslanjajući se na boje zidova, zavesa ili prostirki…

Stočić za kafu

Nijedna moderna dnevna soba ne može se zamisliti bez praktičnih, višenamenskih stočića koji su oduvek imali ključnu ulogu u dizajnu i strukturi dnevnog boravka. Kao pomoćni stočići ili stočići za kafu – idealni su za sve što želite da vam bude na dohvat ruke. Ovako niski stolovi, pogotovo ako je u pitanju set od dva stočića (viši i niži), učiniće da vaša soba izgleda opuštenije i neformalinije. Zanimljiv detalj (skulptura, luksuzan ili neobičan ukrasni predmet i sl.) pozicioniran na vašem stolu koji uz jutarnju ili popodnevnu kafu okuplja prijatelje i celu porodicu posebno će doprineti autentičnosti dnevne sobe.

U zavisnosti od trenutnog rasporeda u vašoj dnevnoj sobi, napravite distancu između određenih delova nameštaja i zida, rasporedite mesta za sedenje oko centralnog stočića za kafu i uklonite nepotrebne ili glomazne komade nameštaja, kako bi dnevni boravak, srce vašeg doma, bio prostraniji, bez osećaja nereda.