Ideal svakog čoveka treba da bude formiranje zdrave i srećne porodice. Međutim u danađenje vreme podizanje porodice uz održavanje uravnoteženog života predstavlja oblik umetnosti. Roditelji se suočavaju sa mnogim izazovima, od materijalnih do emocionalnih. Društvo diktira jedno, a moral i zdrav razum drugo. Ako ste roditelj ili tek trebate to postati, možda nije loše da se upoznate sa nekim najbitnijim preporukama, za uspešno roditeljstvo.

#1 Uočite i negujte sposobnosti deteta

Prepoznajte mogućnosti i sposobnosti deteta na vreme. Svako dete je individua za sebe, i bez izuzetka svako je obdareno različitim darovima. Kada ih jednom uočite možete ih koristiti za izgradnju samopouzdanja,  pomažući mu da izgradi veru u sopstvene sposobnosti, omogućavate mu da se kasnije lakše izbori sa svim nadolazećim poteškoćama. Takva deca će biti spremnija da slušaju ali i da shvate kako da isprave negativne forme ponašanja pod uslovom da je njihovo dostojanstvo netaknuto.

#2 Nemojte kažnjavati decu

Kažnjavanje deteta nije tako efikasno kao korišćenje metode pohvale i nagrade. Umesto da se fokusirate na slabosti, pronađite načine da pomognete svom detetu u razvoju do postizanja njegovog punog potencijala. Kazne će samo sputati detetovu volju i uništiti mu samoinicijativnost. Kada se ohrabre, deca će steći sposobnosti koje će im pomoći da nadoknade eventualne nedostatke.

#3 Izbegavajte ove reakcije

Izbegavajte negativne emocionalne reakcije, kao što su lјutnja, sarkazam i ismevanje. Ako vaše dete ima problema sa kontrolom, negativnost će ga samo pogoršati. Koristite kratke i blage predloge da podsetite dete da se usredsredi.

#4 Nikada nemojte upoređivati decu

Ne upoređujte braću i sestre. Ako dete misli da su mu brat ili sestra favorizovani, ono može stvoriti rivalstvo koje može trajati ostatak života i uzrokovati probleme u vašoj porodici. Vodite računa da deca znaju da ih jednako volite. Koristite svaku priliku da im to i pokažete.

#5 Poklonite deci pažnju – nemojte ih ignorisati

Deci je potrebna pozitivna pažnja. Ako ne dobijaju svoju redovnu porciju pozitivne pažnju u porodici, mogu odlučiti da potraže negativnu pažnju. To je zato što je negativna pažnja i dalјe pažnja, a svaka pažnja je bolјa od ignorisanja. Ne zaboravite da komunicirate sa svojom decom. Ljubav i briga su najveći iscelјivači.

pažnja

#6 Nemojte se ustručavati da potražite pomoć ili savet

Nemojte se ustručavati da potražite podršku ako vam je potrebna. Život sa decom je kao vožnja rolerkosterom, nećete možda uvek biti spremni na sve što vas očekuje. Morate shvatiti da će uvek postojati negativni aspekti u odgajanju dece, a dobijanje profesionalnih saveta kad je to potrebno pomoći će vam da održite zdrav razum i uživate u ovom iskustvu.

#7 Kontrolišite upotrebu interneta

Nadgledajte detetovu upotrebu interneta. Stvari kojima deca mogu pristupiti u virtualnom svetu mogu biti opasne i odraziti se na stvarni. Instalirajte aplikaciju koji će vam omogućiti da vidite veb lokacije koje posećuju i nadgledate njihove prepiske.

Jedna od boljih besplatnih aplikacija za kontrolu korišćenja interneta je Guglov “Family Link”. Ova aplikacija namenjena je roditeljima mlađe dece ili tinejdžera, i ona vam omogućava da postavite neka osnovna pravila u virtualnom svetu kako biste ih usmeravali dok uče, igraju se i istražuju onlajn. Aplikacijom  Family Link možete ograničiti pristup različitim sadržajima, drugim aplikacijama i ograničiti vreme provedeno na telefonu ili tablet uređaju.

dete i tablet

#8 Prihvatite promenu

Prihvatite da se život menja kada imate dete. Lenja subotnja jutra u krevetu možda će biti zamenjena  igranjem fudbala ili recitacijama. Obaveze oko dece lagano će potisnuti sve ono drugo manje važno iz vašeg života. Nemojte zaboraviti na ljubav prema partneru. Zapamtite, još uvek možete da napravite vreme jedno za drugo, a zajednička druženja i dobro isplanirani vikendi važni su za vašu vezu. Posvetite se potrebama dece, ali nemojte potpuno zanemariti ni svoje potrebe.

#9 Budite roditelj za primer

Kada kažemo “za primer” to i bukvalno mislimo. Zamislite svoju decu kao male dvonožne mašine za kopiranje koje će oponašati sve što radite. Ako se loše ponašate, dajete im dozvolu da deluju na isti način. Ako želite da dobro vaspitate decu, morate i sami biti dobro vaspitani. Ako slučajno niste, morate poći od sebe i promeniti negativne forme ponašanja koje bi vam sutra dan smetale kod svoje dece.

#10 Budite uvek podrška svom detetu

Nikada ne odustajte od svog deteta! Svi problemi vašeg deteta mogu se rešiti humorom, dobrom volјom i upornošću. Uz odgovarajuću roditelјsku podršku, svako dete, ma kakav potencijal imalo može izrasti u neverovatnog čoveka.

Tajna uspeha ali i neuspeha svakog deteta leži najviše u porodičnom životu. Dajte od sebe sve što možete, i trudite se da ostanite u igri. Trudite se da budu zdravi, da se zdravo hrane, da budu srećni i puni ljubavi. Inspirišite ih i motivišite na rad i učenje, neka ih pokreće uspeh. Trudite se da od njih napravite dobre ljude, odgovorne, spremne da poštuju i budu poštovani. Podstičite stvaraoce u njima. Nagrada za vaš trud stićiće na kraju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here