Pri samoj pomisli na trudnoću i temperaturu, javlja se opravdan strah koji upozorava da nešto nije u redu u organizmu. U tom slučaju, neophodno je reagovati na vreme da ne bi došlo do kontrakcija materice i dovelo do ranog spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja, u zavisnosti od toga u kom je trimestru trudnica.

Jedna od promena u telu koja se dešava tokom trudnoće je i blago povišena telesna temperatura u odnosu na normalne vrednosti. (Raspon normalne telesne temperature kreće se od 36oC do 37oC.) Razlog je beba u stomaku.

Premda na ovaj način telo šalje znake upozorenja i obaveštava da se određeni proces dešava unutar njega, bojazan koja se javlja sa povišenom temperaturom u trudnoći je opravdana. Izuzetno je važno pronaći uzrok i na vreme započeti odgovarajuće lečenje.

Ovo se naročito odnosi na prvi trimestar, kada je zdravlje trudnice osetljivo, a plod se intenzivno razvija. U prvih 12 gestacijskih nedelja postoji opasnost od raznih komplikacija. Primera radi, pojedine studije povezuju visoku temperaturu sa autizmom kod dece.

Od ključne važnosti za zdravlje trudnice i bebe je i javiti se lekaru. Nipošto nemojte uzimati antiobiotike ili neke druge lekove na svoju ruku. O tome će odlučiti lekar.

Na prvom mestu: precizno izmerite temperaturu

toplomer-u-ruci-povišena-temperatura
Foto: Pixabay.com

Najpouzdanije određivanje temperature je toplomerom. Kada vidite da brojevi na vašem toplomeru rastu, vrlo je važno da pravovremeno reagujete. Svaka temperatura preko 37.5oC, znak je za brigu.

Kvalitetan toplomer znači i precizno merenje telesne temperature što je od suštinske važnosti u drugom stanju. Kada birate toplomer cena će zavisiti od njegove vrste – da li je digitalni, beskontaktini, toplomer za bebe i decu. Praktičan i pouzdan toplomer u kući znači i jednu brigu manje kada je reč o preciznosti očitavanja temperature.

Zbog čega se visoka temperatura javlja i kako se obara, objasnićemo u narednim redovima.

Šta može izazvati temperaturu tokom trudnoće?

Obratite pažnju na simptome koji prate povišenu temperaturu i o tome obavestite  lekara. Može se desiti da imate mučninu, bolove u leđima, bolove u mišićima, kratak dah, bolove u stomaku, dijareju. U svakom slučaju, svako telo drugačije ispoljava znake slabosti i važno ih je prepoznati na vreme.

Neki od mogućih uzroka visoke temperature tokom trudnoće mogu biti prehlada ili grip. Povećan rizik od virusnih infekcija i bakterijskih infekcija u drugom stanju je razlog čestih upala urinarnog i respiratornog trakta. Vaginalne infekcije takođe nisu retkost.

Jaka groznica i povišena temperatura može biti posledica Covid-19. Ukoliko sumnjate da ste bili izloženi virusu Covid-19 ili ste možda bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na pomenuti virus, važno je da se odmah javite lekaru radi dalje provere. Trudnice spadaju u osetljivu grupu i u povećanom su riziku od komplikacija ove bolesti.

Preventiva i zdravlje trudnice

trudica-cipelice-stomak
Foto: Pixabay.com

Potrudite se da izbegavate skupove, pogotovu one gde ima potencijalno bolesnih osoba. Smanjite kontakte, vožnju javnim prevozom i posete u zatvorenim prostorijama. Nosite maske, perite često ruke ili ih dezinfikujte alkoholom. Ovo je naročito bitno tokom pandemije Covida-19.

Izbegavajte kupanje u hidromasažnim kadama i saunama, kao i kupanje u vrelim kupkama. Ovo može povećati vašu normalnu telesnu temperaturu i negativno uticati na vašu trudnoću.

Predugačak boravak napolju u vrelim danima, pogotovu direktna izloženost sunčevim zracima u najtoplijem delu dana, takođe se ne preporučuju. Redovno provetravajte prostorije u kojima boravite.

Unosite dosta tečnosti u svoj organizam i nigde ne idite bez flašice vode. Hidratacija tela vrlo je važna kako leti, tako i zimi. Koristite prirodne antibiotike, hranite se zdravo i raznovrsno. Jedite dosta voća i povrća, pogotovu ono koje je bogato vitaminima i antioksidansima.

Kako skinuti povišenu telesnu temperaturu?

Pre svega, obavezno se javite lekaru ukoliko uočite povećanje temperature, radi određivanja dijagnoze. Pored propisane terapije, možete pokušati sa nekim od sledećih prirodnih načina skidanja temperature:

Probajte da skinete temperaturu tako što ćete se raskomotiti, obući nešto laganije i komotnije, kao što je recimo pidžama. Pokrijte se tankim ćebetom. Ukoliko vam je hladno, nemojte se utopljavati i stavljati na sebe nekoliko slojeva prekrivača. Ovim samo možete stvoriti kontraefekat. Pregrevanje nikako nije dobro za vašu bebu.

Tuširajte se mlakom vodom, nipošto vrelom ili hladnom da ne biste izazvali neželjene posledice i groznicu.

Rashladite se vlažnom oblogom. Nakvasite mlakom vodom peškir ili krpu i stavite je na čelo. Nemojte koristiti hladnu vodu da ne biste izazvali drhtavicu. Ležite i odmarajte. Ne pokušavajte da “preležite bolest na nogama”.

Usled preznojavanja tokom visoke temperature, telo gubi vodu i može doći do dehidratacije. Zbog toga je bitno da unosite dovoljnu količinu tečnosti u svoj organizam. Osim vode, preporučuju se sveže ceđeni sokovi i čajevi. Vodite računa o tome koje čajeve smete da pijete tokom trudnoće, a koje ne. Dobro će vam doći i topla domaća pileća supa.

Krompir u nekim slučajevima može biti delotvoran za smanjenje temperature. Oljuštite i izrendajte krompir, zatim ga stavite u čarape i obujte ih. Držite krompir neko vreme na stopalima i proveravajte nivo rasta ili pada temperature.

Ovo su samo neki od načina u kućnim uslovima za skidanje povišene temperature. Kako je svaka trudnoća različita, tako svako telo može različito reagovati na primenjene metode.

U svakom slučaju, prevencija i brzo reagovanje najbolja je odbrana od visoke temperature tokom trudnoće, pogotovu u prvom trimestru.

Zato nemojte čekati ili eksperimentisati sa lekovima koje vam je preporučilo nestručno lice. Lekar će odrediti najadekvatniju terapiju koja neće ugroziti vašu bebu, a vama će pomoći da se otarasite temperature koja vas sprečava da uživate u svojoj trudnoći.

Piše: Svetlana Rajković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here