Planirate da kupite ili udomite psa?

Ova odluka je značajna i umnogome će promeniti vašu svakodnevicu. Kućni ljubimac je radost za celu porodicu, ali kako bi vam život sa njim bio pravo uživanje, važno je da znate kako da se pripremite za novu životu avanturu!

Nastavite da čitate naš tekst i saznajte šta treba da znate pre nego što nabavite psa!

Ishrana je ključna za pravilan razvoj psa

Pravilna ishrana psa je ključna za njegovo zdravo odrastanje, rast i razvoj, ali i život u odrasloj dobi. 

Šta podrazumeva pravilna ishrana pasa?

Kroz ishranu, pas treba da unosi makro i mikronutrijenteproteine, masti, ugljene hidrate, vitamine i minerale. Takođe, izuzetno je važan unos tečnosti. Čista i sveža voda uvek treba da budu dostupne psu.

Makro i mikronutijente ljubimac treba da unosi putem kvalitetne hrane za pse – odnosno granula, a povremeno i vlažne hrane. Granule svakako treba da budu prvi izbor s obzirom na to da osim što čine psa sitim i obezbeđuju mu neophodne nutrijente, pozitivno utiču na zdravlje zuba i desni. 

stene-jazavicara
Pexels.com

Da ne bi došlo do prejedanja psa, važno je poštovati uputstva koja se nalaze na poleđini svakog pakovanja hrane za pse. Ishranu treba prilagoditi pre svega uzrastu ljubimca, a potom i njegovoj fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju i rasi. 

Ako kupujete rasnog psa, sa veterinarom se posavetujte o njegovoj ishrani. Mnoge rase zahtevaju posebnu ishranu. 

Da li vam je potrebna dresura?

Jedno od najčešćih pitanja o kojem mnogi budući vlasnici ljubimaca razmišljaju jeste – da li je potrebna dresura.  

Odgovor na ovo pitanje nije toliko jednostavan, jer zavisi. Ukoliko imate iskustva sa psima i do sada ste imali ovog ljubimca, možda vam i nije potrebna dresura. Ipak, ako ste novi u ovome – profesionalna dresura može biti izuzetno korisna, posebno za pojedine rase.

Rase kao što su kane korso, nemački ovčar i rotvajler uz neadekvatnu dresuru mogu izrasti u neposlušne pse i posmatrati druge životinje, a ponekad i ljude kao neprijatelje, odnosno plen. Takođe. rase kao što su džek rasel terijer, bigl, maltezer i druge manje rase, mogu izrasti u nervozne pse koji su hiperaktivni i čije se potrebe teško zadovoljavaju. 

Naravno, ova situacija neće zadesiti sve nove vlasnike pomenutih rasa ni uvek je korisno posavetovati se sa veterinarom. 

Dresura podrazumeva učenje psa osnovnim komandama i pravilima ponašanja koja obuhvataju ponašanje kod kuće, ponašanje tokom šetnje i jasno određivanje onoga šta smeju i šta ne smeju da rade. Pravilna dresura ne podrazumeva primenjivanje agresije nad psima, što mnogi pogrešno veruju.

Nasuprot tome, kod kuće dresuru možete bazirati po sistemu nagrađivanja. Kada pas uradi nešto što od njega tražite, treba ga nagraditi pohvalom i poslasticama za pse. Nakon nekoliko ponavljanja, pas će razumeti šta je ispravno, a šta ne i početi to da primenjuje u svakodnevici. 

Svakako, o pitanju dresure ljubimca i osnovnim pravilima za dresuru, uvek se možete posavetovati sa veterinarom i ako je o potrebno, uz njegovu pomoć pronaći pouzdane profesionalne dresere. 

Socijalizacija od ranog uzrasta je od velikog značaja

Da li znate šta podrazumeva socijalizacija psa?

Ona započinje od prvih dana sa psom. Štene treba da upoznajete sa drugim psima, dozvolite im da se onjuše i igraju. Ljubimac treba da se upozna sa psima različitih karaktera i ponašanja, te u odrasloj dobi, to ne treba da mu bude problem, što je značajno ako nabavite drugog psa.

Kada je odnos psa i mačke u pitanju, to zavisi od njhovog karaktera, odnosno rase. Možete pokušati da ih odgajate zajedno, a idealna situacija jeste da su obe životinje mlade. 

Osim upoznavanja sa drugim životinjama, štene treba da upoznaje i nove ljude, kako bi vam u budućnosti dolazak gostiju bio prijatno iskustvo. Ipak, nemojte psa izlagati velikim okupljanjima, gužvama i buci u startu. Krenite postepeno, sa nekoliko ljudi, te posle uvodite nove situacije i veći broj ljudi sa kojima pas ima kontakt. 

Upoznajte ljubimca sa različitim zvukovima, mirisima i situacijama, kako kasnije ne bi razvio nervozu, anksioznost i strah u novim situacijama. Važno je pomenuti da tokom socijalizacije, ali i dresure, bezbednost psa treba da vam bude na prvom mestu. 

Kreirajte prostor koji je bezbedan i komforan za psa 

Jedna od bitnih stvari koje uključuje priprema za kućnog ljubimca jeste odgovaranje, odnosno opremanje životnog prostora. Pre svega, pre nego što se odlučite za psa, razmislite da li je vaš stan, odnosno kuća, dovoljno veliki da ljubimac može da se u njemu oseća komforno, ima prostora za spavanje, igru i druge aktivnosti. 

Nakon toga, stan prilagodite ljubimcu. Nabavite neophodnu opremu za psa, počevši od činija za hranu i vodu, preko ležaljke za pse, pa do igračkica koje su potrebne štenetu. Takođe, za početak će vam biti potrebne i pelene za pse, neophodne za navikavanje psa da mokri na jednom mestu, a zatim i napolju. Ne zaboravite na ogrlice i povodac, ali i na preparate za higijenu, kao i zaštitu od buva i krpelja.

Prilikom prvog odlaska kod veterinara, koji bi trebalo da bude odmah po kupovini, odnosno usvajanju psa, raspitajte se o neophodnim preparatima, kao i vakcinama koje će vam biti redovna obaveza. 

Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli korisne savete, koji će vas pripremiti za novu, lepšu i zabavniju svakodnevicu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here