Sve veći broj provala u domove i poslovne prostore naveo vas je da razmislite o dodatnoj zaštiti?

Najbolji način da zaštitite svoj dom i smanjite šanse da dođe do provale je da ugradite kvalitetan video nadzor. Međutim, veliki broj mogućnosti – različite vrste kamera i njihove karakteristike, vas samo zbunjuju? 

Da li su najbolje rešenje kvalitetne wifi kamere za video nadzor ili je ipak bolja neka druga vrsta?

Odgovor na ovo i mnoga druga pitanja u vezi kamera za video nadzor pronađite u nastavku teksta. Pročitajte koje sve vrste kamera postoje, koje karakteristike su najvažnije i kako izabrati najbolje rešenje za vaš dom.

Tip video nadzora – koje vrste kamera za video nadzor postoje?

Kada govorimo o sistemu funkcionisanja kamera možemo ih podeliti na 3 vrste:

 • Analogne
 • HDI-CVI i HD-TVI kamere
 • IP kamere ( mrežne kamere)

Analogne kamere su najstariji vid video nadzora, pa su samim tim i najpovoljniji. Ove kamere poseduju određena ograničenja koja su u novijim verzijama nadograđene, kao što su loša rezolucija snimanja i gubitak signala prilikom dužih instalacija. Maksimalna rezolucija snimanja analognih kamera je 720×575 piksela.

S obzirom na to da su najpovoljnije kamere koje se mogu pronaći na tržištu, one su i dalje najčešći izbor u onim prostorima u kojima visoka rezolucija nije neophodna. U zavisnosti od hard diska koji je ugrađen u DVR zavisi i vremenski period koji kamera može snimati.

IP kamere ili mrežne kamere su najnaprednije kamere za video nadzor na tržištu. Mogu da rade bez snimača i snimaju u visokoj rezoluciji. Podešavanje sistema je komplikovanije nego kod ostalih vrsta kamera, a jedina mana im je visoka cena. Međutim, ukoliko postoji potreba za velikom rezolucijom snimanja, definitivno su najbolja opcija.

HD-CVI i HD-TCI kamere su kombinacija analognih i IP kamera. Za razliku od analognih, ove kamere mogu snimati i u Full HD rezoluciji, a za razliku od mrežnih kamera cena im je pristupačna. Takođe, mogu prenositi signal i na većoj udaljenosti.

U poslednje vreme posebno su popularne WI-FI kamere, koje ne zahtevaju veliko ulaganje novca, a poseduju slot za MicroSD pa vam NVR nije potreban. Ove kartice mogu biti različitih kapaciteta, a snimci se preko nje mogu jednostavno prebaciti na kompjuter. WI-FI kamere se mogu povezati sa vašim telefonom, pa preko mobilne aplikacije možete gledati snimak sa kamere uživo.

#2 Obratite pažnju na rezoluciju kamere

Najvažnija karakteristika kamera za video nadzor je rezolucija. Ona direktno određuje sam kvalitet snimka, odnosno detalja koji će se oštro videti na slici. Na primer, u slučaju provale u dom, kamera sa visokom rezolucijom obezbediće da slike provalnika budu jasnije i oštrije, te da ih je moguće identifikovati.

siva-zgrada-kamera-nebo
Pexels.com

U suprotnom, ukoliko imate kameru niske rezolucije koja ne može da prikaže lice provalnika, snimci vam neće mnogo koristiti. Za jasno prepoznavanje lica biće vam dovoljnje HD kamere.

#3 Fizički izgled kamere – oblik kamere

Prilikom odabira video kamera važno je voditi računa i o dizajnu kamere. Osim što je važan za uklapanje u enterijer ili eksterijer, on može uticati na jednostavnost montiranja.

Prema obliku kamere za video nadzor se dele na:

 • Dome kamere i mini dome – ovalnog oblika, otporne na udarce, za unutrašnju i spoljašnju montažu. Mini dome se zbog malih dimenzija pretežno koriste za upotrebu u zatvorenom prostoru.
 • Box kamere – kvadratnog oblika, pretežno namenjene unutrašnjoj montaži
 • Bullet kamere – cevastog oblika, za spoljašnju i unutrašnju montažu.
 • Cube kamere – pravougaonog oblika, namenjene upotrebi u zatvorenom prostoru
 • Pinhole kamere (špijunke) – male i diskretne kamere koje je jednostavno sakriti, namenjene unutrašnjem video nadzoru.
 • PTZ i mini PTZ kamere – kamere koje mogu da se okreću 360 stepeni oko svoje horizontalne ose, a prilikom zumiranja mogu se okretati i po vertikalnoj osi. Mini verzije namenjene su unutrašnjem nadzoru, zbog svog dizajna i malih dimenzija.
 • Multisenzorne kamere – kućište ovalnog oblika u kojem se mogu montirati 3-4 objektiva kamere, pa se može snimati prostor od 360 stepeni bez upravljanja kamerom. Namenjena je spoljašnjoj i unutrašnjoj upotrebni.
 • Fisheye kamere – kamere koje imaju panoramski objektiv koji može snimati 180 ili 360 stepeni prostora. Ovaj objektiv koriste i skrivene kamere. Jedna fisheye kamera je ravnopravna zamena za barem 3 klasične kamere za video nadzor.

Koje su sve prednosti ugradnje kamera za video nadzor?

Glavna i očigledna prednost postavljanja kamera za video nadzor u svoj dom je mogućnost da se identifikuju provalnici ukoliko do provale dođe. Međutim, ono što je takođe veoma važno je da posedovanje video nadzora smanjuje šansu da do provale uopšte i dođe!

Pa kako je to moguće?

Provalnici pre provale u vaš dom prvo dobro osmotre kuću, kako bi pronašli najlakši ulaz u nju, zapazili vaš svakodnevni raspored, kako bi znali u koje doba dana niste kod kuće. Ali, ako ukoliko u toku tog osmatranja oni zapaze kamere za video nadzor, velike su šanse da će odustati i potražiti drugu metu koja ovaj vid zaštite ne poseduje!

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pojasnili različite vrste kamera za video nadzor, i pomogli da na osnovu njihovih karakteristika odaberete najbolju za vaš dom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here