Uređenje enterijera je veliki izazov za mnoge, a posebno kada treba da osmislite raspored nameštaja za mali stan. Da li je moguće izvući maksimum iz prostora male kvadrature i izbeći skučenost?

Životni prostor može da se uredi tako da bude funkcionalan ukoliko pazite prilikom kupovine nameštaja i kućnih uređaja i osmislite pametna rešenja za skladištenje stvari. Kreativan pristup je neophodan, bilo da već živite u malom stanu ili tek treba da kupite svoju prvu nekretninu. Izbor malih stanova na prodaju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima naše zemlje je širok. Svaka od ovih nekretnina može postati lepo i funkcionalno mesto za stanovanje ukoliko ste spremni da ispratite nove praktične i neobične dizajnerske ideje.

Predlažemo vam nekoliko korisnih načina da uredite mali stan tako da bude udobno i prijatno mesto za život. Pročitajte.

Praktično rešenje – multifunkcionalni nameštaj

Dizajn malih enterijera mora se osmisliti pametno, jer istovremeno treba da zadovoljava estetske i funkcionalne standarde. Potrebno je pažljivo birati svaki komad nameštaja, imajući u vidu njegove dimenzije. Ma koliko vam se dopao ogroman plakar ili glomazna fotelja, bila bi velika greška da ih postavite u dnevnom boravku i ostanete bez dragocenog prostora.

Manji komadi nameštaja, s druge strane, mogu poslužiti kao solidno rešenje. Još jedna od sjajnih solucija će svakako biti multifunkcionalni nameštaj. Umesto velikog stola oštrih ivica potražite sklopivi okrugli sto za trpezariju, tj. dnevnu sobu. Može vam koristiti za ručavanje, ali i kao radni sto, a kada vam treba prostora – možete ga sklopiti i tako osloboditi jedan kutak.

Trosed, dvosed i fotelja možda izgledaju elegantno u salonu ili nekom velikom dnevnom boravku, ali definitivno neće biti dobra ideja u malom stanu. Ugaona garnitura sa prostorom za odlaganje posteljine je dobar način da se iskoristi prostor. Zapravo, svaki komad nameštaja koji u sebi ima kutiju za skladištenje je dragocen kada su u pitanju mali stanovi.

U spavaćoj sobi tako možete razmisliti i o zidnom krevetu – koji se sklapa preko dana i može da bude fina polica ili o ležajevima koji imaju fioke.

Iskoristite vertikalan prostor

Upravo je nedovoljno mesta za skladištenje stvari jedan od glavnih problema u malim stanovima. Ipak, rešenje postoji, osim u već pomenutim multifunkcionalnim komadima nameštaja – u korišćenju vertikalnog prostora.

Ako upotrebite vertikalu u vidu polica, kuhinjskih ormara do plafona, velikih polica za knjige sa zatvorenim ormarićima i te kako možete rešiti problem odlaganja stvari. Jedna od opcija koju vredi razmotriti jesu posebno dizajnirane police za nepristupačne ćoškove u stanu, na primer.

Čak i u malim stanovima postoji neiskorišćen prostor. Setite se samo praznog zida između kuhinjske površine i ormarića – tu možete postaviti kuke ili police za kuhinjski pribor, začine ili čak tiganje. Takođe, u većini ormara postoji bar 30 cm od vešalice do vrha gde možete ugraditi dodatne fioke za čarape, kravate ili neku odeću koju ne nosite tako često.

Polica od poda do plafona može da posluži kao pregradni zid u dnevnoj sobi, a u garsonjeri čak i kao pregrada koja odvaja kutak za spavanje od onog u kome inače boravite preko dana. Ne samo da ćete dobiti utisak većeg stana već i dodatni prostor za odlaganje knjiga i vrednih dekorativnih predmeta.

U kuhinji postavite ugradne kućne uređaje

Možda je najveći nedostatak malog stana – mala kuhinja. Ipak, uz malo kreativnosti i snalažljivosti, čak i mala kuhinja se može pretvoriti u izuzetno funkcionalan prostor. Dovoljno je da se opredelite za ugradne kuhinjske aparate i da na taj način uštedite prostor. Mnogi renomirani proizvođači bele tehnike danas imaju u svojoj ponudi uređaje manjih dimenzija – uže modele šporeta i sudomašina, kao i manje frižidere.

Možete izraditi kuhinju po meri i kupiti ugradnu rernu i indukcionu ploču za kuvanje umesto klasičnog šporeta. Zatim potražite ugradnu umesto samostojeće mašine za pranje posuđa. Prostor će biti maksimalno iskorišćen, a vi se ne morate odreći korisnih uređaja koji olakšavaju svakodnevnu pripremu obroka i uopšte život svih članova porodice.

Obratite pažnju na detalje

Kada je u pitanju dekor, u malim stanovima je važno fokusirati se na velike forme. Dakle, izbegavajte gomilanje sitnica i detalja, da ne biste napravili nepotreban nered i utisak haotičnosti u prostorijama. Umesto toga opredelite se da tamnu sofu ili ugaonu garnituru osvežite svetlim prekrivačem. Nemojte kačiti teške zavese i drapere – bolji izbor će biti lagane, providne ili zebra zavese.

Zidovi se mogu ukrasiti posterima ili umetničkim slikama na foto-platnu. Upravo će ovi zanimljivi detalji stvoriti atmosferu prijatnog doma i odvući pažnju od malog prostora. Jedna ili dve biljke u saksiji takođe su dobar potez. Zelenilo je dobro u svakom enterijeru.

Čistite stan redovno

Uz sve dizajnerske trikove i savete, važno je možda napomenuti da se jednom uređen mali prostor mora redovno čistiti i održavati da bi sačuvao svoju funkcionalnost. Nered nije dobrodošao ni u domovima veće kvadrature, ali u garsonjerama i jednosobnim stanovima može onemogućiti normalan život.

Ako se ne čistiti i raščišćava svakodnevno, mali stan postaje teskobno i nezdravo okruženje. Skučenost, stres i nervoza su prateći problemi ovakvog mesta za stanovanje. Stoga, pre nego što pomislite da kupite podnu lampu ili noćni stočić, razmislite da li vam zaista treba. Koliko je pametno čuvati u ormaru garderobu koju godinama niste obukli?

Efekat dodatnog haosa je zagarantovan ukoliko ne čistite podove jednom nedeljno i ne brinete o svom malom “kućnom inventaru”. Umesto toga, opredelite se da na mesečnom ili kvartalnom nivou pratite “organizaciju predmeta”. Možda vam se stočić za kafu činio kao lepa ideja, a onda ste shvatili da se samo saplićete o njega dok prolazite kroz dnevni boravak? Razmislite o tome da ga smestite negde drugde i osigurate da vaš životni prostor bude maksimalno iskorišćen.

U svakom slučaju, bilo da uređujete mali stan za sebe ili s namerom da nekretninu date u zakup, uz pametno planiranje i kreativnost funkcionalnost nije nedostižna. Iskoristite ove ideje i učinite čak i mali enterijer komfornim mestom za stanovanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here