Svima prija da s vremena na vreme pobegnu od svakodnevne rutine, opuste se i odmore. Ima li boljeg načina za ovo od putovanja sa voljenim osobama? Ako ste isplanirali savršeno putovanje sa porodicom ili prijateljima, poslednje što želite je da vam se dogodi neprijatnost na putu i pokvari se automobil. Svi žele da duga vožnja automobilom bude pre svega bezbedna i udobna. Ovo je moguće samo ako pre polaska na put proverimo u kom je stanju naš automobil. Kako proveriti tehničko stanje i ispravnost automobila? Šta treba imati na umu?

Proverite radne tečnosti automobila i njihov nivo

Pre nego što krenete na putovanje, proverite stanje tečnosti u automobilu. Pod ovim se podrazumeva motorno ulje koje bi trebalo da bude u granicama normale. Pogledajte tečnost sistema za hlađenje i dopunite je ako je ispod minimalne granice. Potrebno je proveriti ulje servo upravljača i tečnost za pranje vetrobranskog stakla. Ovo drugo će vam dobro doći naročito ako putujete auto-putem. Tečnost za pranje vetrobrana većina vozača često zaboravlja, ali to i ne može da stvori toliki problem kao što bi moglo zaboravljeno motorno ulje ili kočiona tečnost.

Ispravnost vozila: proverite stanje guma

Na vašu bezbednost tokom vožnje mogu uticati očigledni znaci oštećenja vaših guma. Iz ovog razloga obavezno pre svakog putovanja proverite stanje guma na automobilu. Prvo proverite gazeći sloj koji treba da bude dubok najmanje tri milimetra. Pažljivo proverite svaku gumu i utvrdite da li na njoj ima mehaničkih oštećenja.

Veoma je važno proveriti pritisak u gumama. Najčešće ćete na nalepnici koja se nalazi na vratima automobila ili na poklopcu rezervoara za gorivo naći informacije o tome koliki pritisak treba da bude u gumama. Možete ga dodati kompresorom koji je dostupan na svakoj benzinskoj stanici.

Proverite ispravnost kočnica

Kočnice moraju biti u dobrom stanju tokom putovanja. Kočnice se sastoje od pločica, diskova i kočione tečnosti koju ste već proverili. Proverite da li su pločice istrošene. Diskove ćete proveriti tako što ćete preći preko njihove površine, ako se ivice jako osete, znači da ih treba zameniti.

Važno je da budete sigurni u ispravnost alternatora

Velika pometnja u radu motora automobila može nastati zbog otkaza jednog dela automobila koji se naziva alternator. On se koristi za punjenje akumulatora i napajanje električnog sistema vozila dok motor radi. U slučaju da alternator prekine sa pravilnim radom i ne vrši punjenje akumulatora, akumulator će preuzeti napajanje automobila. U tom slučaju doći će do stalnog pražnjenja akumulatora jer se ne vrši njegovo dopunjavanje i bićete u problemu. Iz tog razloga bitno je da shvatite koliko je važno da budete sigurni da alternator u vašem automobilu savršeno funkcioniše. 

Proverite da li su sva svetla ispravna

Obavezno proverite da li sva svetla ispravno rade. Obratite pažnju na indikatore, stop svetla, svetla za vožnju unazad, glavna svetla (kratka i duga).

Ne morate baš da budete mehaničar da biste obavili opšti pregled sopstvenog vozila. Nekoliko vožnji po gradu pomoći će vam da shvatite pojedine probleme vašeg prevoznog sredstva. Čak i ako imate tu nesreću da vam je neposredno pre puta neophodan neki deo za vaš automobil, a trenutno nije dostupan u prodajnim mestima, uvek možete računati na poručivanje auto-delova online. Auto delovi online sada će brzo stići i rešiti vaš naizgled nerešiv problem.

Utvrđivanjem da li u vašem vozilu nedostaje tečnosti, neispravna svetla, neispravne kočnice, loš pritisak u gumama, možete uočiti mnoge nepravilnosti koje mogu da utiču na bezbednost u toku putovanja. Ne zanemarujte ni male probleme u vašem automobilu i nemojte rizikovati jer ne znate do čega mogu dovesti. Možete posetiti neku od auto-perionica i učiniti da vaše vozilo bude idealno spremno za putovanje. Ako sve ovo uradite na vreme i na adekvatan način, krenite i uživajte u zasluženom odmoru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here