Tema koja roditelje često dovodi u nedoumicu jeste bušenje ušiju deci. Neki smatraju da su prvi meseci bebinog života idealni za to. Sa druge strane ima i onih koji su izričito protiv, misleći da bušenje ušiju može da sačeka dok dete poraste i samo odluči da li hoće da nosi minđuše ili ne. Ko je u pravu i zašto su mišljenja podeljena? Da li je bušenje ušiju deo tradicije ili želja roditelja? I ono najvažnije – kada je najbolji trenutak za stavljanje minđuša? Opširnije o ovoj temi pročitajte u nastavku teksta.

Mišljenje pedijatara kada je vreme za minđuše

Pedijatri se najverovatnije neće složiti sa tim da bebi probušite uši, a razlog takvog stava su faktori rizika koji se, doduše u retkim situacijima, mogu javiti kada je ovaj proces u pitanju. Iako bolni trenutak neće zapamtiti, bebe su veoma osetljive i ne sumnjajte u to da će ih bol unervoziti i rasplakati. Sa druge strane, u obzir treba uzeti i nepredviđene okolnosti kao što su rascep ušne resice ili infekcija ako je beba neprestano dira i vuče ili ako se minđuša zakači o tkaninu. Ove okolnosti su vrlo moguće, jer beba nije svesna da na ušima nosi ukruse koje ne sme da dodiruje. Pogotovo ako joj postanu zanimljive za igru, problem može biti veliki.

Idealno vreme da detetu probušite uši jeste polazak u školu, ili, ako roditelji baš ne mogu da se strpe, neka to bude oko treće godine. Već u tom uzrastu dete je dovoljno odgovorno da ne dira ranu, ali i dovoljno svesno da se od samog procesa bušenja ušiju uplaši i odustane, što roditelji predvide kao eventualnu prepreku stavljanja minđuša u ovom uzrastu. 

O čemu treba voditi računa kada je u pitanju bušenje ušiju deci

Najvažnije je da bušenje ušiju deci obavi profesionalna osoba i isključivo sterilisanom opremom. Druga važna stvar jeste da pratite ranicu na ušnoj resici – da li će se pojaviti crvenilo, otok, da li dete oseća nepodnošljiv bol, svrab i slično. Ukoliko se pojave svi ovi simptomi verovatno je nastala infekcija, pa zato treba odmah reagovati i odvesti dete lekaru. 

Nakon mesec dana od bušenja ušiju privremene medicinske minđuše se zamenjuju novim. Najčešće su to zlatne minđuše i neretko srebrne, jer su sačinjene od plemenitih materijala, čija oligodinamska sposobnost otklanja rizik od infekcija i upala. 

Adekvatna briga o sveže probušenim rupicama zasniva se na dezinfekciji iste alkoholom. Bar jednom dnevno treba očistiti područje oko nje i minđušu lagano okretati.

Bušenju ušiju je zaista deo tradicije

Minđuše su odvajkada bile nakit koji ne doprinosi samo lepoti, već koji ima i značajnu simboliku u tradiciji različitih naroda. Nije lako doći do podatka kada su napravljene prve minđuše na svetu ni kako su one izgledale. Međutim, u muzejima širom sveta čuvaju se vrlo dragoceni komadi nakita, između ostalih i minđuša, koji prate razvoj ljudske civilizacije. Prisutni su u istoriji različitih naroda – starih Grka, Rimljana, Egipćana, Slovena, i najpre su bili izraz kreativnosti i dokolice. Tek kasnije nakit postaje deo običaja i raznoraznih verovanja, a onda i simbol prestiža. Dok su kod Egipćana minđuše predstavljale najpre staleški simbol (uglavnom su ih nosilli faraoni), Rimljani su ih u početku koristili kao obeležije za robove, a Grci za žene lakog morala; kod nekih naroda bile su i obeležije lopova i gusara.

Zanimljivo je to da su minđuše nekada nosili prvo muškarci, i to kao statusno obeležije, dok se danas takva simbolika potpuno izmenila i muškarci ih nose “iz fazona”. Kasnije su ovaj komad nakita ponele i žene, najpre one iz bogatih porodica, a onda postaje apsolutni deo tradicije. Ženskoj deci su se uveliko bušile uši, a minđuše počinju da se daruju kao simbolični pokloni na krštenju, pred udaju, ženi koja je postala majka i slično. 

Prvo bušenje ušiju bio je izuzetno primitivan proces, čime je rizik od infekcija i upala bio veliki. Naime, nisu postojali profesionalci ni sterilisana oprema. Neko iz porodice bi najpre koprivom ožario uvo detetu, a potom ga probušio iglom (prethodno umočenom u rakiju) i kroz rupicu provlačio konac.

Da je čovečanstvo napredovalo u svemu, između ostalog govore i savremeni načini izrade nakita, u čemu dečje minđuše prednjače. Ako se dvoumite u vezi sa bušenjem ušiju detetu, možda vas baš širok asortiman perosnalizovanih minđuša ubedi da je upravo sada pravi trenutak da to učinite. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here