Za funkcionalno opremanje kuhinje važno je da pre svega odaberete stvari koje najbolje funkcionišu kada su vaše životne navike u pitanju. Nemojte se oslanjati na razne savete koje ćete dobiti od prijatelja, poznanika i familije, niti na one koje možete naći na internetu. Lepo je da ih uvažite i razmislite o njima, ali ih više posmatrajte kao potencijalne ideje. A ako neka od tih ideja preraste i u estetski lepo rešenje, to će biti samo plus.

Pre svega, razmislite o svojim potrebama. Da li kuhinjske aparate koristite često? Volite li ujutru da napravite sebi smuti? Da li imate decu kojoj treba pasirati hranu? Možda vaši ukućani vole da jedu tost za doručak? Sve ovo će uticati na izbor i raspored aparata u kuhinji. I naravno, vodite računa o veličini kuhinje. Ukoliko imate više prostora, slobodno se igrajte. Ali imajte na umu da kuhinja treba pre svega da bude funkcionalna.funkcionalno opremljena kuhinja

Radne ploče se prave od različitih materijala

Radna ploča je najbitnija stavka u vašoj kuhinji jer se lako može poshabati. Stoga birajte dugotrajnije materijale kao što su kvarc, granit ili mermer. Kvarcne radne ploče izgledaju prelepo i dostupne su u raznim bojama, kao što možete videti ovde. Održavanje je takođe vrlo jednostavno. Samo vodite računa da ih ne izlažete prekomernoj toploti. Mermer je takođe dobar izbor kada su estetika i dugotrajnost u pitanju, ali je njihovo održavanje zahtevnije. Prednost granitnih radnih ploča jeste lako održavanje, ali je ovaj materijal jako težak.

Razmišljajte o dubini fioka

Jeste li primetili kako je u mnogim domovima fioka za escajg nepotrebno duboka? Ako razmislite, vertikala je jednako bitna kada pravite fioke, jer položeni predmeti često zauzimaju svega pet do deset centimetara. Ukoliko pravite nameštaj za kuhinju, odaberite pliće fioke za escajg, a ostatak prostora iskoristite za dublje fioke gde možete držati kabasto kuhinjsko posuđe, kao što su šerpe i lonci.

Frižider i zamrzivač

Da li često bacate hranu? Ukoliko je odgovor da, možda samo treba da nabavite (veći) zamrzivač. Jedna studija pokazala je da prosečno domaćinstvo baci oko 30% neiskorišćene hrane. Umesto da je bacate, zamrznite je. Ili počnite da unapred planirate obroke. U zavisnosti od raspoloživog prostora, odaberite kombinovani frižider koji ima bar dve fioke u zamrzivaču. Takođe, ako imate prostora u podrumu, letnjoj kuhinji ili nekoj drugoj prostoriji, razmislite o kupovini velikog zamrzivača.

Šporet ili ugradna rerna?

Razmislite dobro o svojim potrebama i organizaciji prostora kada je funkcionalno opremanje kuhinje u pitanju. Možda je za vas bolje da imate odvojenu ugradnu ploču i rernu umesto šporeta. Nekada ovi ugradni elementi mogu pomoći boljoj iskoristljivosti prostora. Prilikom ugradnje, vodite računa o toplotnoj izolaciji i konsultujte se sa osobljem gde budete kupovali ove elemente.

Mašina za pranje sudova

Razmislite o tome koliko često perete sudove i koliko vas je u kući. Ukoliko izrazito mrzite da perete sudove ili imate malo dete koje zahteva vašu pažnju, mašina za pranje sudova je pravi izbor za vas. Međutim, ako živite sami, sudo-mašina nije dobro rešenje jer troši struju i vodu. Trebaće vam svega nekoliko minuta da napakujete mašinu dok deca spavaju ili posle jela. Kada malo porastu, možete to čak i zajedno raditi. To će ih već odmalena naučiti zdravim životnim navikama, a vama će uštedeti vreme provedeno u pranju posuđa.

Mali kućni aparati

Kada opremate kuhinju, prvo stavite na papir koliko često nešto pripremate od hrane i šta vam za to treba. Ako jedete tost za doručak često, svakako vam je toster neophodan. Blender i seckalica su zgodni za pravljenje domaćih kašica za bebe. Međutim, ukoliko sok pravite samo jednom mesečno, možda vam sokovnik baš i nije neophodan. Uzmite u obzir da i mali kućni aparati zauzimaju prostor, obično na radnoj površini, te je samim tim i smanjuju. Ukoliko vam je kuhinja zaista mala, odaberite dva ili tri uređaja koja su vam neophodna.

Na kraju, funkcionalno opremanje kuhinje ne mora biti skupo, kao ni njeno renoviranje. Samo je bitno da pravilno rasporedite uređaje i da dobro iskoristite prostor. Nije poželjno ni da bude prenatrpan jer onda nećete moći da se okrenete u njemu, a da nešto ne zakačite. Dakle, birajte pametno. Prvo ono što je zaista neophodno, potom manje bitno, a na kraju, ako ostane mesta, možete dodati i neke dekorativne, ne naročitno praktične elemente.