Ukoliko želite da prodate stan, potrebno je mnogo više od dobre volje i želje za prodajom. U pitanju je čitava procedura koja se sastoji od više koraka. Pre nego što se upustite u celokupni proces prodaje, naoružajte se strpljenjem i pozitivnim stavom. Kako biste ostvarili uspešnu prodaju, potrebno je da odredite tržišnu vrednost stana, da realno procenite fizičko stanje nekretnine, pripremite stan za prodaju i napravite marketinški plan prodaje. Logičan sled nakon svega toga je konačna prodaja stana.  

Kako da odredite tržišnu vrednost stana

Verovatno imate predstavu o tome za koliko novca želite da prodate stan, ali ne zaboravite da je potrebno uskladiti želje i mogućnosti. Tržišna vrednost može varirati u odnosu na vašu zamisao. Kako biste znali koliko su potencijalni kupci spremni da plate, najbolje bi bilo da se obratite agenciji za nekretnine. Zidart nekretnine Beograd je agencija sa izuzetnom reputacijom, tako da će vam njihovi agenti dati najbolju procenu trenutne vrednosti vaše nekretnine. 

Kako bi se došlo do realne tržišne vrednosti, potrebno je iskalkulisati nekoliko faktora koji bitno utiču na cenu. Tu se prvenstveno misli na lokaciju, na strukturu stana, način grejanja, postojanje terase i lifta, kao i na orijentisanost stana. 

Budite realni prilikom procene stana 

Realno procenite izgled i kompletno stanje svog stana. Odredite okvirnu cenu i stavite akcenat na karakteristike koje predstavljaju prednost pri prodaji. Razmislite kako da povećate vrednost stana koji želite da prodate. Konkretno, da li bi zamena stolarije ili neka druga adaptacija mogla znatno da poveća vrednost nekretnine. Proverite sanitarije i instalacije i izvršite potrebne popravke. Iako se čini da su ovo nebitne stvari prilikom prodaje stana, upravo ove stavke mogu povećati tržišnu vrednost čak i do 15%.

Ponekad je dovoljno uraditi i sitne korekcije kako bi stan delovao poželjno potencijalnim kupcima. 

Kako pripremiti stan za prodaju?

Kada ste kontaktirali agenta za nekretnine i izvršili procenu stana, sledeći korak koji treba preduzeti su kozmetičke izmene u samom stanu. Činjenica je da ne možete da promenite ništa po pitanju lokacije i godine gradnje, ali možete uraditi korekcije kojima ćete znatno poboljšati sliku kao i prvi utisak koji će potencijalni kupac formirati o datoj nekretnini. 

Okrečite stan, popunite pukotine na zidu, oplemenite podove. Ukoliko je sistem grejanja pokvaren, obavezno ga popravite ili zamenite. Isto važi i za klimatizaciju. Kako biste imali jasnu sliku o predstojećim troškovima, bilo bi dobro da napravite spisak potencijalnih popravki. Jednostavno uradite sve ono što smatrate da je potrebno kako bi stan delovao primamljivo na prvi pogled. 

Pre nego što krenete u proces sređivanja, morate biti sasvim sigurni da li želite da uvećate vrednost nekretnine ili ne. Imajte u vidu da adaptacija može biti prilično skupa, dosta stresna kao i da može dugo potrajati. 

Ukoliko ne želite da adaptirate stan, postoje ipak neki koraci koje ne smete preskočiti pre nego se upustite u finalnu prodaju. Ono što obavezno treba uraditi je  temeljno očistiti stan i izbaciti višak nepotrebnih stvari. Stanovi koji su prenatrpani stvarima generalno ostavljaju loš utisak, jer deluju dosta manji nego što su zaista. Potrudite se da deluje prostrano i svetlo i da odiše svežinom. 

Napravite marketinški plan prodaje

Ukoliko niste vični, zamolite nekoga da vam napravi što više kvalitetnih fotografija nekretnine koju planirate da prodate. Potencijalni kupci vole dobro da pogledaju stan na fotografijama, pre nego što ostvare prvi kontakt. Potrudite se da prikažete stan u što boljem izdanju, ali nemojte prikrivati činjenice i sakrivati nedostatke, jer ćete time samo bespotrebno utrošiti vreme kako svoje, tako i potencijalnih kupaca. 

Prilikom postavljanja oglasa, pored fotografija navedite obavezno glavne karakteristike stana. Takođe, možete dodati i neku ličnu notu, posebno ukoliko ste živeli u stanu koji prodajete. To je način da potencijalnom kupcu prenesete pozitivnu energiju koja ga može inspirisati da se odluči za kupovinu baš vašeg stana. 

Konačna faza prodaje stana

Konačna faza prodaje stana podrazumeva primanje ponuda pod uslovom da ste ispoštovali sve prethodne korake. Da li ćete u potpunosti učestvovati u pregovorima ili ćete kompletan posao prepustiti agentu za nekretnine, zavisi od vas. Kada se pojavi adekvatan kupac i kada formalno prihvatite ponudu, sledeći korak je papirologija, potpisivanje ugovora i konačna prodaja stana. 

Koliko god da vam celokupna procedura deluje komplikovano, ukoliko se detaljno  budete pozabavili svakom navedenom stavkom, sigurno je da ćete pre ili kasnije uspešno prodati svoju nekretninu. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here