Neka ostvarenja u prethodnoj godini prikovala su nas za TV ekrane ili računare. S obzirom na celokupnu trenutnu pandemijsku situaciju u svetu, velika većina ljudi mnogo više vremena provodi kod kuće, pa je prirodno da je i potražnja za sadržajem koji se konzumira putem raznih striming platformi porasla. Kreatori sadržaja potrudili su se da odgovore na ovaj zahtev, a uspesi nisu izostali. Oni najuspešniji našli su svoje zasluženo mesto na našoj listi top 10. Predstavljamo vam najbolje serije u 2021. godini, i to pet domaćih i pet stranih.

Photo by cottonbro from Pexels

TOP 5: Najbolje serije u 2021. godini (strane)

Sa proširenjem platformi za strimovanje sadržaja, pre svega Netflix-a, HBO Max-a, Amazon-a i Hulu-a, ponuda serija koje možemo gledati je raznovrsna. Ipak, Netflix prednjači u svojoj ponudi i izdvaja se po tome što se na njihovoj platformi mogu pronaći serije iz celog sveta. Najčešće su one najgledanije sa engleskog govornog područija, međutim, kako su to La Casa de Papel i ovogodišnji rekorder dokazali, kvalitet uvek pronađe put do gledalaca. Ovo su najbolje strane serije u 2021. godini.

5. Senka i kost (Shadow and Bone)

Snimana po motivima istoimenog romana Li Bardugo iz Griša trilogije, u kojoj se takođe prepliću likovi i događaji iz naknadno objavljene dualogije, ova serija prati glavnu junakinju Alinu Starkov (Džesi Mej Li) dok pokušava da preživi spletke u kraljevskoj palati i uči da kontroliše moći koje poseduje. Kao pripadnica elitnog staleža Griša, savezništva i prijateljstva koja sklapa biće konstantno na testu i nikada neće znati kome da veruje.

Iako je knjiga pretrpela određene kritike, mahom upotrebu ruskih reči za koje, čini se, spisateljica nije ni proverila šta znače, serija je doživela uspeh. Preplitanja trilogije i dualogije toliko su dobro izvedena da su i okoreli fanovi serijala zadovoljni, što predstavlja najuspeliju ekranizaciju epske fantastike ove godine. Zbog toga Senka i kost spada u najbolje serije u 2021. godini, pored dugoočekivanog Točka vremena i druge sezone Vešca.

4. Loki

Loki je bog prevare i vatre iz Nordijske mitologije. U serijalu filmova o Toru tumači ga Tom Hidlston. Hidlston je odličan u ovoj ulozi i postao je jedan od omiljenih likova u Marvelovim filmovima, da je zasluženo dobio svoju seriju. Serija prati događaje koji se odvijaju nakon filma Osvetnici: Kraj igre, u kojoj Loki mora da se iskupi za svoje greške ili mu preti kazna da će biti izbrisan iz postojanja.

3. Mer iz Isttauna (Mare of Easttown)

Naziv ove serije je zapravo igra reči, jer reč „mare“ u engleskom označava kobilu. Marijana „Mer“ Šijan je detektivka u malom gradu u Filadelfiji koju igra oskarovka Kejt Vinslet. U ovoj drami, ona pokušava da reši ubistvo dok se njen privatni život raspada, a pritom je opseda nerešen slučaj nestanka jedne devojčice, što mnoge navodi da posumnjaju u njene detektivske sposobnosti. Ako ste voleli seriju Brodčerč, sigurno ćete uživati i u ovoj.

2. Samo ubistva u zgradi (Only Murders in the Building)

Ova američka humoristička serija prati Čarlsa, Olivera i Mejbel, troje komšija opsednutih dokumentarcima o istinitim zločinima. Kada se u njihovoj zgradi dogodi smrtni slučaj koji policija proglašava samoubistvom oni pokreću potkast gde obelodanjuju svoju istragu. Troje glavnih aktera tumaće popularni Stiv Martin, Martin Šort i Selena Gomez.

1. Squid Game

Serija Squid Game oborila je sve rekorde gledanosti i postala najpopularnija u 2021. godini, prema rečima Netflix-a. Ova brutalna serija zapravo je kompleksna i krvava kritika svih aspekata današnjeg konzumerističkog, materijalističkog, kapitalističkog društva.

TOP 5: Najbolje serije u 2021. godini (domaće)

Ni domaća produkcija nije posustajala u 2021. godini. Iako neki tvrde da ova hiperprodukcija donosi mnogo serija, među kojima je malo kvalitetnih, one najbolje su se svakako izdvojile. Evo koje su najbolje domaće serije u 2021. godini.

