Skandinavski stil enterijera diktira originalnost, eleganciju, ali prvenstveno funkcionalnost u domu. Potekao iz Skandinavije, ovaj stil čini enterijer izrazito prozračnim i svetlim. Pored jednostavnih elemenata i svedenosti, definitivno je prepoznatljiv po praktičnosti. U domu nema mesta nameštaju, uređajima i detaljima koji ničemu ne služe. 

Kitnjasti suveniri, natrpane police i šarenilo u svakom kutku – nepoželjni su dekorativni elementi. Naprotiv, skandinavski stil insistira da dekorativnost bude svedena na minimum i da se prvenstveno odnosi na kombinacije lepog a korisnog. 

Skandinavski stil je jednako primenljiv za male kao i za velike domove. Pored toga što je jedan od omiljenijih stilova širom sveta, ne iziskuje velika finansijska ulaganja. U nastavku teksta otkrivamo i druge njegove prednosti, korisne savete i zanimljive ideje ukoliko odlučite da zablista u vašem domu. 

Skandinavski stil u dnevnoj sobi

Uređenje dnevne sobe u ovom stilu definisano je kroz dve ključne stvari: jednostavan nameštaj i boja zida i poda. Evo kratkih smernica.

Nameštaj 

Ključna stvar u vezi sa ovim stilom je izbor nameštaja. Najvažnije je da bude jednostavan, a praktičan. To se može postići izbegavanjem glomaznih ugaonih garnitura, pogotovo ONIH izrađenih od kožnih materijala. Valja izabrati nešto jednostavnije i prirodnije, kao što su trosed i fotelja od mekanog tekstila i obaveznih svetlih nijansi. Potpuni estetski učinak donose, naravno, drveni delovi nameštaja – sto i stolice. Međutim, važno je istaći to da je i skandinavski stil, kao i drugi, imao svoj evolutivni tok. Dok su neke osobine ostale njegovo glavno obeležje, druge su prihvaćene kao inovativne ideje. Tako ovaj komad nameštaja ne mora nužno biti drven da bi se uklapao u koncept stila. Na primer, dobra kombinacija mogu biti tapacirane stolice sa krivolinijskim drvenim konstrukcijama ili čak sa metalnim nogarima. Praktičnije i znatno bolje rešenje su i trpezarijski stolovi po meri zbog mogućnosti izrade od najfinijih prirodnih materijala. Mermer, granit ili kvarc mogu biti dobar izbor za sto ako želite da postignete naročitu eleganciju. 

Boje 

Skandinavski stil je prepoznatljiv po izrazito svetlim bojama. Pretpostavlja se da su duge skandinavske zime imale značajan uticaj u definisanju njegovih boja i tonova. Pored omiljene i najčešće bele boje, na zidnim površinama mogu varirati različite nijanse – od prljavo bele, bež, svetlije sive i plave boje pa do boje lavande ili pastelno ružičaste. Ukoliko izbor budu zidne tapete, pored ovih nijansi valja se odlučiti za one koje nemaju upadljive i natrpane motive. Što se tiče boje poda, izbor je prilično jasan – svetli podovi od drveta ili u drvenom dekoru. Boja je ključna u skandinavskom stilu, jer upravo ona unosi osvetljenost, prozračnost i toplinu.

Detalji uvek moraju biti praktični

Poznata je situacija da u domu večito čuvamo i skladištimo nefunkcionalne stvari. Bilo da je reč o glomaznim uređajima, neispravnim aparatima ili sasvim beskorisnim detaljima, ovaj stil to nikako ne dozvoljava. Sve mora imati svoju svrhu i to se naročito odnosi na kuhinju. U njoj se praktičnost najčešće postiže kuhinjskim pultovima sa visokim barskim stolicama, kao i prostranim radnim površinama. Praksa da mali kuhinjski aparati budu svuda naređani krajnje je neprihvatljiva. Dakle, funkcionalno opremljena kuhinja je imperativ ovog stila!

Police su uvek praktični detalji u domu. U kuhinji i kupatilu imaju najveću funkcionalnost, a u dnevnoj sobi mogu da služe i samo dekorativno. Broj ideja da upotpune svetle zidove je veliki, a mi predlažemo stilizovane police za knjige ili viseće police sa konopcem. Takođe, od praktičnih detalja skandinavskog stila dolazi u obzir i restaurirani nameštaj, stilske vitrine i komode, kamin, tabure za sedenje. 

Svedena dekoracija

Imperativ skandinavskog stila je svedena dekoracija. Pre svega, insistira se na ukrasima od stakla i keramike, pa su vaze ili činije omiljene. Eleganciji enterijera doprinosi i dekorativna rasveta. Poželjni su lusteri neobičnog oblika, viseće sijalice, kao i zidne, stone ili podne lampe. Ramovi za slike u crno-belom tonu ili uramljena grafika je uvek upečatljiva na svetlim zidovima. Kako se belina i osvetljenost enterijera ne bi pretvorila u monotoniju i apotekarski izgled, finalni rezultat daju zavese, jastuci i tepih. Uz bele i jednostavne zavese lepo se uklapaju upadljive draperije tamnijih tonova, sa prugama ili cvetovima. Izbor tepiha takođe mogu da prate jarki cvetni dezeni ili jednobojne mekane teksture. I najzad, skandinavski stil enterijera upotpunite šarenim jastučićima ili prekrivačima i dobićete potpuni efekat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here