Kantarion je biljka koja je u narodu poznata i kao gospina trava. Od davnina ima široku primenu u alternativnoj medicini. Upotrebljava se kako za spoljašnju upotrebu tako i za unutrašnju upotrebu. Za spoljašnju upotrebu kantarion se koristi za  lečenje posekotina, opekotina, hemoroida. Za unutrašnju upotrebu se koristi za bolove u želucu kao i za oboljenja jetre.

Upotreba lekovite biljke kantarion datira još iz vremena Starih Grka i Rimljana. Listovi i cvetovi ove biljke imaju velika lekovita svojstva na ceo organizam. Poznato je da se kantarion primenjuje u lečenju depresije kao i anksioznih poremećaja. Takođe je dobar i za poboljšanje apetita i otklanjanje nesanice.

Oprezno sa kantarionom

Mada sa druge strane postoje dokazi koji ukazuju da kantarion u kombinaciji sa nekim drugim lekovima može imati neželjena dejstva. Zbog toga su u nekim zemljama zabranjeni proizvodi koji u svom sastavu imaju kantarion.

Važno je da se proizvodi sa kantarionom skladište u tamnu ambalažu, jer ukoliko dođu u kontakt sa sunčevom svetlošću mogu izgubiti svoja lekovita svojstva.

Za šta se sve upotrebljava kantarion?

S obzirom da kantarion ima antibakterijska i antiviralna dejstva pokazao se kao efikasan u lečenju rana i opekotina. Etarsko ulje kantariona olakšava želudačne tegobe i nadimanje. Smatra se da je kantarion dobar jer smanjuje bol kada je u pitanju gastritis, a upotreba kantariona dovodi do bržeg zarastanja čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Zadnjih godina je dokazano da je uz pomoć kantariona moguće ublažiti depresivne tegobe. Kantarion se koristi kod blagih i umerenih depresija, ali svakako je potrebna konsultacija sa lekarom. Koristi se kod anksioznih poremećaja, strahova kao i poremećaja raspoloženja posebno u menopauzi. Posebno je preporučljiv kod zimskih depresija, koje se javljaju zbog nedostatka sunčeve svetlosti.

Vaginalete kantariona imaju široko antibakterijsko dejstvo tako da se preporučuju i kao preventiva.

Ulje kantariona se koristi sa smanjenje reumatskih bolova, kod otoka i podliva.  Takođe je delotvorno za upalne procese na koži, za opekotine, zarastanje rana kao i u lečenju hemoroida.

Šta za kantarion kažu stručnjaci?

Nekada se smatralo da je hipericin najznačajnija komponenta kantariona, ali vremenom se ustanovilo da su i mnogi drugi sastojci takođe veoma značajni. Stručnjaci smatraju da je hiperforin izuzetno značajan.

Kantarion je priznat od Svetske zdravstvene organizacije, a u Nemačkoj je odobren kao lek koji se koristi protiv blagih i umerenih depresija. Za razliku od našeg područja, gde je kantarion u slobodnoj prodaju u Nemačkoj  je drugačije. Tamo se kantarion izdaje na lekarski recept. I to nije slučajno, jer stručnjaci tvrde da kantarion ima brojne interakcije sa drugim lekovima tako da treba biti obazriv u korišćenju kantariona. U kombinaciji sa drugim lekovima, kantarion povećava njihovo izlučivanje što dovodi do smanjenja ili poništavanja njihovog dejstva.

Sa kojim lekovima ne smete upotrebljavati kantarion

Kantarion ne treba po tvrdnjama stručnjaka primenjivati istovremeno sa antidepresivima. Na taj način se povećava nivo serotonina. Ukoliko se kantarion koristi u kombinaciji sa antidepresivima kao što su Flunisan, Flunirin, Seroxat, Zoloft i mnogi drugi može doći do prekomernog povećanja serotonina. A usled toga moguće je da se razvije serotoninski sindrom.

Dokazano je da kantarion smanjuje dejstvo lekova za regulaciju holesterola, kao i nekih antivirotika. Kantarion smanjuje koncentraciju lekova koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplatacije. Tako da je potrebno prestati sa njegovim korišćenjem izvesno vreme pre operacije.

Kantarion takođe ne treba koristiti u trudnoći kao i tokom dojenja, jer još uvek nema preciznih podataka o upotrebi tokom trudnoće i dojenja.

