Ukoliko planirate renoviranje kuhinje verovatno ste u potrazi za raznim idejama bilo u časopisima ili na internetu. Nekada nam je dovoljno da imamo nacrt u mislima kako bismo znali u kom pravcu treba da idemo. Naravno bitno je znati da li kuhinju želite da renovirate kako biste je proširili ili kako biste uneli neko osveženje u svoj dom. Takođe, bitno je unapred planirati budžet kako ne biste došli u situaciju da započnete renoviranje a da vam zatim nestane sredstava.

U nastavku teksta vam donosimo ideje koje bi vam mogle koristiti ukoliko u skorije vreme planirate renoviranje kuhinje.

Duple sudopere da ili ne?

Ovo pitanje se često nameće, posebno danas kada su mašine za suđe gotovo neizostavni deo svake kuhinje. Ukoliko ste do sada imali klasičnu sudoperu a sada iz nekog razloga želite duplu, navešćemo vam neke razloge za i protiv a na vama je da odlučite. Isto kao i klasične sudopere tako se i duple sudopere izrađuju od različitih materijala. Najčešće je u pitanju nerđajući čelik, bakar, granit, liveno gvožđe, akril i emajl. Izbor sudopere će svakako zavisiti od  željenog stila, finansijskih mogućnosti kao i od toga kakav efekat želite da postignete u kuhinji. Duple sudopere imaju svojih prednosti ali i nedostataka.

Prednosti duplih sudopera:

Duple sudopere dolaze u obzir ako imate više prostora, jer vam znatno olakšavaju i ubrzavaju proces pranja sudova. Prilikom pranja suđa jedan deo duple sudopere možete koristiti za pranje sa deterdžentom, a drugi deo sudopere za ispiranje. Takođe, prednost duple sudopere je ta što ne morate koristiti rešetku za ceđenje sudova, jer sve oprane sudove možete poređati u jedan deo kako bi se brzo osušili nakon pranja. Ukoliko vam se oprano posuđe nalazi u jednom delu sudopere, vi nesmetano u drugom delu možete prati povrće koje vam je potrebno za pripremu obroka.

Nedostaci duplih sudopera:

Sem što imaju dosta svojih prednosti, duple sudopere imaju i onu drugu stranu, tako da ukoliko razmišljate o nabavci treba realno da sagledate kako prednosti tako i mane. Koliko god da su praktične, duple sudopere zauzimaju mnogo prostora u kuhinji, tako da budite obazrivi posebno ako se radi o manjoj kuhinji. Takođe, duple sudopere najčešće nemaju dovoljnu dubinu kako biste mogli da sakrijete neoprane sudove. Ovo posebno važi za veliko posuđe kao što su lonci i šerpe. I što je veoma bitno ukoliko koristite mašinu za pranje suđa, onda vam dupla sudopera nije neophodna.

Kuhinje po meri, kao dobro rešenje

Pre nego se upustite u ovaj poduhvat bilo bi dobro da se detaljno raspitate šta vam je isplativije. Da li da kupite gotovu kuhinju ili da vam neko napravi kuhinju po meri? Imajte u vidu da su kuhinje radjene po meri znatno jeftinije, ali je svakako važno pronaći dobrog izvođača radova. Ako odlučite da vam neko radi kuhinju po meri, ne bi bilo loše da pogledate katalog kuhinja koje su već uradili. Zatim morate tačno definisati, šta je to što podrazumeva njegov rad i obavezno se oko cene dogovorite pre početka radova.

S obzirom da renoviranje kuhinje podrazumeva kompletnu promenu enterijera, pažljivo odaberite pločice kako zidne tako i podne. Potražite radnje u okolini, možete početi od interneta. Ukoliko živiti recimo u Novom Sadu dovoljno je da u pretraživaču ukucate pločice za kuhinju Novi Sad i zaviriti u onlajn ponudu prodavnica koje se bave prodajom keramike. Vodite računa da uklopite boju pločica sa ostalim kuhinjskim elementima, a nije loše ni konsultovati se sa nekim ko ima iskustva u uređenju enterijera.

