Godina za nama iznedrila je zapažena ostvarenja, što filmska, što televizijska. Uzimajući u obzir sve okolnosti, bilo je teško prosuditi koji su to najbolji filmovi u 2021. godini. Čini se da se napravio jedan značajan korak napred da kinematografija bude otvorena i dostupnija za ostvarenja van engleskog govornog područja, a posebno ona sa dalekog istoka. Svakako su tome doprineli i pandemija, ali i platforme poput Netfliksa.

Photo by cottonbro from Pexels

Neke od ovih filmova je bolje gledati na filmskom platnu, dok su neki baš prigodni za mirno, ušuškano veče ispred „malih“ ekrana. Sami ocenite na koji način ćete uživati, a mi smo za vas odabrali i sastavili listu top 10 najboljih filmova u protekloj godini.

10. Dina (Dune)

Režija: Deni Vilnev

Scenario: Džon Spejts, Deni Vilnev, Erik Rot

Gluma: Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Džoš Brolin, Stelan Skarsgord, Dejv Batista, Stiven Makinli Henderson, Zendeja, Dejvid Dastmalčijan, Čang Čen, Šeron Dankan-Bruster, Šarlot Rempling, Džejson Momoa, Havijer Bardem.

Zasnovan na istoimenoj knjizi Frenka Herberta, prvoj izdatoj u serijalu, ovaj epsko-naučnofantastični film, naslovljen Dina: Prvi deo, bio je jedan od najiščekivanijih ostvarenja protekle godine. Između ostalog, zato što je roman napisan još davne 1965. godine i odavno se priča o ekranizaciji. 

Prati prvu polovinu knjige, a radnja je smeštena u budućnost. Pol Atreid iz plemićke dinastije, sa svojom porodicom, ratuje za pustinjsku planetu Arakis. Ovo ostvarenje je među ljubiteljima serijala izazvalo žestoke podele: nekima se film dopao, neki su kritikovali samo određene delove, a nekima je to bilo potpuno traćenje novca.

9. Juda i crni Mesija (Judas and the Black Messiah)

Režija: Šaka King

Scenario: Vil Berson, Šaka King

Gluma: Daniel Kaluja, LaKit Li Stenfild, Džesi Plemons, Dominik Fišbek, Ašton Senders, Derel Brit-Gibson, Lil Rel Haueri, Eldži Smit, Dominik Torn, Martin Šin

Film je zasnovan na istinitom događaju i prati izdaju Freda Hemptona, doušnika FBI-ja, organizacije „Crni panter“ koja se borila za prava Afroamerikanaca i nesputano nošenje oružja šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u Čikagu.

8. Izgubljena kći (The Lost Daugther)

Režija i scenario: Megi Gilenhal

Gluma: Olivia Kolman, Dakota Fening, Džesi Bakli, Pol Meskal, Dagmara Dominčik, Džek Farting, Oliver Džekson-Koen, Piter Skarsgard, Ed Haris

Ova psihološka drama adaptacija je istoimenog romana Elene Ferante i prati priču o sredovečnoj profesorki na odmoru u grčkoj, gde upoznaje Ninu, mladu majku sa kojom se poistovećuje.

7. Svinja (Pig)

Režija i scenario: Majkl Sarnoski

Gluma: Nikolas Kejdž, Aleks Vulf, Adam Arkin

Priča prati prodavca tartufa kome je ukradena svinja koja ih pronalazi. Ova duboka drama zapravo je priča o stvarima koje su nam važne u životu, ljubavi i gubitku.

6. Šape pasje (The Power of the Dog)

Režija i scenario: Džejn Kampion

Gluma: Benedikt Kamberbač, Kirsten Danst, Džesi Plemons, Kodi Smit-MekFi

Inspirisan istoimenim romanom iz 1967. godine Tomasa Sevidža, ova priča je bila u potpunosti zapostavljena do reizdavanja romana 2001. godine. Od tada je stekla status regionalnog klasika, a prati priču dvojice braće i dramatičnih događaja koji počinju da se odvijaju na ranču u Montani nakon venčanja jednog od njih.

Benedikt Kamberbač već je naveliko pokazao svoj talenat kao Šerlok Holms i Alan Tjuring, ali je u ovoj ulozi briljirao u potpuno drugačijem svetlu. Ovo ostvarenje Džejn Kampion proglašeno je za najbolji film u 2021. godini na skoro svim većim američkim festivalima, ali i van SAD-a. Ostaje još samo da se vidi da li će odneti i Oskara.

