Udobnost, kao i funkcionalnost nameštaja u dnevnoj sobi imperativ je koji postavlja njena svrha: mesto gde porodica provodi najveći deo zajedničkog vremena. Zbog ovoga ona zahteva i najveću pažnju prilikom opremanja stana pa je planiranje, i odabir odgovarajućih komada nameštaja vrlo delikatan i odgovoran zadatak. 

Odmor kao osnovna namena dnevne sobe pretpostavlja da komadi nameštaja moraju biti podređeni upravo zahtevima udobnosti.

Garniture, ili komadni nameštaji za sedenje i ležanje zauzimaju centralno mesto u dnevnoj sobi, i pored ambijentalne atmosfere koju podržavaju veličinom, dizajnom i rasporedom puni smisao dobijaju udobnošću.

Sigurno je da su svima poznate situacije boravka u prelepoj dnevnoj sobi koja očarava svojim izgledom, ali obojene neprijatnim iskustvima po pitanju osećaja komfora. 

Estetika ambijenta ne podrazumeva i neizbežno ugodan boravak!

Psihološki komfor

Nezavisno od stila uređenja za koji ste se opredlili bitno je da svaka stvar u dnevnom boravku ima svoju funkciju. Previše dekorativnih elemenata u dnevnoj sobi uređenoj u retro stilu stvara osećaj neurednosti što inicira emotivnu neravnotežu i time se automatski soba pretvara u jedan nekomforan ambijent. 

U slučaju da se odlučite za moderan, minimalistički stil poželjno bi bilo da se praktičnost koja je osnovna odlika nameštaja ovog stila ne stavi iznad udobnosti, što je vrlo česta situacija. Takođe treba znati i da fotografija iz magazina na kojoj je vaša željena dnevna soba, prenesena u realan svet  u najvećem broju slučajeva ne znači da automatski dobijate istu atmosferu i komfor.

Inspiraciju za uređenje, svakako treba tražiti i na “trećem mestu”: u novinama, časopisima, blogovima ali treba imati u vidu da se utisak koji pružaju fotografije dobijaju otvorom blende, rasvetom za potrebe fotografije i slično.

Umesto kompletne dnevne sobe sa reklamnih fotografija pametnije je obratiti pažnju na detalje: fotelju, sofu, garnituru koja će vašem telu omogućiti da “zapamti “udobnost pri svakoj upotrebi.

Proba pre odluke

Uvreženo mišljenje da je visina cene parametar kvaliteta može da bude tačno, ali i ne mora. U jednom delu ponude pokazalo se da iznos cene sadrži i svojevrsnu “taksu” za brend pa nameštaj izuzetnog dizajna poznatog proizvođača nije nužno i najudobniji. 

Zato je najracionalnije otići u salon nameštaja i na licu mesta se uveriti da li je to što želite da kupite, a i hoćete da platite u skladu sa onim što očekujete. 

Obaveza prodavca je da vam pruži punu uslugu i omogući  da pored taktilnog testa, odnosno isprobavanja rukom, omogući i da sednete ili legnete na željenu fotelju, ili ležaj.

Anatomski sklad i osećaj prijatnosti najbolji su saveznici u odluci o kupovini. Razmišljanje na temu: da li želim da provedem veče uz TV na sofi koja izaziva bol u leđima svakako je presudno u odluci.

Porodične potrebe

Iskustva mnogočlane porodice govore o tome da u dnevnoj sobi svako ima svoje omiljeno mesto, tako da se u razgovoru vrlo često može čuti da postoje “tatina fotelja”, “mamina sofa” ili “sestrin tabure”. 

Ovde nije samo reč o navici da pojedini članovi porodice koriste određeni komad nameštaja već i o tome da je svako našao svoje parče udobnosti u skladu sa zahtevima tela.

Nekome više odgovara mekša podloga za sedenje, naslon pod određenim uglom, visina taburea, ili tvrdoća ležaja.

Kolektivna kupovina sa probom daće najbolje rezultate i to je jedina dobitna kombinacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here