Godine koje nosimo se najviše oslikavaju na koži lica. Mnogi ljudi, naročito žene, troše velike sume novca na hiruške intervencije, tretmane i preparate kako se ne bi primećivale bore i koža izgledala mlađa. Međutim, ako se ne primenjuje pravilna nega, čak ni najkvalitetniji tretmani ne mogu pomoći. Isto tako, ne morate da izdvajate ogroman budžet za kozmetiku, već uz pomoć trikova možete osvežiti svoju kožu i učiniti je zdravom i sjajnom. U nastavku teksta pisaćemo koje su najbolje kreme za čiščenje i toniranje lica i kako ih izabrati prema vašem tipu kože, kao i kako izgleda pravilna nega lica.

Kako treba da izgleda pravilna nega lica?

Kreme za čišćenje i toniranje lica
foto: unsplash.com

Prvi i osnovni korak koji treba da načinite kako bi vaša koža bila zdrava, jedra i zategnuta jeste čišćenje lica. Čak i ukoliko koristite najkvalitetnije preparate, ukoliko pravilno ne očistite lice, doći će do zapušavanja pora, nastanka akni i bubuljica, kao i smežurane kože. Čišćenje uklanja prljavštinu, znoj, sebum i šminku i na najbolji način priprema kožu za dalju negu. Važno je da znate da očišćena koža bolje upija aktivne sastojke u preparatima i oni postaju korisniji za upotrebu. Postoje dva glavna koraka kod temeljne rutine čišćenja: mleko za lice ili gel, pa zatim tonik. Ukoliko imate make-up na licu, koristite i poseban preparat za uklanjanje šminke oko očiju. Postoje čak i “3 u 1” preparati koje možete koristiti, ali je preporučuje da ipak imate poseban za predeo oko očiju.

Sledeći korak nakon detaljnog čišćenja lica je toniranje koje otklanja tragove preparata za čišćenje, osvežava kožu i vraća joj prirodnu pH vrednost. Pre nego što nanesete hidratantnu kremu, koristite kreme za čišćenje i toniranje lica koje možete pronaći u “The Body shop” prodavnicama ili na njihovom sajtu.

Jednom sedmično između čišćenja lica i nanošenja hidratantne kreme za lice, možete koristiti enzimski piling. Piling na bazi papaje koristi se za dubinsko čišćenje pora i uklanjanje mrtvih ćelija. Osim toga, pilinzi pomažu kod vidljivih ožiljaka, bora i fleka koje se javljaju od sunca. Nakon svakog pilinga koža izgleda zdrava i blistava.

Kako izabrati najbolje kreme za čišćenje i toniranje lica?

Kreme za čišćenje i toniranje lica
foto: pixabay.com

Često možete čuti da neko ne koristi nikakve preparate za čišćenje lica, već lice čisti samo vodom. Voda nije dovoljna za temeljno čišćenje. Surfaktanti ili tenzidi su supstance koje snižavaju površinski napon vode u odnosu na vazduh ili u odnosu na graničnu površinu sa drugim supstancama. Oni za sebe vezuju prljavštinu i uklanjaju je sa kože. Obični sapuni (u čvrstom ili tečnom stanju) sadrže jake tenzide koji utiču na promenu pH vrednosti kože (od blago kiselog ka neutralnom, što smanjuje sposobnost za odbranu kože od bakterija), remete balans proteina u poslednjem sloju kože (rožnatom sloju) i uklanjaju lipide, odnosno masti koje štite kožu. Koža tretirana na ovaj način postaje osetljiva i podložna je isušivanju i iritaciji. Međutim, kada koristite preparate koji imaju surfaktante, važno je da budu nežni za kožu.

Preparati za čišćenje lica treba da budu blagi, ne isušuju kožu, odgovaraju vašem tipu kože i da su prilagođeni za onoj koja je osetljiva. Za normalnu i kombinovanu kožu možete koristite gelove, a za suvu mleko za čišćenje kože lica.

Najbolji efekat ćete ostvariti ako koristite prirodnu kozmetiku. Kreme za čišćenje lica i toniranje lica ne smeju da sadrže alkohol, jer on ima efekat hlađenja koji uklanja potrebnu prirodnu masnoću. To naročito važi za suvu kožu, koja će se još više perutati nakon upotrebe ovakvih preparata. Mnoge beauty blogerke preporučuju Carrot Wash Energizing Face Cleanser, veganski preparat (nije testiran na životinjama) koji je obogaćen organskim šargarepama, kao i Seaweed Oil Balancing Toner za balansiranje sebuma, napravljen od morske trave iz Irske, bogate mineralima.

Kreme za čišćenje i toniranje lica prema tipu kože

Kreme za svaki tip kože
foto: pixabay.com

Kao što već znate, ljudi mogu imati tri različita tipa kože: suvu, masnu i kombinovanu (mešovitu). Karakteristike suve kože su da je nežna, tanka i podložnija starenju. Zbog nedostatka zaštitnog sloja prirodnih masti, može doći i do perutanja. Dobra stvar je što nije podložna bubuljicama i aknama. Kreme za čišćenje i toniranje lica koje treba koristiti ako imate suvu kožu treba da budu hidratantne i bez alkohola. Masna koža je čvrsta i debela, sa izraženim porama. Pore se mnogo brže zapuše kod masne kože i nastaju mitiseri, bubuljice i akne. Njena prednost je sporije starenje i kasnije pojavljivanje bora. Ovaj tip kože ne zahteva dodatnu hidrataciju, osim u vreme tropskih vrućina. Kombinovana ili mešovita koža poznata je po takozvanoj “T zoni”. Čelo, nos i brada su masni, a obrazi, predeo oko očiju i vrat suvi. Ona je najzahtevanija za tretmane, jer je potrebna drugačija hidratacija.