Svaka banka u svojoj ponudi ima deviznu i dinarsku štednju, ali se ponude koncipiraju različito pa je teško upoređivati isključivo kamatnu stopu ili druge, pojedinačne uslove.

Razlikuju se i načini otvaranja štednog računa, raspolaganja sa novcem kao i mogućnosti kasnijeg korišćenja. 

Zapravo bi trebalo analizirati ponudu nekoliko banaka da bi se pronašla najbolja varijanta, ali se pri tome moraju posmatrati celokupni uslovi i onda doneti odluka.

Dinarska štednja uvek donosi najvišu kamatu

Dinarska štednja ima najvišu kamatu i to nije odluka poslovnih banaka koliko je stimulisanje od strane naše Narodne banke koja vodi aktivnu politiku stimulisanja poslovnih banaka da daju veće kamatne stope na dinare i tako podstiču štednju u domaćoj valuti.

Ovo je najbolja vrsta koju trebate odabrati jer je i praktično i povoljnije štedeti u dinarima. 

Prvo, dinar je stabilan pa je izlišno plaćati kamatnu stopu i pretvarati ga u eure. Isto tako, nema potrebe za plaćanjem još jedne kursne razlike kada se novac uzme sa štednje i poželi njegovo trošenje. 

Kada se na ovo doda i činjenica da je kamata na ove uloge najveća – dinarska štednja je zaista pravi izbor.

Kako otvoriti štedni račun?

Dinarska štednja nikada nije bila bliža, na samo nekoliko klikova kojim se otvara štedni račun i prebacuju sredstva u banku.

Digitalizacija poslovanja banke je donela brojne pogodnosti, a online pristup računu je samo jedna od njih. Potražite banku kod koje, bez odlaska u banku, možete da otvorite račun i da započnete štednju.

U okviru ove ponude bi trebalo i da dobijete online pristup računu i praćenje sredstava preko mobilnog bankarstva. To pojednostavljuje proces i olakšava upravljanje svim računima, povezivanje i prebacivanje sredstava.

Za online otvaranje računa je važno imati ličnu kartu i stabilan internet sa pristupom kameri za online identifikaciju. Čitava procedura ne bi trebalo da traje duže od petnaestak minuta, dokumenta dobijate e-mailom ili na kućnu adresu i račun je odmah aktivan.

Oročena štednja ili po viđenju?

Štednja po viđenju je kratkoročna štednja kod koje je visina kamatne stope niska čak i kada je dinarska štednja u pitanju.

Oročena štednja je štednja kod koje se novac ostavlja na raspolaganje banci duži, dogovoren period i za to banka daje veću kamatu. Što je period duži to oročena dinarska štednja donosi veću kamatnu stopu.

Da bi se dobila najveća kamata, logično je – preporuka je da se novac oročava na duži rok. Ipak, to mnogima ne odgovara jer štednja može iznenada zatrebati pa bi, kao druga opcija, mogla da bude preporuka da se štedi i oročeno i po viđenju.

Naime, manji iznos sredstava ostaviti na štednju po viđenju koju možete da povučete u svakom trenutku, a da ne rizikujete prihod od kamate. Ostatak ostavite kao oročenu štednju da bi ostvarili što veću kamatnu stopu.

Dinarska štednja je najbolji izbor, naročito ako pronađete banku koja daje odlične uslove, fleksibilnu štednju i visoke kamate. Mobilno bankarstvo je dodatna pogodnost jer donosi online otvaranje računa i online upravljanjem novcem što zaista svakom klijentu odgovara.

Kako vi štedite? Da li bi želeli da vaš novac zarađuje u banci? 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here