Da li ste nekada poželeli da i vi kod kuće napravite picu baš onako kako to rade u vašoj omiljenoj piceriji? Iako svaka picerija ima svoju tajnu i razlog zašto im svaki komad ispadne očaravajućeg ukusa, na vama je da ipak pokušate da otkrijete šta je to što njihovu picu čini najboljom.

Dobro odrađen posao zahteva dobar temelj, na čemu se zasniva svaki zanat, pa tako i pravljenje pice. Dobra pica počinje od dobrog testa, ali je takođe od velike važnosti način na koji ćete sklopiti ostale sastojke, kako biste dobili harmoniju ukusa.

U nastavku teksta saznajte koje su osnove pravljenja pice, prema kojima ih prave najveći majstori italijanske kuhinje.

Koji je tradicionalni recept za picu?

Danas na tržištu postoji veliki izbor pizza, pa tako osim klasičnih recepata poput margarite, kaprićoze, četiri vrste sira ili četiri godišnja doba, možemo naći i moderne pice poput Čikago pice i različitih vegetarijanskih i veganskih opcija.

Mnoge picerije takođe stavljaju akcenat na kreativnost i prave sopstvene recepte svojstvene samo njihovoj piceriji, sa originalnim kombinacijama sastojaka i različitim sosevima po tajnom receptu.

pica
Pexels.com

Međutim, da li ste se nekada zapitali, koji je to originalan, tradicionalni recept za picu? Da li je to kaprićoza, margarita, ili neka treća vrsta?

Posna pica iz Napulja – preteča moderne pice na parče

Da li ste znali da je tradicionalna pica zapravo posna?

Dok današnje varijante ovog popularnog jela u sebi sadrže različite vrste sira i suhomeznatih proizvoda, pa čak i morskih plodova, piletine ili mlevenog mesa, originalna pica je zapravo bila “sirotinjska hrana”, koja se sastojala od veoma oskudnih sastojaka.

Nastala je tokom 18. veka u Napulju, sa ciljem da se nahrani rastuća radnička klasa u Italiji. Ona se brzo spremala i još brže jela, zbog čega je bila odlična opcija za radnike u pokretu, baš kao što bi danas to bili sendviči.

Tada je picu činilo tanko testo, a nadev se sastojao od paradajza, sira, maslinovog ulja, inćuna i belog luka.

Domaće testo – temelj svake savršene pice

Osnova svake pice jeste testo. Međutim, većini modernih ljudi danas deluje strano i komplikovano sam zamesiti testo, pa se zato često odlučujemo za kupovne, zamzrnute podloge za picu.

Najbolja pica je ona sa domaćim testom, zato i u našim omiljenim picerijama majstori sami mese testo, a ne kupuju gotovo. Na svu sreću, testo za picu je vrlo lako spremiti, a postupak je sledeći:

Pomešajte 500 g oštrog belog brašna sa 1 kašičicom soli i dobro promešajte. Pripremite 350 ml mlake vode. U odvojenu posudu pomešajte 10 g svežeg ili 7 g suvog kvasca sa malom količinom vode. Ostatak vode sipajte u brašno. Nakon par minuta dodajte kvasac brašnu i dobro umesite.

Podelite testo na četiri dela, formirajte lopte, položite ih na velik pleh sa dovoljno razmaka između svake, prekrijte čistom krpom i ostavite da raste 2 sata.

Nadev za picu – u mediteranskoj kuhinji manje je više

Ključ za uspeh u pravljenju pice jeste ne pretrpavati je sastojcima.

Verzije sa različitim vrstama šunki i salama, pečurkama, maslinama, kečapom, majonezom i ostalim sosevima su zapravo zapadnjački recepti, koji bi naljutili svakog dobrog italijanskog majstora!

Ukoliko želite da napravite tradicionalnu picu po mediteranskoj recepturi, vodite se motom manje je više. Klasična pica je jednostavna i bez puno sastojaka, kako bi svaki od njih došao do izražaja i stvorio harmoniju ukusa sa ostalim sastojcima.

pica-peć
Pexels.com

Kada biste od italijanskih majstora tražili tradicionalni recept za picu, dobili biste recept za takozvanu napolitanu. Sastojci su sledeći: maslinovo ulje, pelat paradajz, rendani parmezan, mocarela i sveži bosiljak. 

Dakle, nakon što je testo naraslo, razvucite ga, poređajte sastojke po gore navedenom redosledu, ne pretrpavajući ih, i autentičan ukus italijanske kuhinje biće zagarantovan.

Pečenje na drva – perfektna završnica za rapsodiju ukusa

Svaka tradicionalna, a ujedno i najbolja pica peče se na drva – to će vam reći svi iskusni pica majstori, ali i svi pravi ljubitelji autentične pice. Pečenje pice na drva daje joj onu prepoznatljivu boju i divan šmek, a toplota u ovakvoj peći takođe ima svoj udeo u načinu na koji se namirnice u njoj pripremaju.

Međutim, ukoliko nemate tu mogućnost u svom domu, uvek je najbolje odlučiti se za pouzdanih 7 minuta u rerni na 220 stepeni. Posmatrajte kako se namirnice ponašaju, jer svaka rerna je drugačija, pa se pobrinite da vam slučajno ne zagori, kako sav vaš trud ne bi pao u vodu.

Dakle, to bi bile male tajne za pripremu najbolje pice u kućnim uslovima. Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo o svom omiljenom jelu.

Sada je na vas red da pokušate da kreirate svoj omiljeni recept. Možda ćete upravo kreativnošću u kuhinji šarmirati i osvojiti svog idealnog partnera.

Nemojte se obeshrabriti ako ne ispadne isto – zabavite se u procesu i naučite nešto novo o svojim kulinarskim sposobnostima, a za najbolju picu, tu će uvek biti vaša omiljena picerija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here