Znanje stranih jezika oduvek je predstavljalo pravo intelektualno bogatstvo i neophodan alat za kulturnu razmenu. Opšte je poznato da su takve veštine danas preko potrebne i da je znanje stranih jezika jedan od uslova za brojne poslove. Engleski jezik i dalje najpopularniji strani jezik na svetu. Kontakt sa ovim jezikom prisutan je u svim sferama života, od čitanja uputstva za upotrebu tehnike do gledanja serija na Netfliksu. Pored ovih primera iz svakodnevnog života, da biste bili konkurentni za neki dobar posao, vaše znanje englesog mora biti bar na B2 nivou. Mladi ljudi, kako u EU, tako i u drugim zemljama, svesni su te činjenice i vredno uče engleski. Koji su, pored engleskog, najpopularniji strani jezici u Srbiji i EU i kojim jezicima se najviše govori u svetu, saznaćete u nastavku teksta.

Najpopularniji strani jezici za učenje u školama jezika

najpopularniji strani jezici u Srbiji
foto: unsplash.com

Strani jezik možete učiti na više načina: u školi, samostalno, na invidualnim časovima i u školama stranih jezika. Ne postoji univerzalno najbolji način da naučite strani jezik. Sve zavisi od vašeg interesovanja, načina rada, ali i uloženog truda. Svaki jezik se mora učiti aktivno kako bi se dobro savladao. Dobro osmišljeni kursevi po nivoima znanja, povoljni troškovi obuke i prikladan raspored nastave glavne su prednosti škole stranih jezika.

Ako je vaš izbor škola stranih jezika, u ponudi ćete imati kurs u skladu sa stečenim nivoom znanja. Dobra stvar je što možete ispočetka učiti bilo koji jezik i iz korena savladati osnove istog. Ukoliko se niste odlučili koji biste jezik učili, iz škola ističu da su najpopularniji jezici engleski, francuski, nemački i španski. Mada, u poslednje vreme je sve veće interesovanje za kineski i arapski.

Za sve one koji nisu zadovoljni stečenim znanjem engleskog, preporučuje se da prvo usavrše ovaj jezik. Engleski je internacionalni jezik koji se koristi u poslovanju, diplomatiji, obrazovanju i mnogim drugim poljima. On je postao vrsta potrebe jer otvara vrata ka mnogim prilikama, bilo da je u pitanju karijera, kultura ili obrazovanje. Kada ovladate engleskim, možete iz hobija početi učenje nekog drugog stranog jezika.

Koji jezici se najviše uče u Evropskoj uniji?

najpopularniji strani jezici
foto: unsplash.com

Prema podacima Eurostata, statističke kancelarije za EU, 59% učenika srednjih škola uči dva i više stranih jezika. Najpopularniji jezik za učenje kod omladine je engleski. Slede ga francuski, nemački i španski. U Evropskoj uniji oko 89% đaka uči engleski u srednjoj školi, 33% njih uči francuski, 23% nemački i 17% španski. Zanimljivo je da više od 50 odsto đaka uči francuski jezik u nižim razredima srednjih škola u Irskoj, Italiji, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji i na Kipru. Kada su u pitanju najpopularniji strani jezici koje mladi uče vannastavno, kod kuće ili u školama jezika, opet preovladava engleski. Čak 96% srednjoškolaca se odlučuje za ovaj jezik. Na drugom mestu je španski sa učešćem od 26%, na trećem francuski sa 22%, na četvrtom nemački sa 20% i na petom italijanski sa 3% zainteresovanih za učenje.

Od zvaničnih jezika država koje nisu članice EU najviše se uči ruski i to u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Bugarskoj.

Kojim jezicima se najviše govori u svetu?

Najzastupljeniji jezici u svetu
foto: unsplash.com

Engleski je jedan od najrasprostranjenijih jezika na svetu, jer njime se u svakodnevnoj komunikaciji služi više od 1,1 milijarde ljudi. I u poslovnoj komunikaciji najčešće se koristi engleski jezik. Priznat je kao službeni jezik u Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama, Međunarodnom monetarnom fondu i mnogim drugim internacionalnim organizacijama visokog značaja.

Kao deo poslovnog sistema morate biti bez straha od prezentacija na stranom jeziku. Potreban vam je izuzetan vokabular, vladanje materijom i dobro poznavanje gramatike. U svakodnevnoj komunikaciji, kada putujete u inostranstvo, vaše znanje engleskog jezika ne mora da bude na zavidnom nivou. Važno je da se možete sporazumeti u prodavnicama, u prevozu, u smeštajnom objektu i slično. Ukoliko govorite zvanični jezik zemlje u koju putujete, onda vam engleski nije toliko ni bitan.

Iako je engleski jedan od najuticajnijih jezika kojim se ljudi služe u svetu, važno je istaći da ipak ne zauzima prvo mesto po broju izvornih govornika. Ta pozicija je rezervisana za mandarinski koji je maternji jezik za oko 92 miliona ljudi. Posle Kine, najmnogoljudnija zemlja sveta je Indija, pa je logično da je hindi jedan od najrasprostranjenijih jezika. Ima oko 600 miliona govornika i mnogo različitih varijacija. Zapravo postoji toliko varijanti hindija da ga čak ni u Indiji ne razumeju svi. U samom vrhu liste najzastupljenijih svetskih jezika je i španski koji govori 543 miliona ljudi.

I kada vidimo koji se jezici najviše govore i uče u svetu, nije ni čudno što su najpopularniji strani jezici u domaćim školama upravo engleski, francuski, nemački i španski.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here