Soda bikarbona je poznata još od davnina. U narodu ima višestruku primenu bilo da je u pitanju dodatak lečenju, ribanje kuće ili kao sredstvo za negu lica i kose. Od davnina se koristi u borbi protiv gorušice, za ispiranje grla kao i u ishrani. S pravom se tvrdi da je soda bikarbona najpristupačniji i najjeftiniji proizvod koji ima veoma široku primenu. U nastavku ovog teksta vam donosimo neke oprobane savete kada je u pitanju soda bikarbona.

Da li je soda bikarbona bezopasna?

Američka akencija za zaštitu životne sredine navodi da je soda bikarbona apsolutno bezopasna. Drugačije se naziva Natrijum bikarbonat. Kada vidite oznaku tj.formulu NaHCO3 u sastavu nekog kozmetičkog ili prehrambenog proizvoda znaćete da je to soda bikarbona. Sem što je jeftina i pristupačna soda bikarbona čisti, neutrališe i gotovo da ne postoji kuća u kojoj se ovaj proizvod ne nalazi.

Soda bikarbona u službi lepote

Kao što smo već rekli sem što se koristi u medicinske svrhe, soda bikarbona se često primenjuje i u kozmetici. Ovde vam donosimo neke proverene recepte koji će vašu kožu i kosu preporoditi.

Soda bikarbona u borbi protiv bora

Poznato je da kombinacija sode bikarbone i vode pomaže u sprečavanju nastajanja bora na licu. Da bi ste dobili ovu smesu potrebna vam je 1 kašika sode bikarbone i 1 kašika vode. Izmešajte pa dobijenu smesu nanesite na lice kružnim pokretima. Ovako napravljenu masku držite na licu nekih 30 minuta a zatim lice isperite mlakom vodom.

Naoravite piling za čišćenje lica

Smesa sode bikarbone i meda se koristi kao piling za lice i daje izuzetan efekat. Potrebno je da pomešate jednu kašičicu sode bikarbone sa kašikom meda i da dobro umutite. Važno je da dobijete gustu smesu. Ovom smesom trljajte lice kružnim pokretima, a zatim isperite. Najbolje bi biklo da ovaj piling radite dva puta nedeljno kako bi efekat bio vidljiv.

Poznato je da med ima anti-bakterijska svojstva, a soda bikarbona uklanja mrtve ćelije sa kože. Kombinacija ova dva sastojka daje zadivljujuće rezultate.

Soda bikarbona za suvo pranje kose

Ukoliko vam je kosa masna, a morate hitno da izađete iz kuće imamo rešenje. Potrebno je 2 velike kašike sode bikarbone koje ćete posuti po kosi. Zatim je četkom ravnomerno rasporedite po glavi. Naravno, ovo nije metod koji treba često da koristite, jer ništa lepše os sveže oprane, lepršave kose. U ovoj situaciji soda bikarbona će učiniti da vaša kosa deluje čisto samo prividno.

Oslobodite se  peruti

Perut je veoma čest problem kože na glavi. Uz pomoć sode bikarbone moći ćete uspešno da se oslobodite peruti pre nego sačekate da se stanje pogorša. Da biste napravili ovu smesu potrebna vam je 1 kašika sode bikarbone i sok od jednog limuna. Pomešajte ovu masu sve dok ne postane gusta a zatim je nanesite na teme. Masirajte lagano nekoliko minuta, a zatim operite kosu sa nekim blagim šamponom. Najbolje bi bilo da je ostavite prirodno da se osuši, jer toplota fena prouzrokuje dodatna oštećenja.

Soda bikarbona u službi zdravlja

Soda bikarbona ima široku primenu kod nas i kada je zdravlje u pitanju. Samo ne smete dozvoliti da vam ona bude zamena za propisanu lekarsku terapiju. Uglavnom se koristi u preventivne svrhe, jer soda bikarbona neutrališe kiselost organizma.

Soda bikarbona u borbi protiv gorušice

Poznato je da svi koristimo sodu bikarbonu u borbi protiv gorušice, jer soda je alkalna i može da neutrališe želudačnu kiselinu. Ali svakako ako uzimate neke druge lekove najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom. Jedino na taj način možete proveriti da li soda bikarbona nepovoljno utiče na dejstvo nekog leka. U svakom slučaju ako gorušica traje duže, potrebno je da se obratite lekaru.

