Chia semenke nastaju od biljke po imenu čia. U pitanju je jednogodišnja cvetnica koja je iz porodice pitomih nana. Izuzetno je bogata hranljivim materijama i mineralima. Chia semenke pospešuju probavu, regulišu rad creva i nivo elektrolita i deluju hidrirajuće na naš organizam.

Uz upotrebu čia semenki masti u telu se brže razgrađuju tako da imamo osećaj sitosti. Iz tog razloga se čia seme preporučuje i za gubitak kilograma. Čia seme ne sadrži gluten i može uspešno da se kombinuje sa raznim jelima.

U nastavku teksta vam donosimo sve prednosti ovih semenki i ukoliko niste imali prilike do sad da ih koristite vreme je da ih probate.

Čhia semenke – koji im je sastav?

Čia semenke sadrže kalcijum, gvožđe, cink i magnezijum. Takođe obiluju antioksidansima i vlaknima. S obzirom na sadržaj smatra se da upotreba čia semenki značajno poboljšava zdravlje, reguliše varenje, reguliše povišen šećer i sprečava srčana oboljenja.

Da li chia semenke obiluju mineralima?

Čia semenke sadrže vitamine kao što su A, B, E i D koji su značajni za kožu, kosu, nokte, mišićna i nervna vlakna. Zato se vrlo često koriste kao dodatak jelima a prednost je što ne sadrže okside, šećere i gluten.

U sastavu ovih semenki prisutan je kalcijum koji sem što je dobar za kosti, pogoduje i nervima.

Najviše ima mangana koji je bitan za metabolizam kao i za rast i razvoj mišića i kostiju. Prisutan je fosfor kao i bakar koji je veoma važan za pravilan rad srca a uglavnom nedostaje u ishrani. Dokazano je da 2 kašike čia semenki imaju znatno više kalijuma nego jedna banana.

Sve prednosti korišćenja chia semenki

Vrsni poznavaoci tvrde da se ova biljka može svrstati među najzdravije namirnice. Prepuna je hranljivih materija koje pomažu našem telu i mozgu da funkcionišu što bolje. Obiluju omega -3 masnim kiselinama, bogate su antioksidantima, sadrže visok nivo kvalitetnih proteina i vlakana a nizak nivo ugljenih hidrata. Potpomažu u gubljenju težine, jer sadrže veliku količinu hranljivih materija i veoma malo kalorija. I što je najvažnije ne izazivaju alergijske reakcije na koži a pri tom ih možete kombinovati sa svakim jelom.

Kako dozirati chia semenke?

Prema mišljenju nutricionista osobe preko 50 godina starosti tokom dana mogu konzumirati do 20g chia semenki žene, a muškarci do 30g. Za  osobe ispod 50 godina preporučljiva dnevna doza chia semenki je 38g za muškarce i 25g za žene.

Chia semenke se često nalaze na meniju sportista, jer pospešuju regeneraciju i oporavak mišića. Takođe se preporučuju za osobe koje pate od nesanice, jer sadrže protein triptofan koji utiče na lak i kvalitetan san.

Chia seme dnevna konzumacija

Za razliku od semena lana koje se najčešće konzumiraju samlevene, chia semenke ne moraju da se melju. Prijatnog su ukusa ali se nikako ne preporučuje njihovo prženje, jer termičkom obradom gube hranljive materije. Čak i kada ih dodajete u jelo važno je da to uradite pred sam kraj pripreme kako bi zadržale svežinu i što manje bile izložene visokoj temperaturi.

S obzirom da chia semenke veoma lako upijaju vodu možete ih bez problema konzumirati svakog jutra. Potrebno je da ih ostavite 10 minuta u čaši vode. One će za to vreme nabubriti i pretvoriće se u želatinastu masu. Ukoliko ih konzumirate svakog jutra na ovakav način uspešno ćete očistiti creva i regulisaćete probavu.

Kako koristiti chia semenke u ishrani?

Kako god da ih koristite nećete pogrešiti, mada smo za vas pripremili nekoliko proverenih recepata sa chia semenkama.

