Sigurno ste čuli za termin “super namirnice ili super hrana”, ali verujemo da niste znali na šta se ovaj termin zapravo odnosi. 

Kada kažemo super hrana, mislimo na voće, povrće i žitarice koje imaju izuzetno visok nivo hranljivih materija, antioksidanasa, vitamina i minerala. Ove namirnice su izuzetno korisne, jer nam pomažu da održimo optimalno zdravlje, smanjuju rizik od bolesti i kancera, ali i poboljšavaju naš imuni sistem. 

Ova hrana, dakle, mora biti prirodna, sa terapeutskim efekatom, kako bi zadobila epitet “super”.

S tim u vezi, u narednim redovima ćemo vam predstaviti koje se to sve super namirnice moraju naći na vašoj shopping listi!

#1 Moringa biljka – čudotvorno drvo u formi super namirnice

Moringa je jedna od najmoćnijih super hrana na tržištu. 

Zahvaljujući svom neverovatnom nutritivnom spektru, tokom godina je stekla i titulu “čudotvorno drvo” – jedan list moringe je koncipiran od retke kombinacije hranljivih materija, među kojima spadaju esencijalne aminokiseline, flavonoidi, karetenoidi, zeatin, kvercetin, β-sitosterol, vitamini i minerali.

U prevodu, ovo drvo je prava vitaminska bomba. 

Moringa biljka se smatra super hranom jer ima vrlo pozitivan uticaj na naše celokupno zdravlje. Ona pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga i smanjuje upalu u telu. 

Preporučena dnevna količina moringe iznosi oko 5g ili 1 srednje puna supena kašika. Iako je možete uzimati i u formi tablete ili kapsule, preporučuje se da je konzumirate u vidu praha kako biste dobili maksimalan efekat. 

Sve što je potrebno jeste da kašičicu praha razmutite u vodi ili biljnom mleku, a možete je dodati i u svoj jutarnji smuti ili popodnevnu kašu za užinu – izbor je na vama!

#2 Acai i goji bobice – super hrana bogova

Acai (akai) i goji (godži) bobice su najpopularnije bobičasto voće sa etiketom “super hrane” na svetu!

Akai voće potiče iz Amazonije, a izgledom nalikuje crnom grožđu. Njegova čar leži u tome što je svaka bobica ove biljke prepuna antocijanina i flavonoida, koji važe za najjače antioksidanse.

Samim tim, ovo voće je vrlo efikasno u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa koji nastaje usled zagađene životne sredine, prekomorne konzumacije alkohola, pušenja, infekcija, gojaznosti i nezdravog životnog stila. 

Acai bobice se smatraju super hranom jer poboljšavaju rad srca, imaju pozitivan uticaj na kožu i pomažu u smanjenju infekcija

Goji bobice su takođe izuzetno zdrave, a smatraju se super hranom jer poboljšavaju imuni sistem, smanjuju nivo šećera u krvi i poboljšavaju naše kognitivne funkcije. 

acai-bobice-kasa-cia-seme
Pexels.com

Karakteristične su po svom slatkasto-kiselom ukusu, koji će svakom jelu uneti posebnu notu arome. Pored toga, ova voćka sadrži više vitamina C od bilo koje druge namirnice u vašem frižideru ili špajzu, kao i 18 aminokiselina i 21 mineral.

Pored vitamina C, sadrži i vitamin A, što je čini izvrsnim u borbi protiv oksidacije i prevenciji starenja.

Obe vrste bobica se mogu konzumirati u vidu soka, praha ili kapsula, te će izbor zavisiti isključivo od vaših kulinarskih afiniteta.

#3 Spirulina – eliksir zdravlja

Spirulina je plavo-zelena alga koja je čuvena po svojim neverovatnim zdravstvenim benefitima. 

Ona je bogata belančevinama, vitaminima i mineralima, a takođe sadrži i hlorofil. Spirulina se smatra super hranom jer poboljšava imuni sistem, pospešuje imunitet i može pomoći u smanjenju nivoa holesterola

Da li ste znali da je spirulina jedan od najboljih izvora proteina?

Upravo se zbog ove njene karakteristike preporučuje profesionalnim sportistima i onima koji žele da povećaju i izgrade mišićnu masu

Međutim, takođe je izvrsna i za one koji žele da smršaju ili se bore sa nekim oblikom dijabetesa, usled činjenice da kontroliše nivo šećera u krvi.

Kao i ostatak super hrane, spirulina se može konzumirati u vidu praha ili kapsula, tj. kao suplementacija. Ovakva suplementacija nije prerađena, niti sadrži veštačke sastojke ili aditive koji mogu narušiti zdravlje.

#4 Maka prah – super hrana koja podiže energiju

Maka prah se dobija od korena peruanske biljke koja je oplemenjena proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. 

Maka se smatra super hranom iz sledećih razloga:

  • Poboljšava hormone i rešava smetnje prouzrokovane njihovim disbalansom, kao što su nesanica, probavni problemi, zamor i neplodnost kod oba pola;
  • Smanjuje umor i vraća libido;
  • Jača imunitet
  • Smanjuje stres, depresiju i anksioznost, te podiže energiju i raspoloženje.

Ovaj prah se može dodati u smutije, jogurt ili druge napitke.

Dodavanjem ovih namirnica u našu ishranu, možemo poboljšati naše zdravlje, redukovati rizik od bolesti, ali i održati optimalnu telesnu kondiciju. Važno je napomenuti da superhrana ne može zameniti uravnoteženu ishranu, već je samo jedan deo zdravog načina života.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno podataka kako biste i sami odabrali odgovarajuće proizvode za vaš jelovnik – pratite naš sajt za još zanimljivih saveta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here