Želite li pronaći zabavan hobi kojim se možete baviti kod svoje kuće ili van nje? Dobar hobi znači zabavu, ispunjenje i poboljšaće vam život. U stvari postoje i mnoge mentalne koristi od hobija. Istraživanje je pokazalo da hobi u kome uživamo utiče povoljno kako na fizičkom tako i na psihičkom planu.

Na svu sreću, postoji mnogo hobija koji su zabavni, poučni i korisni. Slobodno vreme može pružiti trenutno olakšanje od stresa, kao i niži stepen depresije i anksioznosti u dužem vremenskom periodu. Naravno, pronalaženje novog hobija u kojem uživate može predstavljati samo još jednu stvar koju treba dodati na svoju listu obaveza. Zato smo sastavili listu najboljih hobija u kojima ćete uživati. Pozovite prijatelja, svog partnera ili otpočnite solo kako bi poboljšali svoje zdravlje i unapredili svoj pogled na svet.

Naši predlozi za zabavan hobi

Evo nekoliko zabavnih hobija koje možete isprobati:

Naučite strani jezik

Bez obzira da li želite da dopunite ono što ste naučili u školi ili da krenete ispočetka, učenje novog jezika može biti neverovatno koristan hobi. U početku vam se može činiti zastrašujućim, ali uz toliko raspoloživih resursa, može biti veoma zabavno.

Zašto se ne bi pripremili za sledeće putovanje u Francusku sa nekim od programa za učenje francuskog? Takođe postoje i kursevi za učenje španskog, kao i italijanskog, engleskog i nemačkog. Sve što trebate da uradite je da odlučite koji jezik želite da naučite. Sa audio knjigama nećete morati da provodite vreme sedeći ispred knjiga i možete da se fokusirate na razgovor od prvog dana.

Možete isprobati i neverbalnu veštinu jezika, poput jezika znakova.

Izrazite svoju kreativnost u rukama

Kada mnogo vremena provodite radeći rukama, lako je uočiti stvari oko kuće ili u bašte za koje je možda potrebno farbanje ili prepravljanje. Pa zašto ne biste odvojili vreme da biste to učinili?

Upotrebite svoju maštu i kreativnost da biste dobili ideje za preoblikovanje svog doma, malo po malo. Pustite da se razviju  ideje za redizajn tkanina i nadogradnju starih komada nameštaja kako biste uneli novi zrak života u dnevnu sobu.

Počnite da pišete knjigu

Kažu da svi imaju u sebi jednu knjigu, tako da ako ste držali svoju unutrašnju govornicu u tajnosti, vreme je da svoje misli prebacite na papir. Pustite je da se izrazi. Važno je da se opustite i uživate u procesu bez opterećivanja da li će to biti savršeno remek delo.

Ako nemate ideju o čemu da pišete, samo se prepustite unutrašnjem osećaju i neka vas povede. To će vam pomoći da povećate svoju kreativnost.

Osećate se dovoljno hrabro da podelite svoje reči sa drugima? Počnite da pišete svoj blog. Zašto da ne?

Proširite svoju kolekciju recepata

Bez obzira da li ste zagovornik gotovih recepata ili ste za otkrivanje novih ideja i želite raditi sa vlastitim svežim sastojcima, kuvanje je odličan hobi u koji ćete uroniti kada imate malo više vremena. A kako su strasti za kuvanjem svakodnevno velike, nema boljeg načina da proširite svoj repertoar recepata.

Čak i ako se držite napisanog recepta unsesite malo nečeg autentičnog, nešto što vi volite. Možda samo neki začin. Ili ako ste kreativniji, izmislite sami neko novo jelo. Možete ga čak i plasirati u javnost u pisanoj ili video formi.

Isprobajte jogu kao hobi

Joga je jedna od najpopularnijih vidova vežbanja u svetu i svrstava je na spisak hobija mnogih ljudi. Milioni ljudi koriste pozu “psa” kako bi poboljšali zdravlje srca, ublažili anksioznost i smanjili stres.

Sa toliko online tutorijala, joga je hobi sa kojim možete veoma lako da započnete. Možete pratiti videa o jogi za početnike. U tim videima ćete saznati o osnovnim tehnikama disanja i položajima koje možete vremenom poboljšati.

Sve što vam je potrebno za jogu je prostirka koju možete koristiti u kući ili bašti i nešto odeće za vežbanje.

Krenite na kurs fotografije

Fotografija je jedan od najboljih hobija koji možete raditi i kod kuće, jer ako želite započeti sa osnovama, ne morate kupovati ništa. Od kada su se pojavili pametni telefoni i tableti, svako ima potencijal da bude sjajan fotograf.