Džem – da li ste znali da ukoliko želite da izbegnete konzerviranje prilikom spravljanja džema možete koristiti chia semenke. Kuvajte omiljeno voće sve do momenta dok ne počne da krčka. Tada dodajte čia semenke i limunov sok. Nastavite da mešate dok ne dobijete željenu gustinu smese.

Jaja– ukoliko vam je omlet omiljeni doručak možete ga iskombinovati sa chia semenkama. Nakon što je omlet spremljen pospite kašiku ovih semenki a zatim uživajte u ukusu. Može se desiti da vam ubuduće ovaj dodatak postane neizostavan prilikom pripreme omleta.

Hleb – u svakoj bolje opremljenoj pekari možete naći hleb sa chia semenkama. Mada isto tako ga možete jednostavno i sami napraviti. U već pripremljeno testo za hleb dodajte šaku chia semenki. Bićete prijatno iznenađeni ukusom

Mafini – ukoliko želite zdravu verziju mafina obavezno im dodajte chia seme. Ne samo da ćete biti oduševljeni ukusom, već ćete ubrzo uočiti sva pozitivna dejstva čia semena na vaš organizam.

Toping – s obzirom da su chia semenke bez ukusa, samim tim su idealne kako za slane tako i za slatke recepte. Ukoliko pravite voćni preliv obavezno didajte čia semenke, ali nećete pogrešiti ni ukoliko ga dodate u salatu.

Prednost chia semenki je ta što ih zbog neutralnog ukusa možete dodavati u sva jela pa čak i u čorbe, kaše, supe i posipati njima razne salate. Ono što je izuzetno važno je to da ove semenke imaju veoma dug rok trajanja.

Ukoliko pravite smuti ne zaboravite da dodate chia semenke. Istina, ukus smutija se neće promeniti ali će vam organizam biti veoma zahvalan.

Gde možete nabaviti chia semenke?

U bilo kom većem marketu kao i u prodavnicama zdrave hrane možete pronaći chia seme. S obzirom na njihovu popularnost, zadnjih godina su preplavile naše tržište. Naravno, možete ih naručiti i putem interneta, jer smo već uveliko počeli da idemo u korak sa svetom tako da dam online kupovina nije nepoznanica.

Prilikom kupovine važno je da izbegavate semenke koje su crvene boje, jer one još uvek nisu dovoljno zrele. Najčešće se kupuju chia semenke u crnoj boji mada ni bele nisu zanemarljive.

Sem što ih možete kupiti kao semenke, vrlo često ćete ih na tržištu naći u obliku grickalica, raznih napitaka i slanih pločica.

Bez obzira u kom obliku da ih kupite i konzumirate važno je da ne unosite više od preporučene dnevne doze. Ono što pouzdano znamo a to je da ćete uz njihovu primenu svom organizmu priuštiti bogat izvor hranljivih materija i minerala a sve to zajedno će dovesti do poboljšanja vašeg zdravstvenog stanja.

Da li se ciha semenke preporučuju baš svima?

Ma koliko da su dokazana i naučno potvrđena hranljiva svojstva čia semenki, nakon nekih podrobnijih analiza došlo se do dodatnih podataka. Tako da ljudi koji imaju predispozicije za maligne bolesti prostate ili boluju od istih ne bi trebali da konzumiraju chia semenke.

Omega – 3 masne kiseline se nalaze u obliku alfa-linolenske kiseline a njihov unos može da dovede do problema sa prostatom. U svakom slučaju ukoliko imate sklonosti ka ovom oboljenju bolje bi bilo da ih ne konzumirate.

Ukoliko vam kažemo da pojam chia na jeziku Maja znači „snaga“ verovatno smo vam dovoljno rekli. Po nekim predanjima koristili su ih asteški ratnici kako bi povećali izdržljivost i energiju. Smatralo se da je samo 1 kašika chia semenki bila dovoljna kako bi im obezbedila energiju za naredna 24 sata. Upravo iz tog razloga je važila za neizostavnu namirnicu tokom ratovanja.

Da li ste i vi probali chia semenke? Kakva su vaša zapažanja? Napišite nam u komentarima i podelite sa nama vaša lična iskustva.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here