Da li ste ikada razmišljali o pokretanju sopstvenog bloga? Ako jeste, verovatno ste se pitali šta je potrebno, ne samo da bi ste ga pokrenuli, već i da biste taj blog vremenom uspešno izgradili, pa u krajnjem slučaju i zaradili novac na internetu, zašto da ne. 

Jedno je sigurno, ako već odlučite da pokušate, znajte da niste sami, da morate biti uporni i ne smete biti lenji. Milioni ljudi su se okušali u vođenju blogova, ali je manji broj njih uspeo da na taj način ostvari neke značajne prihode. Ipak, to ne znači da treba da odustanete od ove ideje. 

Međutim, prvo što treba imati na umu jeste činjenica da ako nemate strast za pisanjem, možete se lako suočiti sa problemima već na nekom od prvih koraka. Pročitajte u nastavku teksta šta vam je još potrebno kako biste uspešno započeli blog i zaradili novac.

#1 Izaberite pravu temu

Izbor prave teme je verovatno najčešći savet koji ćete pronaći na internetu koji je vezan za pisanje blogova. I to je apsolutna istina. Kada pokrećete sopstveni web sajt važno je da se usredsredite na teme prema kojima gajite određenu strast, odnosno da odaberete oblast u koju ste upućeni. 

To će vam pomoći da ostanete motivisani i da često kreirate sadržaj, što je od suštinskog značaja za popularnost vašeg bloga. Takođe, veća je verovatnoća da će tekstovi, fotografije ili video zapisi koje budete postavljali biti zanimljivi i korisni čitaocima. Ne zaboravite da je i izrada sajtova posao koji je jako važan i da dizajn stranice mora biti takav da posetioci uživaju i lako se kreću kroz njega. 

Isto tako, pisanjem tema iz oblasti u kojima ste stručni povećaćete kredibilitet i autoritet, što vam može doneti veću popularnost, odnosno više publike, i poboljšati rangiranje na pretraživačima. U krajnjem slučaju, više saobraćaja i više publike znači i veću mogućnost za zaradu. 

#2 Izaberite besplatne platforme za blogovanje ili napravite svoju web stranicu

Ako se odlučite da pišete blog na raspolaganju su vam sve opcije – možete koristiti neku od besplatnih platformi ili pokrenuti svoju web stranicu. Oba načina imaju svoje prednosti i nedostatke.

Specijalizovane platforme su bolje za one koji nisu zainteresovani da zarađuju novac od blogovanja. Lako se podešavaju i u većini slučajeva su besplatne. Međutim, često imaju ograničenja kada je u pitanju postavljanje video snimaka, zatim ograničenja ili nemogućnost postavljanja oglasa ili partnerskih veza, i nemogućnost kreiranja prilagođenog URL-a. Naravno, platforma uvek zadržava pravo da može da obriše vaš blog. Najpoznatije platforme za blogovanje su WordPress.com, Blogger i Medium.

Izrada sopstvenog sajta je bolja opcija za one koji žele da zarade blogovanjem. U tom slučaju imaćete potpunu kontrolu nad dizajnom i podešavanjem stranice, sopstveni prilagođeni URL i mogućnost da postavljate oglase i koristite partnerske linkove, što su najčešći načini zarade. Ipak, ako nikada ranije niste samostalno dizajnirali stranicu, pretražite internet i pronađite ljude sa iskustvom čiji je posao izrada web sajtova.

#3 Redovno objavljujte koristan sadržaj

Kada kažemo sadržaj, ne mislimo samo na tekstove, već i na fotografije i video zapise. Sve zavisi za koju vrstu sadržaja se odlučite. U svakom slučaju, on mora biti kvalitetan i zanimljiv za publiku. U njemu treba da se nađu korisne informacije, koje će čitaocu ili gledaocu pomoći da se odluči za neki od proizvoda ili da reši neki problem. Možda je i najbolja opcija kombinovanje sva tri modela sadržaja.

Ne zaboravite da sav sadržaj koji kreirate optimizujete za različite tipove uređaja. Pametni telefoni su danas toliko rasprostranjeni da se većina internet kupovina obavlja upravo preko njih.

#4 Iskoristite društvene mreže kako biste proširili svoju vidljivost

Kao i u bilo kom drugom poslu na internetu, malo je verovatno da ćete biti primećeni ako nemate naloge na društvenim mrežama. Zato obavezno uz blog kreirajte i stranice na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, TikTok ili Twitter. 

Neka dizajn tih stranica bude u bojama kojima je obojen i vaš sajt kako bi ih korisnici lakše povezali. Koristite ih da biste delili nove postove i označavali kolege blogere koji takođe mogu deliti vaš sadržaj i na taj način došli do većeg broja ljudi. 

#5 Kako zaraditi novac od blogovanja?

Kada smo rešili pitanje kako napraviti blog i kako ga održavati aktivnim, da vidimo i kako na njemu može da se zaradi. Najčešći načini na koji blogeri zarađuju su prodaja reklamnog prostora, postavljanje banera, prodaja sopstvenih proizvoda i usluga, affiliate marketing i pisanje reklamnih i sponzorisanih sadržaja. 

Postavljanje banera uglavnom se obavlja preko Google AdSense-a, i svaki put kada čitalac klikne na reklamu vi dobijate novac. Sa druge strane, sponzorisani sadržaj je u suštini reklama u obliku plaćenog članka ili posta na blogu, dok se affiliate marketing zasniva na postavljanju partnerskih veza u tekstu vašeg bloga ili posta. Kad god čitalac kline na sajt koji preporučujete u vašem postu i obavi kupovinu vi ćete zaraditi određenu količinu novca, najčešće u vidu procenta od prodaje.

Svako može da nauči da zarađuje blogovanjem. Ono što je bitno je da budete uporni i da ciljate pravo u metu. A količina novca koju možete zaraditi, kao i u većini poslova, zavisi samo od vas, vaše angažovanosti i želje i znanja da publici pružite upravo ono što im je potrebno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here