Savremen način života izbacio je gojaznost na listu najvećih globalnih zdravstvenih problema kome su podložne osobe svih uzrasta, čak i u najranijem detinjstvu. 

Višak kilograma nije samo u domenu estetskih kategorija čija neusklađenost sa trenutno važećim kriterijumima lepote može da dovede do emotivne nestabilnosti, osećaja odbačenosti i depresivnih stanja, već ima daleko veće posledice po zdravlje. 

Gotovo da nema organa u ljudskom telu čije nesmetano funkcionisanje toleriše posledice gojaznosti, te  preporuka lekara za lečenje velikog broja bolesti uključuje i savete za smanjenje telesne težine.

Problem gojaznosti

Suočavanje sa problemom gojaznosti za veliki deo populacije donosi želju za brzim rešenjem problema koju intenziviraju medijske preporuke za ekspresnu redukciju telesne težine. 

Ovakvi saveti, pokazalo se u praksi, mogu biti uzrok mnogo većih, čak i trajnih zdravstvenih problema. Smanjenje telesne težine na zdrav način zahteva stučnu pomoć, najčešće nutricioniste koji će, nakon urađenih potrebnih lekarskih nalaza, preporučiti odgovarajući režim ishrane. 

Ne treba zaboraviti da ne postoje dva ista organizma i da svaka jedinka funkcioniše na različit način, te univerzalni recept ne postoji, i jedinu ispravnu dijetu može da preporuči lekar.

Značaj fizičke aktivnosti

Osim fizičke aktivnosti koja je, svakako, neophodna i za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja ono što može biti delotvorno za mršavljenje, a može da se koristi bez lekarskog recepta, jesu čajevi. 

No, bez obzira na mišljenje da korišćenje lekovitog bilja ne može da škodi, ipak se treba uputiti u načine na koji svaka od mogućih biljaka, ili kombinacija deluje na organizam. 

Suštinski, čajevi su poželjni i kao deo svakodnevne nutritivne rutine, ali treba imati u vidu i opšte zdravstveno stanje da bi se odabrala prava biljna kombinacija koja dovodi do redukcije telesne mase. 

Neki od popularnih čajeva deluju kao diuretici i mogu izazvati disbalans mikroelemenata u organizmu, dok drugi recimo deluju i na opstipaciju koja može biti uzročnik gojaznosti. 

Bitno je naglasiti da čajevi za mršavljenje deluju jedino ako se konzumiraju u dužem vremenskom periodu, a to znači da je za vidljive efekte potrebna doslednost i stpljenje. 

Osim toga, benefiti konzumiranja čajeva nisu samo smanjenje telesne težine, već se mogu osetiti i u poboljšanju zdravstvene kondicije organizma.

Čajevi koji se najčešće preporučuju

Zeleni čaj se koristi od nastanka civilizacije, a kulture u kojima je vodeći dnevni napitak, definitivno nemaju problem sa gojaznošću.Ketehini, sastojak zelenog čaja koji utiče na gubitak kilograma. 

Ovaj čaj je i snažan antioksidant, a njegovo dejstvo na jačanje imuniteta, smanjenje stresa, ublažavanje zubobolje, kao i blagodati na kardiovaskularni sistem dobro su poznate u naučnim krugovima. 

Pored toga što sadrži kofein, pa može zameniti i dnevnu dozu kafe, zeleni čaj utiče na smanjenje holesterola, ubrzavanje metabolizma što znači da jedna šolja dnevno donosi višestruku dobrobit za organizam.

Crni čaj je takođe nezaobilazan u dijetama, a za razliku od zelenog sadrži flavonoide. Deluje na izbacivanje masti iz organizma i pre nego što se apsorbuju i tako doprinosi redukciji telesne težine. 

Zeleni i crni čaj se potiču od iste biljke, a razlika je u načinu obrade. Za oba je karakterističan visok procent kofeina pa tokom konzumiranja ovih čajeva treba, ili smanjiti unos kafe, ili je potpuno zameniti šoljom čaja.

Lovor je od davnina poznat po čudotvornom dejstvu na zdravlje, a za smanjenje telesne težine koristi se u vidu čaja. Kao sredstvo za mršavljenje koristi se isključivo u kombinaciji sa zelenim čajem i cimetom. 

Izuzetno ukusan napitak egzotičnog ukusa koji se dobija mešavinom ova tri sastojka tokom nekoliko meseci konzumiranja pokazaće vidljive efekte na smanjenje obima struka ali poboljšanja zdravstvenog stanja.

Kopriva je poznata kao odlično sredstvo za jačanje imuniteta, za smanjenje kardiovaskularnih problema, zdravlje digestivnog trakta, ali i kao sredstvo za negu kože i kose.  

Čaj od koprive ne utiče na smanjenje telesne mase, ali ubrzva metabolizam, te uz korekciju u ishrani, značajno pomaže procesu redukcije težine. 

Oslobađanjem metaboličkog otpada utiče i na smanjenje celulita, estetski neprijatnog i čestog pratioca gojaznosti.

Mešavina lista breze, šipurka, krušine, kleke, komorača, peršuna, zove, lipe i matičnjaka je kombinacija koja utiče na više aspekata vezanih za gojaznost. 

Benefiti svake od biljaka, kao i kombinacije, su ne samo smanjenje telesne težine, već i ubrzavanje varenje, smanjene nadutosti i gasova, izbacivanje viška vode iz organizma. 

Čaj od ove kombinacije biljaka je jako prijatnog ukusa i može se konzumirati svakodnevno bez pojave nusprodukata.

Đumbir se vrlo često koristi i kao sastojak napitaka kojima se izbacuje tečnosti iz organizma i vrlo brzo skidaju kilogrami, što nije preporučljivo. 

Njegovo korišćenje u vidu čaja, međutim vrlo je delotvorno naročito ako se tek počinje sa dijetom budući da stvara osećaj sitosti i smanjuje želju za hranom. 

U ovom slučaju, čaj od đumbira je efikasan dodatak programu redukovane ishrane.

Čaj od rastavića je poznati čistač organizma. Vekovima se koristi kao lek za bolesti mokraćnih organa i bubrega. 

Uz redukovanu ishranu, šolja do dve dnevno pomoći će skidanju masnih naslaga. Delotvoran je i u borbi protiv celulita.

Sena se preporučuje osobama sa problemima opstipacije. Istina je da višak kilograma često potiče i od problema lenjih creva, a usporeni metabolizam kao produkt ovakvog stanja reguliše se čajem od sene. 

Zbog toga se i preporučuje kao pomoć u skidanju kilograma osobama sa ovom vrstom problema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here