5. Likoriš Pica (Licorice Pizza)

Režija i scenario: Pol Tomas Anderson

Gluma: Alana Hajm, Kuper Hofman, Šon Pen, Tom Vejts, Bredli Kuper, Ben Sefdi

Alana Hajm i Kuper Hofman apsolutno su briljirali u svom debitantskom ostvarenju. Ovo dvoje mladih nikada pre se nisu bavili glumom, te je samim tim i utisak koji film ostavlja upečatljiviji. Ovo je film o odrastanju, postavljanju i ostvarivanju ciljeva, zaljubljivanjima, ali i traženju sebe.

4. Benedetta

Režija: Paul Verhoven

Scenario: Dejvid Birk i Paul Verhoven

Gluma: Viržini Efira, Šarlot Rampling, Dafni Patakia, Olivijer Raburdin, Lambert Vilson, Klotild Kuro, Erve Pjer

Film je zasnovan na knjizi „Nemoralni činovi: Život opatice-lezbejke u renesansnoj Italiji“ Džudit Braun. Zasnovan je na istorijskoj figuri, opatici Benedeti Karlini, koja je živela u Toskani. Iako priča prati njenu vezu sa drugom opaticom, film je zapravo dublja analiza požude, paranoje i vere. Režiser i glumačka ekipa odradili su maestralan posao uspevši pritom da ne iskupljuju ili osuđuju odnose opatica prema modernim standardima, već da nam jednostavno donesu priču iz nekog drugog vremena. Film je takođe pozitivno ocenjen sa aspekta kostimografije i hvaljen zbog stepena autentičnosti kostima, nalazeći inspiraciju u slikama italijanskog renesansnog slikara Đovanija di Paola.

3. Priča iz Vest Sajda (West Side Story)

Režija: Stiven Spilberg

Scenario: Toni Kušner

Gluma: Ansel Elgort, Rejčel Zegler, Ariana DeBouz, Dejvid Alvarez, Majk Feist, Rita Moreno

Scenario za mjuzikl iz 1957. godine adaptiran je za potrebe velikog platna, a prati priču Tonija i Marie, koji su pandan Romeu i Juliji. Zeglerovoj je ovo bio debitantski film za koji je čak dobila i Zlatni globus za najbolju žensku ulogu, što je čini ujedno i najmlađom dobitnicom, kao i prvom ženom latinskog porekla koja je osvojila ovu nagradu.

2. Najgora osoba na svetu (The Worst Person in the World)

Režija: Joakim Trie

Scenario: Eskil Vogt

Gluma: Renate Rajnsve, Anders Danielsen Li, Herbert Nordrum

Treći film u „Oslovskoj trilogiji“, pored filmova „Repriza“ i „Oslo, 31. avgust“, premijerno je prikazan na Kanskom festivalu. Joakim Trie je poznat po tome što već izlizane motive romantičnih filmova iščitava na jedna nov originalan način, što ni ovde ne izostaje. Film je ušao u uži izbor za Oskara, a ujedno je i jedan od dva favorita.

1. Vozi moj auto (Drive My Car)

Režija: Rjusuke Hamaguči

Scenario: Rjusuke Hamaguči, Takamasa Oe

Gluma: Cujoši Goro, Misaki Kavamura, Osamu Kubota, Sačio Macušita, Jošito Nakabe, Keiđi Okumura, Đin Suzuki

Bazirana na istoimenoj kratkoj priči proslavljenog japanskog pisca Harukija Murakamija, ovo je priča o ljubavi, prevari, karijerama, žrtvovanju i gubitku. Ovaj film odneo je, između ostalog, i Zlatni globus za najbolji strani film i nalazi se u užoj selekciji za Oskara. Biće tesna borba između ovog japanskog ostvarenja i prethodnoppomenutog norveškog filma.

Ovo, naravno nije konačna lista najboljih filmova u 2021. godini, ali je svakako odličan početak. Kao što možete primetiti, puno je debitantskih ostvarenja mladih reditelja i rediteljki, ali i glumaca i glumica, što znači da na scenu stupa nova generacija mladih umetnika od kojih se još štošta može očekivati.

Ukoliko tražite nešto što će prolongirati vaš užitak ispred malih ekrana, preporučujemo najbolje serije u 2021. godini, domaće i strane. Ako se pak s nama ne slažete u izboru, pišite nam u komentarima koji su po vašem mišljenju najbolji filmovi u 2021. godini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here