5. Crna svadba

Ova serija nazvana je prema drevnom vlaškom običaju da se mlad momak, verenik koji umre prerano posthumno „venča“ sa nekom devojkom koja do prve godišnjice njemu mora biti „verna“. Ova serija tematizuje više od problema sujeverja u Srbiji. Serija počinje kada Mitar, miran čovek koji živi na istoku Srbije, ubija 12 komšija i puca sebi u glavu, ali spletom okolnosti ostaje živ. Petar, pripadnik Bezbednosno-informativne agencije sa dvojicom inspektora pokušava da rasvetli šta se ovde zapravo dogodilo. Ono što njega intrigira u ovom slučaju jeste magijska reč „katabaza“ koju je okrivljeni izgovorio, a koju izgovara i njegov sin u trenutku pre samoubistva. Dok inspektori istražuju, mnoge druge neobične i zastrašujuće stvari isplivavaju na površinu. Plejada sjajnih domaćih glumaca se pojavljuje u ovoj seriji na čelu sa Uliksom Fehmiuom, Ljiljanom Blagojević, Nikolom Kojom, Jelenom Đokić, Nebojšom Milovanovićem, Tonijem Mihajlovskim i Slavkom Štimcem.

4. Porodica

Ovo je igrana serija o poslednjih 48 sati Slobodana Miloševića na vlasti pre nego što je predat i izručen Haškom tribunalu. Serija je nastala prema dostupnim materijalima iz tog vremena i svedočenjima, a neki delovi su, naravno, dodati u cilju dramatizacije. U ulozi bivšeg predsednika je Boris Isaković, a pored njega u seriji se pojavljuju i Mirjana Karanović, Tijana Marković, Uliks Fehmiu, Svetozar Cvetković, Milan Marić, Radovan Vujović, Katarina Žutić, Miloš Timotijević, Vuk Kostić i mnogi drugi.

3. Radio Mileva

Radio Mileva je domaća humoristička serija koja prati zbivanja u jednoj zgradi o kojima sve zna niko drugi do – Radio Mileva. Mileva je penzionerka koja sve ume i u sve se razume. Radni vek je provela kao sekretarica predsednika opštine, na šta je izuzetno ponosna. Živi sa ćerkom Natalijom i unukom Sonjom. Pošto Natalija nije nimalo nalik njoj, ona smatra da je s njom podbacila, pa sada namerava da to ne učini i sa svojom unukom. Smeh do suza u ovoj seriji obezbediće vam: Olga Odanović, Marija Vicković, Kristina Bogunović-Gavrić, Dara Džokić, Branimir Brstina, Tihomir Stanić, Anđelka Prpić, Nikola Kojo i drugi naši proslavljeni glumci.

2. Kljun

Definitivno jedna od dve najbolje serije u 2021. godini sa ovih prostora. Ovo je prvi domaći psihološki triler, gde Sonja Kljun pokušava da rasvetli niz misterioznih smrtnih slučajeva u srpskoj “prestonici” samoubistava – Subotici. U međuvremenu njena ćerka sanja snove koji postaju tragovi na putu ka razrešenju misterije. Ivana Vuković briljira u naslovnoj ulozi, dok je mala Drena Mršić pobrala simpatije publike u ulozi njene ćerke. Mićko Ljubičić, Stefan Vukić, Ljiljana Blagojević, Nataša Šolak pojavljuju u sporednim ulogama, zajedno sa novim, mladim nadama domaće scene.

1. Vreme zla

U pitanju je nastavak sage o Katićima, nakon uspešne ekranizacije Ćosićevog romana Koreni. U ovoj seriji pratimo tragične sudbine Milene i Ivana Katića, Bogdana Dragovića i Petra Bajevića. Ćosić u svom romanu Vreme zla nudi jedno drugačije, kritičko viđenje komunističkih ideja i praksi uoči Drugog svetskog rata, što je Goran Šušljik uspešno preneo na platno. Između ostalih, u ovoj seriji igraju Nada Šargin, Goran Šušljik, Goran Bogdan, Žarko Laušević, Radovan Vujović, Pavle Čemerikić, Pavle Mensur, Isidora Simijonović, Nataša Ninković i Nebojša Dugalić.

Ako ste neku od ovih serija propustili, sada je pravo vreme da se ušuškate i pogledate najbolje serije u 2021. godini. Ukoliko više volite opuštanje uz filmove, pogledajte našu listu top 10: najbolji filmovi u 2021. godini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here