Uređenje radnog prostora u retro stilu nikako ne znači da svoju radnu sobu treba da pretrpate i „zagušite” naskladištenim starim, nefunkcionalnim detaljima, čija će jedina svrha biti skupljanje prašine. Morate voditi računa o tome da opremite svoju kućnu kancelariju na takav način koji neće ometati vašu produktivnost. Funkcionalnost treba da bude na prvom mestu. Ponekad je dovoljno samo nekoliko vintidž detalja da potpuno preobrazi sterilan prostor i učini ga prijatnim za rad. Idealno bi bilo da moderno opremljen radni prostor upotpunite dobro uklopljenim retro detaljima. 

Napravite od radne sobe inspirativan prostor

Vintidž i retro kancelarijski dekor posebni su pre svega zbog svoje sofisticiranosti i vizuelne privlačnosti. Činjenica je da će lepo i prijatno opremljena radna prostorija automatski uticati i na povećanje vaše ukupne produktivnosti. Ovo posebno dolazi do izražaja danas, kada je rad od kuće sve zastupljeniji i kada naši sopstveni domovi postaju zamena za pravu kancelariju. Zato je važno da se potrudite da ova prostorija bude inspirativna, originalna, a pre svega odraz vaše ličnosti. 

Svim ljubiteljima rustičnog enterijera i radnih površina savetujemo da se opredele za neutralne tonove, kako kada je u pitanju boja zidova, tako i kada je reč o nameštaju. Cilj retro dizajna je da vaša kućna kancelarija postane prototip vanvremenskog stila, jednostavnosti i prirodnog izgleda. Ukoliko želite da enterijer radnog dela svog doma uredite u vintidž i retro stilu, a da on nimalo ne izgubi na funkcionalnosti, u nastavku teksta saznajte kako da to učinite. Nadamo se da će vas naredni redovi inspirisati da kreirate radno okruženje po sopstvenoj meri.

Starinski nameštaj 

Nije nimalo jednostavno i lako starinski nameštaj uklopiti u ostatak enterijera nekog savremenog poslovnog prostora. Međutim, nije neophodno ni da menjate čitav nameštaj ukoliko želite da vaš prostor prizove duh nekih prošlih vremena. Dovoljno je promeniti na već postojećoj fotelji, kauču ili stolici nekoliko detalja. Čak i ako zamenite npr. samo ručice za nameštaj i izaberete neke koje su specijalno dizajnirane u retro stilu, videćete kako će se one idealno uklopiti u ostatak enterijera. Vaša radna soba neće izgubiti na modernosti, a zahvaljujući ovakvim detaljima ipak će odisati šarmom, originalnošću i duhom prošlosti. Ukoliko vam to prostor dozvoljava, možete upotpuniti svoj moderni kancelarijski dekor i dodavanjem sofe u retro stilu.

Radni sto i vintidž police

Radni sto je nesumnjivo centralni i najvažniji komad nameštaja svake radne sobe. Drveni kancelarijski sto tamne boje biće sjajna osnova za stvaranje retro utiska. Možete mu pridružiti drvene police u istom tonu, na kojima ćete pozicionirati knjige, priručnike, fotografije i saksijsko cveće. Radni sto ili police možete ukrasiti i suptilnom dekorativom poput predmeta koji će mu dati starinsku notu. To može biti neki vintidž globus ili antikvarni telefon, foto-aparat, pisaća mašina, vinili, drveni gramofon… Važno je samo da ne preterate sa ovim detaljima i da ih dobro uklopite.

Rasveta u retro stilu

Kako biste ulepšali svoj radni prostor, veoma je važno da u njemu instalirate pravu vrstu osvetljenja. Pozadinsko osvetljenje polica za knjige ili LED svetlosne trake postavljene iznad knjiga na polici doprineće dodatnom šarmu i „toplini” radnog prostora.

Stona lampa može biti savršen dekorativni element, pri čemu ne treba zanemariti i njenu praktičnu funkciju. U svakom slučaju, možete pronaći stone lampe u širokom spektru dizajna koji odgovaraju vašim zahtevima i upotpunjuju dekor vaše kućne kancelarije. Zelena stona lampa u stilu klasičnih bankarskih lampi odisaće profesionalizmom i komforom. Samim tim što stvara ozbiljnu radnu atmosferu, ali i prijatan ambijent, dodatno će vas motivisati na rad.

Tepisi – nepotrebna dekorativnost ili funkcionalnost

Iako mogu izgledati kao nepotreban dekorativni element u vašem radnom prostoru, tepisi mu zapravo mogu dodati i poboljšati funkcionalnost. Hodanje po debljim, mekim tepisima i te kako ume da bude ugodno i da doprinese osećaju „doma u domu“. Tepisi će doprinose stvaranju tihog okruženja u vašoj radnoj sobi i smanjenju buke.

Detalji su ključni za uređenje radnog prostora u retro stilu

Neka sve bude u znaku vašeg hobija. Recimo, ako se bavite fotografijom, profesionalno ili amaterski, upotpunite prostor najrazličitijim modelima foto-aparata i raznim vrstama ramova. Ukoliko je film vaša velika strast, razmislite da ubacite nekoliko režiserskih stolica u sobu. Gramofon, ploče, gitara ili stari radio su nezaobilazni ako vam muzika mnogo znači. Antikvarni globus na stolu, starinski kofer u uglu ili karta sveta na zidu iznad radnog stola su neizostavni elementi ako volite da putujete. Fotografije i posteri omiljenih pisaca, muzičara ili glumaca takođe će vašem radnom prostoru dati dodatnu dozu vanvremenskog šarma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here