Odabir orkestra za svadbu je posebna stavka u planiranju i organizaciji, a posebna težina odluke jeste u činjenici da od muzike zavisi atmosfera po kojoj se ocenjuje da li je veselje uspelo.

Upravo ono što će se kasnije prepričavati i što će ostati kao sećanje koje dugo traje jeste kakva je bila muzika i kakav je bio  “štimung”. Taj “štimung” i jeste ključna stvar svake svadbe. Niko ne bi voleo da se upravo njegova svadba zapamti po uštogljenoj atmosferi bez energije jer orkestar nije uspeo da goste podigne na noge.

O ukusu se (ne) raspravlja

Važi kao pravilo, no u slučaju svadbe ne mora da bude. Poznato je da i najokoreliji rokeri, a oni iskreniji to i priznaju, makar na venčanima “popuste” i prepuste se sveopštem veselju “uz narodnjake”. Da, ako je većina gostiju pobodnik takve vrste veselja. Ovo znači da prvo moramo da se saberemo ko su nam sve gosti i da procenimo pretežan ukus. Ako recimo, rodbina  sluša narodnjake, a društvo je uz one druge muzičke vode, onda čak i kompromis moramo pažljivo dozirati.

Korak broj jedan u odabiru orkestra, ma kako čudno zvučalo, jeste razmatranje  strukture gostiju i njihovog muzičkog ukusa.

Kako do idealnog okrestra

Najverovatnije da imate gomilu iskustava sa svadbi na kojima ste bili gosti koja možete koristiti i u odabiru orkestra. Setite se svih situacija kada je veselje uspelo zbog orkestra iako su neke druge stvari u organizaciji podbacile, ali i obrnutih situacija.

Verovatno imate prijatelje koji će vam preporučiti dobar okrestar, a i Internet je prepun bendova koji su se specijalizovali za svadbe i koji se oglašavaju. 

Ako ste na vreme počeli da planirate svadbu, pored odabira restorana za venčanje, možete da odvojite nekoliko sati, čak i dana, da preslušate snimke. Napravite listu orkestara koji zadovoljavaju muzički ukus kakav ste predvideli za svečani dan.

Iz liste odbacite sve one za koje ste čuli bilo šta negativno. Ne biste voleli da se član benda napije tokom venčanja, ili da umesto veselja, “gasite vatru” zbog konfliktne ličnosti u orkestru, ili nekakvog nedoličnog ponašanja. Sigurno je da svako od nas ima u sećanju primer svadbe koja će umesto dobrog štimunga biti upamćena zbog ekscesa muzičara.

Ukoliko je moguće, kontaktiraje bendove sa najuže liste i raspitajte se gde nastupaju. Niko vam neće zabraniti da dođete u restoran, bar ili na tuđe venčanje i na kratko ih poslušate. To bi zapravo i moglo da odluči u izboru “pobednika” – orkestra kakvog želite na svojoj svadbi.

Program po vašoj želji

Većina orkestara ima utvrđen repertoar za svadbe, i to su uglavnom numere koje “prolaze” filtere muzičkih ukusa jer se radi o trenutno aktuelnim hitovima plus tradicionalno dokazana muzika za veselja.

Koliko god da ste zauzeti tekućim obavezama plus planiranjem svadbe nađite vremena da sa šefom orkestra “pređete” repertoar. Zajedno sastavite program koji biste želeli!

Ono što je jako bitno jeste i da li orkestar svira isključivo utvrđeni program, ili će biti spremni da ispunjavaju muzičke želje gostiju. Svadbe na kojima se i ispunjavaju želje gostiju imaju posebnu atmosferu, a sam događaj dobija prisniji karakter.

Nikako ne zaboravite i specijalne numere: za ulazak, mladenačka torta, prvi ples, kao i sve momente koje želite da akcentujete muzikom, kao što je govor ili obraćanje gostima.

Na kraju, jako bitno je i kako se orkestar oseća na vašoj svadbi! Bez obzira na profesionalizam, ako im pružite osećaj poštovanja, sigurno da će dati sve od sebe. 

Pitajte ih za pauze, prevoz, obezbedite im prostoriju za presvlačenje, ali i postarajte se da dobiju obrok i osveženje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here