Soda bikarbona za ispiranje grla

Ovo je stari alternativni metod koji se primenjuje od davnina. U čašu vode dodajte 1 kašičicu sode bikarbone i dobro izmešajte. Ovim rastvorom isprajte grlo u više navrata. Nakon toga je potrebno grlo isprati čistom vodom. Soda bikarbona povećava pH vrednost usne duplje i neutrališe mirise. Takođe je moguće izbeleti zube sa smešom limuna i sode bikarbone.

Oslobodite se gljivica na nogama

Gljivice na nogama se najčešće javljaju u vidu mehurića i rana uglavnom između prstiju. Istovremeno dovode do svraba, ljuštenja kože i neprijatnog mirisa. Češće se javljaju na prstima nogu zbog nošenja tesne obuće kao i znojenja nogu. Javljaju se usled oslabljenog imuniteta ali ih isto tako možete dobiti na bazenima, svlačionicama i teretanama, jer to su mesta gde se gljivice brže razvijaju.

S obzirom da soda bikarbona ima sposobnost da odstrani višak vlage preporučuje se za lečenje gljivica na nogama. Nakon pranja, potrebno je stopala dobro posušiti a zatim sodu bikarbonu posuti na mesta zahvaćena gljivicom. Postupak je potrebno ponoviti više puta. Takođe je važno da u obuću ravnomerno sipate sodu bikarbonu i ostavite da odstoji u toku noći. Ujutru istresite prah iz obuće i ovaj postupak ponovite nekoliko puta uzastopno.

Čišćenje kuće uz pomoć sode bikarbone

Sem svega gore navedenog soda bikarbona ima veliku primenu i kada je čišćenje kuće u pitanju.

Ukoliko ste prosuli vino ili sok na tepih potrebno je da fleku pospete sodom bikarbonom i ostavite da odstoji u toku noći. Ujutru istrljajte mokrom krpom. Fleka će nestati a neutralizovaćete i neprijatan miris.

Rastvorom sode bikarbone i vode dobro je povremeno prebrisati dečije igračke.

Kombinacija sirćeta i sode bikarbone može uspešno očistiti staze i tapacirung u automobilu.

Kantu za smeće možete očistiti rastvorom vode i sode bikarbone, a kako bi neutralisali neprijatne mirise na dno kante pospite sodu bikarbonu.

Ukoliko želite da izbelite veš potrebno je da dodate 1 šoljicu sode bikarbone u mašinu za pranje veša.

Kako biste uklonili fleku sa odeće napravite rastvor od pola šolje vode i 6 kašika sode bikarbone. Tu smesu nanesite na fleku, ostavite da odstoji sat vremena. Zatim istrljajte i isperite. Obavezno vodite računa o postojanosti boje na tkanini, jer se može desiti da izbelite nešto što niste hteli.

Da biste osvežili četke i češljeve potrebno je da ih najmanje dva puta mesečno potopite u rastvor tople vode sa jednom kašikom sode bikarbone. Najbolje bi bilo da u tom rastvoru odstoje oko 30 minuta.

Plastične posude ćete osvežiti tako što ćete ih potopiti u rastvor od 4 dela sode bikarbone i jednog dela vode. U tom rastvoru bi trebalo da odstoje 15 minuta a zatim ih isperite i prebrišite.

Uz pomoć sode bikarbone možete neutralisati mirise iz frižidera. Dovoljno je da stavite 1 kašiku sode bikarbone na tacnu i da držite u frižideru.

Ukoliko želite da povratite sjaj escajgu i drugim predmetima od metala napravite pastu od 3 dela sode bikarbone i jednog dela vode. Bićete prijatno iznenađeni videvši da ste metalnim predmetima povratili prvobitni sjaj.

Ovo su samo neke od prednosti sode bikarbone, koju svi imamo u kući ali je nedovoljno koristimo. Ukoliko i vi imate neki oproban recept sa sodom bikarbonom podelite ga sa našim čitaocima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here