Da li ste „navučeni“ na šećer? Čak i ako ne volite slatko, može biti vrlo teško u potpunosti ga izbeći. Skoro sve što konzumiramo sadrži dodati šećer – od gaziranih sokova i drugih zaslađenih pića do prerađene hrane koju kupujemo u prodavnicama. O tome koliko je šećer štetan (naziva se i „bela smrt“) imamo priliku da čitamo svakodnevno, pogotovo za decu i starije osobe.

Na sreću, danas je dostupan širok spektar njegovih zamena i zaslađivača, prirodnih i veštačkih, koji pomažu u smanjenju količine šećera u ishrani. Postoje četiri uobičajene vrste zamena za šećer: veštački zaslađivači, šećerni alkoholi, moderni zaslađivači i prirodni zaslađivači. Svaki od njih ima potencijalne prednosti i nedostatke u zavisnosti od ciljeva. 

Ako imate dijabetes, na primer, veštački zaslađivači ili šećerni alkoholi, poput ksilitola, mogu biti bolji izbor kada se konzumiraju umereno. Prirodni zaslađivači, poput meda, i dalje mogu povećati šećer u krvi. Uvek se konsultujte sa lekarom ili dijetetičarom ako niste sigurni koja vam je najbolja opcija. Predlažemo vam neke od prirodnih zamena koje neće štetiti vašem zdravlju i koji mogu biti najbolja moguća opcija.

Med

Med sadrži mnogo više hranljivih materija od šećera, uključujući antioksidante, minerale i vitamine. Lakši je za varenje od prerađenog, rafinisanog šećera i dobar je za zdravlje creva. Međutim, kao i beli šećer, med ima visok sadržaj kalorija i razlaže se na glukozu i fruktozu, tako da može doneti neke od zdravstvenih rizika kada se konzumira  prekomerno.

teglice-meda
Pixabay.com

Med može biti ukusan dodatak u smutijima, pecivima, sosevima, marinadama i prelivima za salate. Med je slađi od šećera, pa ćete možda morati da smanjite količinu koju dodajete. Pošto u medu ima vode, potrebno je da smanjite količinu tečnosti koju koristite kada pravite prema uobičajenim receptima.

Javorov sirup

Javorov sirup je bogat antioksidansima i mineralima, uključujući kalcijum, kalijum, gvožđe, cink i mangan. Međutim, kao i drugi prirodni zaslađivači, javorov sirup ima visok sadržaj kalorija i treba ga konzumirati umereno, posebno ukoliko ste na režimu ishrane.

Može se koristiti na mnogo različitih načina za dodavanje ukusa slatkim i slanim jelima. Koristite ga u zdravijim opcijama za doručak kao što su ovsena kaša, kafa ili običan jogurt, ili u slanim jelima kao što su povrće, piletina, riba ili prelivi za salatu. Takođe, možete koristiti javorov sirup u pripremi kolača, samo pazite da smanjite količinu tečnosti u receptu kao što je to slučaj sa medom.

Agavin sirup

Agavin sirup obezbeđuje više hranljivih materija od običnog šećera, ali manje od meda. Veoma je ukusan, tako da nećete morati da ga dodajete onoliko, kao kada biste spremali sa šećerom. Međutim, ima visok sadržaj kalorija i sadrži mnogo fruktoze – čak i više od visokofruktoznog kukuruznog sirupa, što može dovesti do povećanja telesne težine i gojaznosti ako se ne konzumira dozirano. On nije dobar izbor za dijabetičare i one koji se bore sa insulinskom rezistencijom.

Pixabay.com

Agava je slađa od šećera, ima dug vek trajanja i može se koristiti umesto drugih zaslađivača u skoro svakom receptu. Ukus joj je sličan medu, ali joj nedostaje gorčina nekih zamena za šećer. Kada pečete kolače pripremljene za Candy ugradne rerne, i u ovom slučaju smanjite količinu tečnosti da kolač ne bi iscureo okolo.

Kokosov šećer

Poslednjih godina je sve popularniji u ljudskoj ishrani na našim prostorima. Obično je uvek nerafinisan, tako da zadržava sve svoje vitamine i minerale i ne izaziva fluktuacije šećera u krvi. Međutim, kokosov šećer ima istu količinu kalorija kao beli šećer, a i dalje je bogat ugljenim hidratima i fruktozom. To znači da ljudi koji žele da izgube kilograme treba da ograniče njegov unos. 

Kokosov šećer se može koristiti kao zamena 1/1 zamena za beli ili smeđi šećer, tako da je jednostavan za upotrebu u kuhinji. Međutim, njegova struktura je gruba, pa će biti potrebno da ga sameljete u blenderu ili secku nekoliko trenutaka pre nego što ga upotrebite za pripremu hrane. Odličan je i kao zamena za šećer u prahu.

Pasta od urmi

Urme su bogate vlaknima, mineralima i vitaminima, tako da upotreba paste od urme kao zaslađivača u receptima može pojačati nutritivne vrednosti obroku, u odnosu na pripremu sa belim šećerom

Urme su fantastična namirnica koja će obogatiti svaki napitak, smuti, odlična je u pecivima, namazima, marinadama i prelivima za salate. Pasta od urme može biti slađa od šećera, tako da ćete morati da smanjite i količinu koju dodajete kada nešto pripremate sa njom. Za razliku od prethodnih zamena za šećer, ovu možete napraviti i sami kod kuće. Pripremite 3/4 šolje vode, 1/2 kašičice ekstrakta vanile i 1 šolju zagrejanih urmi bez koštica. Sve sameljite i imate zdraviju opciju zalađivača za poslastice koju možete jesti i samostano.

Ni šećeri, a ni zaslađivači nisu najbolji izbor za naše zdravlje. Oni pojačavaju apetit, podstiču nas da jedemo sve više slatkiša i nagomilavaju kilograme, a na sve to nas izlažu riziku od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i masne jetre. Najbolja opcija je ne jesti ih uopšte, ali ako ne možete da odolite, onda bar pokušajte sa zdravijim izborima koje smo naveli u tekstu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here