Srećan odnos u partnerskoj vezi nije nešto što se podrazumeva samo po sebi. Imati srećan odnos sa partnerom ne podrazumeva da će jednom postignut trajati zauvek. Partnerski odnosi su nešto što se gaji, neguje i na čemu obe strane treba da porade. Partneri koji žive u srećnim vezama su svesni ove činjenice. Oni se maksimalno trude da prepoznaju potrebe onog drugog a da pri tome zadrže svoju individualnost.

Takvi ljudi stvaraju zdravu nezavisnost i maksimalno su posvećeni tome. Stručnjaci kažu da svaki par može da izgradi čvrstu i stabilnu vezu. Mogu da usvoje nove navike i da osveže svoj odnos. Važna je obostrana želja.

Razvijajte samokontrolu

Povećanje samokontrole vam mnogo može pomoći u razvijanju zdrave interakcije. Samim tim doći će do jačanja partnerskih odnosa. Zamislite situaciju da je vaš partner nenamerno prosuo šoljicu kafe i da je ostala fleka na tepihu. Umesto da se nervirate i vičete na njega i da ga okarakterišete kao nesposobnjakovića primenite drugo rešenje. Svima se to može desiti. I dešava se. Pre nego krenete u verbalni duel zamislite da je umesto vašeg partnera ( partnerke) to uradio neko ko vam je došao u goste. Na gosta ne biste vikali, ne biste pokazali ni trunku nervoze ma koliko da vam je to zasmetalo.

Zašto onda reagujete drugačije kada je vaš partner u pitanju? Razmislite o tome. Kada jednom budete analizirali taj vid nesmotrenog ponašanja osvestićete kod sebe tu ne baš lepu osobinu. A samim tim ćete je brže i lakše iskoreniti.

Naučite da opraštate

Katkad se dešava da  partneri jedno drugom upute uvrede i da u afektu kažu i ono što ne misle. Budite oprezni, jer „jezik može da poseče gore nego mač.“ Ne dozvolite sebi neku nepromišljenu reakciju zbog koje ćete se kasnije kajati. Kada je u pitanju problem u komunikaciji ili neko trenutno nezadovoljstvo veoma je važno da ne „gurate probleme pod tepih.“ Na taj način se nezadovoljstvo pakuje jedno na drugo a jaz između partnera postaje sve dublji. I kada iskrsne neki novi problem ili nesuglasica može se desiti da nesmotreno kažete sve ono o čemu ste dugo pre toga ćutali. Problem je najbolje rešiti u startu kada se pojavi. Razgovorom se sve postiže. Bitna je i visina tona kojom razgovarate. Ukoliko vičete jedno na drugo bes se povećava a vi se sve više udaljavate jedno od drugog. Važno je opraštati. Prvenstveno zbog sebe, a tek onda zbog partnera.

Ukoliko ste skloni da oprostite i da se pri tom više ne vraćate na prethodne nesuglasice to će vašu vezu još više učvrstiti i ojačati. Istraživanja pokazuju da korišćenje neverbalnih strategija kao što su zagrljaj i dodir ili tehnika minimiziranja ( dobro nije toliko strašno i nerešivo) mogu učvrstiti i poboljšati partnerske odnose.

 Upravljajte stresom

Neretko se dešava da svoje poslovne probleme i nezadovoljstvo donesemo kući. Kuća bi trebala da bude mesto gde prikupljamo energiju za sve što radimo i sa čime se suočavamo van svog doma. Tako je treba i doživljavati. Umesto da partner ili u gorem slučaju deca „trpe“ zbog vašeg nezadovoljstva na poslu bolje je da zajedno sa partnerom nađete konstruktivno rešenje. „Prelivanje stresa“ u partnerski odnos dovodi do toga da će i vaš partner biti pod uticajem stresa a to će svakako negativno uticati na vaš odnos. Morate naučiti da upravljate stresom kako ne bi okolina koja je nedužna ispaštala u svemu tome.

Što češće praktikujte kontrolisano disanje, jogu i meditaciju. Ne samo da ćete se vi bolje osećati, već ćete i na partnera preneti pozitivne vibracije. Ukoliko naučite da upravljate stresom povećaćete lično blagostanje a istovremeno ćete poboljšati odnos sa partnerom.

Unesite smeh i vedrinu u vašu svakodnevnicu

Unesite vedrinu u vaš odnos. Uz što više smeha i zdravog humora oboje ćete se osećati lepše i rasterećenije. Na taj način ne samo da jedno drugom šaljete pozitivne vibracije već veoma pozitivno delujete na okolinu. A kao što pravilo kaže, sreća ide od unutra ka spolja. Ukoliko ste zadovoljni i nasmejani privlačićete još više stvari koje vam mogu ulepšati čak i one tmurne dane.

Važno je da imate zajedničke rituale

Za zdravu i stabilnu vezu je od izuzetnog značaja da svako od vas zadrži svoju individualnost. Ali ništa manje nije važno da imate neke zajedničke rituale. To može biti neki hobi, odlazak u šetnju ili čak gledanje filma.

A najvažnije od svega je da umete da budete dobar sagovornik. Važno je da umete da saslušate. I baš zbog toga ne dozvolite sebi da upadnete u zamku kojoj smo svi manje više skloni. A to je – gledanje u telefon ili kuckanje poruka dok vam se partner obraća. Ovo se ne odnosi samo na partnerske odnose, već generalno. Na taj način šaljemo poruku sagovorniku da nam je nešto tamo zanimljivije od njega. A to je odraz nevaspitanja i nepoštovanja sagovornika.

Da bi vaš brak opstao, važno je da nikada ne prestanete zajedno da rastete. Neka poverenje, poštovanje i uzajamna pažnja budu osnova vaše veze. Uz obostrani trud i međusobno uvažavanje veoma je lako ostvariti srećan odnos u partnerskoj vezi. A, kakvo je vaše mišljenje o tome?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here