Čajevi od  kantariona i njihova upotreba

Za različite vrste bolesti se čaj od kantariona spravlja na razne načine. U nastavku teksta vam donosimo neke proverene recepte, ali vam svakako preporučujemo da se konsultujete sa lekarom.

Za kamen u bubregu i mokraćnim kanalima – da biste napravili ovaj čaj potrebno je da pomešate 20g kantariona, sitnice, lista breze i koren gladišta. Ovu čajnu mešavinu kuvati 5 minuta, tako što ćete 4 kašike ove mešavine staviti u 1l vode. Potrebno je da odstoji 3 sata, a zatim procediti i piti tokom dana umesto vode.

Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu – potrebno je pomešati 20g kantariona, lanenog semena, koren crnog gaveza i hajdučku travu. Ovu mešavinu treba preliti sa 1l ključale vode i poklopiti. Potrebno je da odstoji 6 sati a nakon toga procediti i piti tokom dana umesto vode.

Protiv dijareje – za spravljanje ovog čaja treba da pomešate 30 g kantariona, nane i srčenjaka. Na 1l vode se stavljaju 3 kašike ove biljne mešavine. Potrebno je da kuvate 5 minuta a zatim poklopiti i ostaviti tako celu noć. Sutradan procediti i piti u manjim gutljajuma pre jela.

Za ispiranje rana i posekotina – potrebno je pomešati 30g cveta kantariona i hajdučke trave. Ovu mešavinu kuvati nekih 5 minuta u 1l vode. Nakon toga ostaviti da odstoji 2h, a zatim procediti i isprati rane i posekotine.

 Ulje kantariona i njegova upotreba

Pre nego odlučite da koristite kantarionovo ulje morate znati da je jako važno da ga nanosite uveče. Upotreba kantarionovog ulja na kožu dovodi do osetljivosti kože na sunčeve zrake, tako da se ne preporučuje njegovo korišćenje tokom dana.

Ulje od kantariona ima široku primenu kako u medicini tako i u kozmetici.

Kantarionovo ulje se koristi za mazanje rana, opekotina, posekotina kao i za druge povrede. Koristi se u borbi protiv modrica, protiv upale mišića i stavlja se na bolno mesto nakon uboda insekta. Sem što možete namazati povređeno ili bolno mesto, možete natopiti gazu ili vatu i staviti kao oblogu.

ulja-prirodna-kozmetika
Foto: Pixabay.com

Kako da napravite ulje od kantariona?

Ulje od kantariona se spravlja i u kućnim uslovima i gotovo da ne postoji kuća u kojoj nije prisutan kantarion. Pravi se tako što se kantarion (vršni delovi biljke) stavi u ulje i drži se na suncu nekih 40 dana kako bi dobilo što jaču boju.

Sem ovog  načina pravljenja ulja od kantariona na našim prostorima se koristi kantarionovo ulje spravljeno i na drugačiji način.

Kantarion u kombinaciji sa uljem od kukuruznih klica – da biste napravili ovo ulje potrebno je 100g cveta kantariona staviti u posudu a zatim preliti sa 1l što kvalitetnijeg ulja. Bilo bi dobro da to bude ulje od kukuruznih klica. Ovu smesu poklopiti a zatim držati 2h na vodenoj pari. Nakon toga važno je da dobro procedite kako bi ulje imalo bistru boju.

Kantarion u kombinaciji sa belim vinom – za spravljanje ovog ulja potrebno je 500g cveta i sitno iseckanog lista svežeg kantariona. To se potopi u mešavinu od 1l kvalitetnog ulja i ½ l belog vina. Važno je da ovu smesu držite na pari sve dok ne ispari vino.

Bilo kako da odlučite da napravite ulje od kantariona nećete pogrešiti. Važno je da ga uvek imate u kući kao prvu pomoć. Takođe ukoliko vas mrzi sami da ga  spravljate možete ga nabaviti gotovo u svakoj apoteci.

Što se tiče spravljanja čajeva u kojima je kantarion glavni sastojak, u svakoj bolje opremljenoj biljnoj apoteci možete ih naći.

Tekst je svakako informativnog karaktera i ne preporučuje se da sami eksperimentišete sa korišćenjem kantariona posebno ukoliko koristite neku drugu terapiju. Ni jedan tekst ne može i ne sme biti zamena za konsultaciju sa lekarom, o tome uvek vodite računa.

1 COMMENT

  1. Procitala sam da u Njemacku kantarion se kupuje na receptom ali nije bas tako, ja ga kupujem na tabletama u drogeriji dm a ima ga verujem i u drugim drogerijama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here