Osmelite se i promenite raspored elemenata

Kada je u pitanju renoviranje kuhinje ne morate se držati rasporeda elemenata koji ste imali pre toga. Svaka novina koju unesete će doprineti da vaša kuhinja nakon renoviranja dobije sasvim novi sjaj. Nema potrebe da se striktno držite dosadašnjeg rasporeda elemenata, ali ipak vodite računa o nekim osnovnim pravilima koje treba ispoštovati u kuhinji.

Kako biste olakšali kretanje po kuhinji, poželjno je da sudopera, frižider i šporet budu jedno blizu drugog. Ne zaboravite da dodate razne elemente za rasvetu, jer oni sem što kuhinji daju specifičnu notu, mogu vam dodatno osvetliti prostor što je veoma bitno.

Novi uređaji u kuhinji da ili ne?

Obavezni deo svake kuhinje sem kuhinjskih elemenata su šporet, frižider i sudopera. Čak i ako  su vam ovi postojeći uređaji u kuhinji u dobrom stanju vrlo je verovatno da ćete imati želju da kupite nove kako biste promenili kompletan izgled kuhinje nakon renoviranja. Uvek postoji mogućnost da postojeće uređaje prodate kako bi dobijenu sumu mogli dodati na planirani budžet za kupovinu novih uređaja. Ukoliko imate prostora u kuhinji i naravno ukoliko vam kućni budžet dozvoljava priuštite sebi mašinu za pranje posuđa.  U današnjem svetu, to nikako nije luksuz već praktična upotrebna stvar koju poseduje većina domova. Istovremeno je i ogromna ušteda vremena svakoj zaposlenoj ženi.

Vodite računa o boji radne ploče

Radna ploča je sastavni i veoma bitan elemenat svake kuhinje. Najčešći materijal za radnu ploču je granit koji možete naći u raznim bojama. Boje koje se koriste za kuhinju su bela, crna i bež. Neretko se koriste i drvene površine koje se lako održavaju i na njima se ne vide ogrebotine. Kada je u pitanju odabir radne ploče vodite računa o izboru boje, kako biste se poštedeli nervoze. Bela i crna boja su najnezahvalnije, jer se na njima uočava svaki trag, tako da ćete verovatno neprestano držati krpu u rukama.

Više rasvete doprinosi lepšoj atmosferi

Velika greška je ukoliko koristite samo jedno osvetljenje u kuhinji. Naš predlog je da ugradite led trake iznad radne površine, odnosno ispod visećih elemenata u kuhinji. Više svetlosti, ne samo da će vam olakšati rad u kuhinji, već se na taj način postiže bolji ambijent kojim se unosi toplina i stvara se prijatna atmosfera.

Pažljivo odaberite podne obloge

Ukoliko u renoviranje kuhinje uključite i promenu dosadašnjih podova što ćete sigurno uraditi naš savet je da pažljivo odaberete podne obloge. Ne zaboravite da se najveći deo posla u kuhinji radi u stojećem položaju, tako da je bitno da vam podne obloge budu lake za održavanje i što je veoma važno da budu dugotrajne.

Ukoliko  iz nekog razloga odaberete drvo, morate biti veoma oprezni. Činjenica je da je drvo topao materijal, ali parket u blizini sudopere nikako nije dobro rešenje. Ukoliko je preterano izložen vodi parket će se ubrzo podići tako da ćete utrošiti i novac i živce sanirajući štetu. Sem toga parket je nezahvalan za kuhinju, jer se vrlo lako može izgrebati.

Laminat može biti dobro rešenje utoliko što je dosta jeftiniji a na tržištu postoji raznovrsna paleta boja i tekstura.

Svakako najbolje rešenje za kuhinju su pločice. Pločice se veoma lako održavaju a dostupne su u raznim veličinama i bojama.

U svakom slučaju pre nego se upustite u renoviranje kuhinje obavezno napravite nacrt kao i finansijski plan, a zatim se upustite u avanturu renoviranja. Na taj način ćete uštedeti i vreme i novac i vrlo brzo ćete uživati u svojoj kuhinji iz snova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here