Bez obzira da li se vaša terasa nalazi u prizemlju ili je na 12. spratu, biljke u saksijama mogu ulepšati taj prostor i učiniti ga prijatnim. Cveće za terase može biti zaista dekorativno i učiniti vašu popodnevnu kafu veoma prijatnim momentom. Međutim, ukoliko vam prostor dozvoljava, na terasi možete zasaditi i jestivo bilje. Zašto da ne! Maksimalno iskoristite svoj prostor i uzgajajte nekoliko dekorativnih ali i jestivih biljaka. 

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći pri izboru, sadnji i održavanju cveća:

Osunčanost 

Pre same kupovine biljaka, obratite pažnju na to koliko sunčeve svetlosti dopire na vašu terasu u različito doba dana. Neke terase mogu biti veliki deo dana pod suncem dok neke takođe mogu biti u potpunoj hladovini. Kada birate cveće za terase obavezno pročitajte etiketu ili opis kako biste znali da li će biljka napredovati u vašim uslovima. 

Zalivanje

Ako je vaša terasa zaštićena tendom ili nekom nadstrešicom, ne zaboravite da redovno zalivate biljke. Imajte na umu da se saksije od poroznih materijala, kao što je terakota, brzo isušuju jer voda iz njih lako isparava. Saksije od manje propusnih materijala, poput plastike, sporije se isušuju. Da bi osetili nivo vlage u zemlji, stavite prst unutra. Ako se oseća vlažnost, sačekajte još neko vreme pa onda zalijte cveće. Ako se zemlja suši na rubovima tada znamo da joj je potrebno zalivanje. 

Mi smo izdvojili za vas nekoliko naših predloga a vi izaberite ono cveće koje vam se najviše dopada i koje odgovara uslovima vaše terase. 

cveće u žardinjeri

Cveće za terase – naši predlozi

Lavanda

Lavanda se obično upotrebljava zbog svojih aromatičnih i lekovitih svojstava.Ova biljka dugo cveta i nudi divan miris koji će vas odvesti na Mediteran. Lavandi je potrebno puno sunca pa imajte to u vidi kada je kupujete. Otporna je na sušu a višak vode u saksiji joj smeta. Odlično rasteruje insekte pa je zbog toga mnoga domaćinstva i poseduju.

Fuksija

Ovo je jedna od najčešće viđanih biljaka na terasama. Ova prelepa jednogodišnja biljka u nijansama ružičaste, crvene ili ljubičaste, najbolje izgleda u visećim saksijama. Fuksija ne voli direktne sunčeve zrake. Potrebno joj je senovito mesto, bez vetra kako bi lepo napredovala. Kada joj jednom nađete mesto, nemojte je pomerati jer će odbaciti cvetove. Voli vodu i potrebno ju je povremeno orošavati, pogotovo leti.

Alisum

Ako nikada do sada niste posadili ovu predivnu biljku, ne znate šta ste propustili! Alisum ima nežne cvetove slatkastog mirisa koji podseća na med, od proleća do jakog mraza. Potrebno mu je sunce, ali dobro podnosi i hlad. Ne voli mnogo vode pa ga ne treba često zalivati. Da bi imao jastučast izgled, alisum treba orezivati. Na taj način se podstiče i cvetanje.

Kaladijum

Kaladijum je biljka upečatljivih listova u obliku srca  jarko zelene i ružičaste ili crvene boje. Visina kaladijuma može ići sve do 2 metra, zbog čega je važno da ga posadite u dovoljno veliku saksiju. Potrebna mu je delimična senka i treba ga zaštititi od jakog vetra. Tokom perioda vegetacije, potrebno mu je više vode.

Lobelija

Lobelija je cveće plave, ljubičaste ili bele boje, niskog rasta i izgleda neverovatno primamljivo iz saksija bilo visećih ili na podu. Ako biljka prestane da cveta, podrežite je i oporaviće se. Lobelia voli jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu, ali će se dobro snaći i u senci. Ne podnosi jako, direktno popodnevno sunce. Voli vodu ali nemojte preterivati sa zalivanjem. 

lobelija

Nova Gvineja

Nova Gvineja je pravi izbor ako želite da imate terasu punu boja tokom cele godine. Vesele nijanse u rasponu od breskve do ružičaste, daće posebnu draž vašoj terasi. Ove jednogodišnje biljke više vole saksije na zemlji, umesto visećih, u kojima je teško zadržati vlažnost po velikim vrućinama. Njima je potrebna delimična senka.

Hibiskus

Želite li malo tropskih krajeva uneti u svoj dom? Egzotični cvetovi i predivna boje hibiskusa čine zaista lep dodatak vašoj terasi. Pročitajte etiketu kako biste bili sigurni da ćete imati dovoljno prostora, jer neke sorte postaju prilično velike. Za godinu dana može da udvostruči visinu. Voli svetlost i vodu ali nikako nemojte ostavljati vodu u tacni da koren ne istrune. 

Ruže

Ruže je lakše uzgajati nego što mislite. One su predivno cveće za terase. Izaberite minijaturnu sortu ili žbunastu ružu, koja će uspevati u saksijama. Obezbedite joj da sunce najmanje šest sati dnevno da bi bolje cvetala. Otporne su na hladnoću i cvetaju tokom cele sezone. Osigurajte im drenažu kako bi višak vode lakše odlazio. Ruže sasvim dobro mogu biti i sobne biljke ukoliko im se obezbedi prava nega.

Začinsko bilje

Začinsko bilje je savršen dodatak na terasi uz ostalo cveće. Možete ga koristiti i za kuvanje kad god želite. Ako imate puno sunca na terasi, odaberite bosiljak i ruzmarin. Za delimično osunčane terase, peršun i vlasac su bolji izbor. Ostalo začinsko bilje koje se lako gaji su majčina dušica, origano, matičnjak, nana…

začinsko bilje

Hortenzija

Ukoliko imate dovoljno veliku terasu nema razloga da ovu divnu biljku ne uzgajate na njoj. Potražite patuljaste sorte i obavezno odaberite veliku posudu napravljenu od materijala koji se neće hladiti i pucati na hladnoći. Neke sorte tolerišu više sunca od drugih, pa pročitajte etiketu. Postavite svoje cveće na terasu, gde će dobijati dovoljno svetlosti, ali ih ne izlažite potpuno suncu niti punoj senci, jer su jutarnje sunce i popodnevna hladovina idealni za ovu biljku.

Dan i noć

Jeste li spremni za malo boja u rano proleće? Dan i noć sa svojim veselim „licima“ i jarkim bojama u rasponu od duboke ljubičaste do narandžaste i žute boje sigurno će vas oraspoložiti. Ovo cveće više voli hladniju temperaturu, pa ih sadite na proleće i trajaće dok ne postane jako vruće. Takođe se mogu oporaviti na jesen ako osušene cvetove odrežete i držite ga u senci dok se hladnije temperature ne vrate. Njima je uglavnom potrebno sunce.

Zelena salata

Da! Zelena salata! Deluje neverovatno ali zašto da ne? Potrebno joj je sunce ali podnosi i temperature do -13°C. Za saksijsko gajenje salate bolje je da izaberete sorte koje imaju uspravne listove, a ne one koje obrazuju rastresitu glavicu i time zahtevaju više prostora. Koren je plitak pa saksija ne mora biti duboka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here