Kada odlazite na studije u drugi grad, selite se zbog poslovnih obaveza, ili jednostavno želite da započnete “novi život” u novom mestu boravka, prva stvar koju morate obezbediti je stan. Koliko puta ste čuli o lošim iskustvima kako zakupaca, tako i zakupodavaca. Sa jedne strene stanari tvrde kako vlasnik nije ispoštovao dogovor po pitanju cene zakupa, depozita, popravki u stanu, a sa druge kako stanari nisu plaćali račune, napravili su štetu u stanu i slično. Iskusni zakupci i zakupodavci svesni su svih rizika i dobro znaju šta treba da rade kako ne bi došlo do ovakvih situacija. Međutim, oni koji prvi put stupaju u proces rentiranja nekretnine nisu upoznati sa svim rizicima. Zato su im neophodni saveti za iznajmljivanje stanova, a naći će ih u redovima koji slede.

Saveti za iznajmljivanje stanova za zakupodavce, odnosno vlasnike

U slučaju da imate stan koji biste želeli da izdate, morate da budete svesni da to nije jednostavan proces. Ukoliko želite da budete sigurniji u profil zakupca, najpre se raspitajte kod prijatelja i poznanika za preporuke. Ako uz njihovo posredstvo ne nađete ljude kojima biste izdali stan, imate pred sobom dve opcije. Jedna je da kontaktirate sa agencijom za nekretnine koja će oglasiti stan za vas i pronaći klijente, a druga da sami postavite oglas. Razmislite za koju grupu ljudi je vaš stan pogodan za život – da li su to studenti, parovi, porodice. Postavite oglas na relevantnim sajtovima kao što su: halooglasi.com, cityexpert.rs, sasomange.rs, neketnine.rs itd. Postavite fotografije stana (vodite računa da bude lepo osvetljen i bez nereda), napišite cenu, kvadraturu, lokaciju, sprat, grejanje, opremljenost (prazan, polunamešten, namešten), da li zgrada ima lift, da li je za pušače ili nepušače, da li su dozvoljeni kućni ljubimci, koliki je depozit.  

Kada je u pitanju cena zakupa, istražite konkurenciju. Pogledajte za koliko novca se izdaju stanovi slične kvadrature i opremljenosti na sličnoj lokaciji. Potrudite se da cena ne bude previsoka, ali ni preniska. Stanovi u suterenu i na poslednjem spratu bez lifta su obično jeftiniji. Ako imate u stanu nešto što može podići njegovu vrednost, kao na primer mašinu za pranje posuđa ili podrum koji se može koristiti, možete blago podići cenu. Razmislite da li ste spremni za cenkanje i koja je najniža cena za koju biste izdali stan. 

Upoznavanje potencijalnog zakupca

Kada zakupac dođe da vidi stan, iskreno mu odgovorite na sva pitanja i upozorite ako nešto ne funkcioniše dobro. Ne ubeđujte zakupca da je baš taj stan kao stvoren za njega jer ukusi su različiti. Prepustite njemu da odluči. Iako ćete kroz ugovor o zakupu definisati mnoga pitanja, ponovite to i usmeno. Tu se misli na visinu depozita, vreme i način plaćanja stanarine, na čiji teret idu popravke i slično. Pokažite mu detalno stan i napomenite ukoliko je potrebno da koristi određeni patent za upotrebu električnih uređaja, roletni, kreveta. 

Ukoliko je vaš stan luksuzno opremljen sa Mondijal90 pločama za enterijer, novom pvc stolarijom i električnim uređajima, imate motiv više da uputite zakupce kako da održavaju stan. Iako Mondijal90 ploče imaju brojne prednosti u vidu lakog održavanja i izdržljivosti, one nisu svemoćne. Zato je dobro da jednom mesečno, kada dođete po kiriju (obavezno najavljeni), pogledate u kakvom je stanju stan. Nemojte da budete napadni i da gledate svaki detalj, već diskretno obratite pažnju na važne elemente u stanu. 

Saveti za zakupce stanova

Kupovina stana je ogromna investicija, zato se mnogi odlučuju za rentiranje prostora za život kada se dosele u drugi grad. Potražite stan preko poznanika, Fejsbuk grupa, oglasa. Gledajte ponudu više puta dnevno i čim se pojavi nešto što se vama dopada, odmah pozovite zakupodavca. Kada krenete da vidite stan ponesite sa sobom novac, bar u visini polovine depozita. Time ćete obezbediti garanciju da stanodavac neće nekom drugom izdati stan. Bez obzira na to da li potpisujete ugovor ili ne, razmenite lične podatke sa zakupodavcem: telefon, broj lične karte i matični broj. Ako rentirate stan uz posredstvo agencije, potrebno je da tražite ovlašćenje vlasnika stana da ovlašćeno lice zaista ima pravo da stan izda. 

Pored cene zakupnine i depozita, osnovni trošak su režije. Raspitajte se za cenu struje (naročito u zimskom period ukoliko je i grejanje na struju), održavanja zgrade, infostana, kablovske i interneta (ukoliko ih ima). Ako imate svoj paket za kablovsku i internet, proverite da li zgradu pokriva vaš operater. 

Važno je da znate razliku između tekućeg i investicionog odražavanja stana. Tekuće održavanje obuhvata samo održavanje stana u čistom stanju i za to je odgovoran zakupac, dok investiciono održavanje obuhvata elemente kao što su instalacije, vodovod i slično, a to bi trebalo da bude obaveza zakupodavca. 

Obavezno utvrdite i otkazni rok, odnosno koliko dana unapred je potrebno da saopštite zakupodavcu da odlazite iz stana. Proverite do kada i na koji način je potrebno da platite stanarinu i u kojoj valuti.  

Ugovor o zakupu

Ugovorom o zakupu obavezuje se zakupodavac da preda određeni stan zakupcu na upotrebu, a zakupac se obavezuje da mu za to plaća određenu zakupninu. Prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, ugovor o zakupu stana mora biti zaključen u pisanoj formi. Primerak ugovora, u roku od 30 dana od zaključenja, zakupodavac je obavezan da dostavi nadležnoj lokalnoj poreskoj upravi, radi utvrđivanja poreza na zakup. 

Važno je da znate da cena za zakupninu koja je određena na početku važi do kraja ugovora, osim ako nije drugačije navedeno.  Depozit koji je najčešće u visini jedne rente vraća se zakupcu nakon izlaska iz stana, ukoliko je ispunio sve svoje obaveze (nije napravio neku štetu u stanu i je platio sve račune). 

Nadamo se da će vam saveti za iznajmljivanje stanova biti od pomoći kada budete tražili novi prostor za život ili kada budete odlučili da izdate nekretninu u zakup. Time ćete sigurno izbeći brojne nesuglasice i probleme u odnosu zakupac-zakupodavac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here