Preuređenje stare vikendice nije nimalo lak posao, ali je i te kako pametna odluka. Mnogi maštaju o rajskom kutku smeštenom usred prirode, daleko od grada, gužve i saobraćaja, jer su vikendice nesumnjivo asocijacija na odmor i mir. 

Ako posedujete ovakvu dragocenost i razmišljate o njenom renoviranju ili samo minimalnom preuređivanju, u daljem tekstu saznajte kojih pet koraka vam mogu pomoći u tome.

Bez dobrog i jasnog plana nema uspeha

Preuređenje vikendice neće biti uspešno ako nemate unapred isplanirano šta ćete i kako obaviti. Plan nije važan samo zbog organizacije vremena, nego i zbog upravljanja finansijama. Najpre procenite šta su prioriteti pri renoviranju, tako što ćete proveriti ispravnost prozora, vrata, svih uređaja, grejnog tela, slavina i slično. Razmislite šta sve možete iskoristiti od nameštaja, šta je praktično i upotrebljivo, a šta definitivno treba baciti i obezbediti novo. Kad rešite ove stavke, slede zahtevniji, ali kreativniji poduhvati.

1# Krečenjem do osvežanog prostora

Prvi i najvažniji korak jeste krečenje vikendice, a trošak neće biti veliki ako se lično aktivirate i ovaj posao sami obavite. Obezbedite neophodan materijal za krečenje (boju, manji i veći valjak, mrežicu za ceđenje valjka, četkicu za uglove…), karton za zaštitu podova, foliju za zaštitu nameštaja i traku kojom ćete zaštiti prekidače, utikače, ivice prozora i sl. Krečenje obavezno mora da podrazumeva tzv. dve ruke, tj. da bude obavljeno u dva sloja, kako bi se boja jasno primila i izbegle nejednakosti. Ako razmišljate koja je idealna boja zidova u vikendici, potrudite da to budu svetliji tonovi. 

2# Izbor i raspored nameštaja

Najvažnije je da vikendicu opremite udobnim nameštajem, tako da možete da se zaista lepo naspavate i odmorite kad god ste u njoj. Što se samog izbora tiče, ne postoji jedinstveno pravilo, ali trudite se da sve bude jednostavno, svedeno i u skladu sa enterijerom vikendica. Iskoristite stari kredenac, vitrine, police, sto i stolice. Restauracijom starog nameštaja možete savršeno osvežiti prostor, a da se ne izgubi efekat starinskog i tradicionalnog, što je u vikendicama najpoželjnije. Zavisno od površine, vikendicu treba opremiti neophodnim nameštajem – krevetom, trpezarijskim stolom i stolicama, kuhinjskim elementima i osnovnim uređajima. 

3# Kamin – omiljeno grejno telo 

Izbor grejnog tela u vikendici nije presudan za enerijer, ali ako želite idiličnu zimsku atmosferu kraj vatre, uz topli napitak i uzbudljivi roman, kamin je nezamenjiv. Pored toga što je odličan kao grejno telo, on je u vikendicama i jedan od presudnih i gotovo podrazumevajućih detalja. Naravno, ne treba zaboraviti ni šporet na drva, koji će u prostor uneti posebnu nostalgičnu toplinu.

4# Detaljima do savršene vikendice

Detalji i kreativne sitnice definitivno daju dušu enterijeru. I pored toga što možete imati apsolutnu slobodu da vikendicu uredite kako želite, nije loše da se držite nekih pravila. Najpre, prostor treba da odiše toplinom i jednostavnošću, a najbolji način da to postignete jeste da sve bude u znaku prirode. Oplemenite enterijer svetlim bojama (bež, svetloplava, svetlozelena, maslinastozelena, oker, boja kestena…) bilo da su u pitanju zidovi, tkanine, posuđe ili ukrasi. Omiljeni materijal za opremanje vikendica je drvo, pa osim drvenim nameštajem, pravi efekat možete postići i policama na zidu, vitrinama i sl. Savršeni detalji su i glinene posude i ćilimi sa ornamentnim motivima, stari budilnici, stari telefoni.

5# Okućnica je takođe važna

I zadnji korak bez kojeg vikendica ne bi bila toliko obožavana jeste uređenje okućnice. Pošto se vikendice prema nepisanom pravilu nalaze daleko od gradske gužve, u prirodi, lepa i uredna okućnica je zaista važna. Ma koliko dana ili čak sati da boravite u njoj, nema ničeg lepšeg od ispijanja kafe na svežem vazduhu, dok ste okruženi prirodom i potpunim mirom. Vikendicu svakako treba ograditi, pogotovo ako niste u prilici da je redovno obilazite. Uređenje dvorišta nije naročita obaveza – s vremena na vreme pokosite travu, zasadite cveće, kupite baštenski sto i stolice i eto prilike za uživanje.

Da li je preuređenje stare vikendice isplativo?

Bilo da je uređujete za svoju dušu ili kao objekat koji želite da izdajete, investicija će se svakako isplatiti. Ako živite u gradu jasno vam je koliko znači kada imate gde da pobegnete od gradske buke i saobraćaja. Sa druge strane, vikendica može biti i jedan vid zarade, naročito ako se nalazi oko turistički značajnih mesta, u blizini lekovitih banja i sl. Uz minimalna ulaganja takvu nekretninu možete savršeno urediti i biti sigurni da će se to isplatiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here