Kuhinja je mesto gde se porodica često okuplja i provodi vreme zajedno. Zbog toga je veoma važno da ona bude funkcionalna za sve ukućane, a najviše za onoga ko priprema hranu. 

Uz dobru organizaciju kuhinje i funkcionalne kuhinjske aparate važno je i da radna površina bude kvalitetna. Na tržištu postoji mnogo materijala pogodnih za kuhinjske radne površine. Međutim, nekoliko njih je u najvećoj upotrebi. Svaki materijal ima svoje pozitivne i negativne strane. Neki su vrlo čvrsti i otporni, dok drugi mogu biti lako ogrebani ili oštećeni. Takođe, neki materijali koštaju mnogo više od drugih.

Odlučiti se za granitne, mermerne ili kvarcne ploče za kuhinju, ponekad može biti teško. Zato smo u nastavku teksta izdvojili neke od materijala koji se najviše koriste, a izbor je svakako na vama.

Prednosti i nedostaci materijala za kuhinjske radne površine

U zavisnosti od vaših potreba, želja i ukusa, odaberite ono što će vam najviše odgovarati.

Granit

Već neko vreme granit je veoma tražen materijal za kuhinjske radne površine kod onih koji ne brinu previše o ceni. On predstavlja eleganciju u kuhinji. Čak i obične, male kuhinje izgledaju luksuzno kada ih upotpunite granitnom pločom. Ovo nije jeftin materijal, ali vredi svakog dinara.

Mermer

Još jedan prirodni kamen koji se često koristi u kuhinji je mermer. Budući da dva lista mermera nikada nisu potpuno ista, svaka mermerna radna ploča biće u potpunosti jedinstvena.

Zbog izuzetno visoke cene, mermer se ne može često videti na celoj površini radne ploče u većini kuhinja. Češće je njegov luksuzni izgled ograničen na neke manje delove.

Iako je visoko cenjen, mermer možda nije najbolji izbor za kuhinje zbog svoje sklonosti ka mrljvenju i grebanju. 

 

Kvarc 

Materijal za radnu površinu poznat kao „kvarc“ zapravo je konstruisani kameni proizvod koji sadrži čak 93 procenta kvarcnih čestica i drugih minerala. Oblikovan je u ploče i povezan smolom. 

Kvarc se prodavao kao prilagodljivija alternativa granitu i mermeru. Dostupan je u većem spektru boja od granita i ima neporoznu površinu koja je otporna na grebanje i bojenje. Neke vrste su uverljive kopije prirodnog mermera, sa sličnim šarama. 

Slična tehnologija se sada koristi i kod takozvanih staklenih ploča, koje se sastoje od čestica recikliranog stakla pomešanih sa smolom, oblikovanih u ploče. 

Akril

Radne površine i sudopere sa čvrstom površinom postoje već skoro 50 godina, ali u vreme pojave su smatrane alternativom. Nekada smatran vrhunskim, luksuznim radnim pločama, akril se danas smatra donekle srednjom klasom i odličan je izbor za kuhinje. Takođe može biti dobar materijal i u luksuznim kuhinjama sa mnogo prostora. Za radne površine bi tada bilo preskupo da se oblažu granitom ili kvarcom.

Keramička ploča

Keramičke ploče su izdržljive i lako se čiste, a znatno su jeftinije od prirodnih kamenih ploča, kvarca ili ploča od akrila. 

Nedavne inovacije u keramičkim pločama nude mnogo više mogućnosti u dizajnu nego ikada pre. Ovaj materijal nudi više mogućnosti  od bilo kog drugog materijala za radne površine.

Laminat

Laminat je sintetički materijal obložen plastikom, glatke površine koja se lako čisti. Radne površine se izrađuju lepljenjem laminatnih ploča na jezgro iverice. Ove ploče se mogu kupiti u obliku unapred oblikovanih segmenata ili se mogu proizvesti po narudžbi.

Iako se već dugi niz godina smatra jednostavnijim od ostalih vrhunskih materijala za radne površine, laminat je nedavno zabeležio porast popularnosti. To je delimično zahvaljujući raznim bojama, uzorcima i stilovima koji su sada dostupni. Laminat je posebno popularan u retro stilu.

Drvena površina

Ploče od drveta daju prelep i topao izgled i dostupne su u širokom spektru boja. Tvrdo drvo poput javora ili hrasta su vrste koje se najčešće koriste za kuhinjske radne površine.

Drvena površina se relativno lako čisti i veoma je dugotrajna. Po potrebi se može brusiti i ponovo zaptivati. Međutim, bakterije mogu predstavljati problem ako se ne ona ne održava pravilno. Podložna je i pucanju.

Nerđajući čelik

Za savremeni izgled vaše kuhinje, nerđajući čelik je veoma dobar izbor. Ploče od nerđajućeg čelika su otporne na toplotu i jako su izdržljive. Budući da se konstruišu prema vašim željama, možete dobiti zaista besprekornu radnu površinu.

Smatra se „vrhunskom“ radnom površinom. Međutim može se lako izgrebati i skupa je, pa imajte to u vidu.

Beton

Ako imate radnu površinu neobičnog oblika ili ako želite zaista jedinstvenu kuhinju, beton je sigurno dobar izbor za vašu radnu površinu. Zbog svoje velike težine, betonske radne površine se obično izlivaju i oblikuju u vašoj kuhinji. To nisu iste vrste betonskih ploča koje se koriste na trotoarima, već visoko polirane ploče koje čak mogu biti teksturne ili obojene kiselinom kako bi proizvele boje.

Iako beton može biti podložan pucanju, nove tehnologije mogu smanjiti ovu tendenciju. Poroznost betona može se svesti na minimum.

Otporan je na toplotu i ogrebotine i pruža izgled koji je sofisticiran i neobičan. Njegova loša strana je što vremenom može doći do pucanja, a troškovi popravke su veliki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here