Potreban vam je laptop radi lakšeg obavljanja posla, ali ne znate kakav tip istog će vam najviše odgovarati?

Većina ljudi odgovor na ovo pitanje neretko traži od svojih prijatelja, mlađih rođaka, kao i, naravno, putem interneta. Razlog tome je manjak snalaženja u IT svetu, te nedostatak znanja iz te oblasti.

S obzirom na činjenicu da kupovina laptopa nije mala investicija, treba ozbiljno da se pozabavite ovom tematikom. Najbitnije je da vaš laptop poseduje sve ono što je konkretno vama potrebno. Zato smo se potrudili da vam izdvojimo sve najbitnije karakteristike određenih laptopova, kako bismo vam maksimalno olakšali potražnju.

Ukoliko želite da saznate na šta to tačno treba da obratite pažnju kada kupujete laptop za svoj posao ili za školske potrebe, pročitajte nastavak našeg teksta.

#1 Laptop za posao – izaberite jak procesor

Ako vam je potreban laptop koji ćete koristiti u poslovne svrhe, bilo bi sjajno izabrati neki od jačih primeraka kako biste mogli nesmetano da obavljate sve potrebne zahteve. Ukoliko se desi da neki slabiji laptop preopteretite zadacima, može da zablokira, te ga odnesite u servis za laptop na popravku.

Naravno, od svakog posla ponaosob zavisi koliko zahtevne softvere treba koristiti, ali, o tome ćete biti obavešteni od strane vašeg nadređenog.

Savršene opcije procesora za vas bi u ovom slučaju bile sledeće: i3 serija za neki minimum, ali bi bolje bilo uzeti Intel Core i5 opciju, ali možda čak i i7, koji je još jači od prethodna dva. Bitno je da vaš procesor bude dovoljno jak da izdrži sve prohteve posla kojim se bavite.

8 GB RAM memorije je naša preporuka za jedan valjan poslovni laptop, je ćete tako moći da savladate izvršavanje kompleksnih zahteva u dosta bržem periodu vremena nego što bi to bilo moguće uz manju količinu RAM-a.

Govoreći o brzini, predložićemo vam i SSD disk. SSD je dosta manji od obično hard diska (HDD) na koji smo navikli i ne funkcioniše na mehaničkom principu. Uz prisustvo SSD diska odmah možete primetiti razliku u brzini vašeg laptopa.

#2 Laptop za svaki dan – za gledanje serija, filmova i slušanje najbolje muzike

Laptopovi koji se koriste za svakodnevnu upotrebu, za razliku od onih poslovnih, ne moraju biti toliko jaki, jer se ne koriste za obavljanje kompleksnih zadataka. 

Ono što se od ovih laptopova zahteva u suštini jeste da omogućavaju normalno korišćenje interneta, slušanje muzike, gledanja filmova i serija, kao i eventualno obavljanje nekih laganijih zahteva, kao što je slanje elektronskih poruka.

video-editovanje
Unsplash.com

Ako želite uređaj koji može bez problema da obavlja sve gorenavedene stavke, dovoljna će vam biti i3 procesor. Oni su veoma pogodni za dobijanje vrlo kvalitetnog, brzog laptopa, koji će imati zaista dug vek trajanja.

Pored i3 serije, možete pogledati još dve Intelove serije – Celeron i Pentium, koji mogu takođe biti vrlo fino rešenje za vaše potrebe. Za količinu RAM memorije, preporučujemo vam da izaberete 4 GB, s obzirom na činjenicu da nećete obavljati više komplikovanih zadataka istovremeno. 

Za dugoročnu memoriju prepočujemo klasičan HDD (hard disk). On će predstavljati savršenu opciju za čuvanje slika, filmova, videa, serija i slično. Takođe, sjajno bi bilo ukoliko bi vaš novi laptop imao predinstalirani Windows, jer ćete tako moći da ga koristiti odmah po kupovini.

#3 Gejmerski laptop – za najveće ljubitelje igrica

Ljubitelji igrica pri kupovini laptopa treba da se osvrnu na dosta jak procesor, s obzirom na to da će želeti da pokrenu one jače igrice sa neverovatnom grafikom, vizuelnim efektima i slično. Od procesora, dobra opcija bi bio i5, ali poželjniji su: i7 ili Ryzen 5, kao i oni jači, ukoliko je to potrebno.

RAM memorija koju bismo gejmerima preporučili svakako bi bila ona od 16 GB, dok bi neka minimalna bila od 8 GB. Takođe, nemojte birati laptopove s integrisanim grafičkim karticama, već uzmite neki sa disketnom grafičkom kartom.

Pored samog laptopa, treba da zatražite od radnika da vam preporuče i dodatnu opremu. Neke najbitnije stavke iz ovog dela su: postolja za laptopove sa ventilatorima koji pospešuju hlađenje, velike podloge za miš ili jastučiće za zglobove.

Kako se laganim koracima budete upuštali u IT svet znaćete posle određenog vremena sami šta je za vas i vaše potrebe najpogodnije. Tako će vam biti dosta lakše da izaberete naredni model laptopa kad za to dođe vreme.

#4 Laptop za kreativce – grafička kartica jako bitna

Za sve one koji se bave dizajnom, fotografijom ili editovanjem slika, videa i animacija, sjajan izbor procesora bio bi iz i5 serije, kao i oni iz i7. Takođe, fin izbor su Ryzen 3 i Ryzen 5. 

Minimalna RAM memorija koju ovaj laptop treba da poseduje jeste 8 GB, ali bi idealno bilo 16 GB. Grafička kartica je izuzetno važna za vas. Posebno ukoliko se bavite 3D modelovanjem, animacijom, kao i komplikovanim editovanjem videa.

Ovakve laptopove obožavaju frilenseri, jer im najviše pomažu u obavljanju njihovih svakodnevnih poslovnih aktivnosti. Veoma su pogodni za Photoshop, Illustrator, Premiere i ostale programe koje oni redovno koriste.

Nadamo se da smouspeli da vam donekle olakšamo pri izboru vašeg novog laptopa i da vam je nakon čitanja našeg teksta jasnije šta je za koji tip posla važno. Uz praćenje naših instrukcija, sigurno ćete naći nešto čime ćete biti zadovoljni. 

Zapamtite da morate detaljno razmisliti o tome koji je laptop pogodan baš za vas i vaše potrebe, jer u suprotnom možete ostati nedovršenih obaveza ili nezadovoljenih očekivanja. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here