Bez obzira da li pravite zavidan Instagram album sa fotografijama ili želite da fotografije budu objavljene u nekom časopisu, ovaj hobi nudi priliku da zabeležite uspomene, poboljšate oko za detalje i ublažite anksioznost, jer većinu vremena provodite fokusirajući se i primećujući svoju okolinu .

Iako svako može da slika, potrebna je određena finoća i prava kamera da bi se stvarno snimili pravi uglovi. Krenite na internet kurs fotografije ili pročitajte neke savete pre nego što započnete, a zatim kupite pravu kameru za vas.

Zasadite malu baštu

Vrtlarstvo, možda jedan od naših omiljenih hobija koji radimo kod kuće, donosi ogromnu listu prednosti, fizičkih i mentalnih. Sadnja lukovice, čupanje korova i nega biljaka nude savršen protivotrov za dan proveden uz ekran u zatvorenom prostoru, i mogu čak ublažiti depresiju.

Otiđite u lokalnu prodavnicu proizvoda za izradu bašte kako biste nabavili osnovne potrepštine i krenite u avanturu.

Uvek je savršeno vreme za sadnju mada je najbolje to uraditi u proleće. Ako je hladno možete neke biljke saditi u svojoj malo bašti u saksiji na prozoru.

Napravite svoj nakit

Izrada nakita odavno se smatra terapijskim i kreativnim hobijem jer zahteva mnogo vremena, ali daje prelep rezultat.

Napravite unikatne komade za ulepšavanje svog izgleda ili čak poklone za svoje najmilije. A mogli bi čak svoje kreacije i da prodajete kao unikate. Komplet za pravljenje nakita vam može biti od velike pomoći kao i neki tutorijali.

Uzmi četke i počni da slikaš

Iako možda mislite da trebate posedovati veštine Fride Kalo da biste uživali u slikanju, to nije slučaj. Umetnost dolazi u svim oblicima i veličinama, pa je najvažnije pokušati i kreativno se baviti slikanjem. Uz to što smiruje i terapijski, dokazano je da slikanje jača pamćenje i poboljšava motoričke sposobnosti. I ko zna, mogli biste otkriti skriveni talenat!

Pronađite sve smernice koje su vam potrebne da biste započeli i iskopajte četkice za slikanje. Nabavite kvalitetne boje i krenite.

Naučite svirati instrument

Nikad nije kasno da uzmete violinu, gitaru ili trubu i iskoristite prednosti sviranja muzike. Savladavanje nekog instrumenta može poboljšati vašu memoriju, poboljšati spretnost i koordinaciju ruku i očiju i pooštriti vašu koncentraciju. Takođe imate priliku id a se nađete u društvu nekih poznatih muzičara.

Na internetu možete pronaći besplatne lekcije sa video zapisima o svemu od podešavanja instrumenta do sviranja.

Želite kupiti instrument po prvi put? Mnoge prodavnice nude konsultacije o svojim proizvodima kako bi vam pomogli da pronađete najbolje za vas.

Krenite na nordijsko hodanje

Važno je uključiti se u hobije koji jačaju naše zdravlje. Svi uživamo u šetnjama, ali možda je vreme da je podignete na novi nivo. Nordijsko hodanje koristi motke koje vas teraju prema napred. To znači da angažujete gornji deo tela više nego kod trčanja.

Olakšavajuće je za noge, tako da postoji manji pritisak na zglobove. I sagorećete više kalorija, pa je to dobar oblik vežbanja za mršavljenje. Intruktore nordijskog hodanja možete pitati o detljima i opremi koja vam je potrebna.

Opustite se uz neki vez

Mnogima je omiljeni hobi vezenje. Izuzetno je lako i iznenađujuće terapijsko. Sve što vam treba je nešto tkanine, poput pamuka, obruč za vez, igle i konac za vez. Sve što vam treba možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili preko Interneta naručiti.

Možda biste želeli da izvezete neko ime ili cvetni dizajn. Jednostavno nacrtajte na platno ono što želite i vezite. Dodavanje dugmadi i šljokica je plus više. A ako ste samouvereni umetnik, pokušajte da napravite i portret.

Postoji puno tutorijala koji vam mogu pomoći. Odlična stvar u vezi s vezom je to što možete uraditi nešto za samo 10 minuta ili ga napraviti dok gledate televiziju.

Otkrijte svoju novu strast i pronađite malo vremena da uživate. Nadamo se da ćete u našoj listi hobija naći ono najbolje za vas.