Nepredviđene situacije mogu nas zadesiti u svakom periodu i aspektu života, a jedan od najnesrećnijih trenutaka je možda upravo tokom putovanja.

Svako putovanje, bilo u drugi grad ili drugu državu stresno je na svoj način, bez obzira da li mi to primećujemo ili ne. Treba se spakovati, organizovati vreme i prevoz i obaviti posao koji nas tamo čeka.

Mnogo je stvari na koje treba misliti, a poslednje što nam je potrebno jeste dodatan stres oko nepredviđene situacije kao što je kvar na autu ili gubitak pasoša.

U nastavku teksta saznajte koje su to najčešće nepredviđene situacije koje nas mogu zadesiti na putu, kao i kako ih možete sprečiti ili se bar pripremiti na njih, kako bi sve prošlo glatko.

Kvar automobila na putu – najveća noćna mora svakog vozača

Bez obzira da li ste iskusni u vožnji ili ste vozač početnik, pomisao da se vaš automobil može pokvariti na putu sigurno vas ne ostavlja ravnodušnim. Doduše, oni koji su se u prošlosti već našli u ovakvoj situaciji možda se osećaju sigurnije, znajući da već imaju iskustva.

Scenariji su razni. Na primer, može vam pući guma na prometnom putu, gde će vam za par minuta neko priskočiti u pomoć i pomoći vam da je zamenite. Dakle, neznatan i lako rešiv problem.

auto-na-putu
Foto: Pixabay.com

Međutim, još jedan ne baš toliko zanimljiv a realan scenario bio bi da vam se auto pokvari u gluvo doba noći na putu između dva mesta, bez ikoga da vam pomogne, a vi ne znate u čemu je problem, ni kako da ga rešite. 

Prilikom bilo kog ozbiljnijeg kvara zbog kojeg ćete biti primorani da zaustavite svoje vozilo, biće vam potrebna služba koja uklanja vozila koja ometaju saobraćaj. Zato se na vreme pripremite i u svoj telefon numerišite kontakt telefon bar jedne šlep službe.

Naš savet je da se odlučite za neku od agencija koje pokrivaju što veću teritoriju. Najbolje šlep službe su one koje posluju kako na teritoriji Srbije tako i u inostranstvu. Uz ove službe možete biti sigurni da ćete dobiti pomoć gde god da se nalazite.

Krenite na vreme kako bi put prošao bez stresa

Kada putujete organizovanim prevozom vrlo je važno da stignete na vreme, a kako biste se osigurali da će sigurno biti tako, najbolje je da krenete i ranije nego što je to možda potrebno. Prevoz vas neće čekati, pa je bolje da vi čekate njega.

Bilo da idete svojim kolima do autobuske stanice ili aerodroma ili ćete do tamo otići taksijem, uvek postoji mogućnost da vas zadesi gužva na putu, a ukoliko idete javnim prevozom, mogućnost za kašnjenje je još veća.

Nikada ne znate kolika će biti gužva u prevozu, da li ćete morati da propustite neki autobus, i da li će autobusi ispoštovati svoj red vožnje. Zato krenite bar pola sata ranije, kako bi put do mesta polaska prošao glatko i bez žurbe.

Gubitak pasoša

Da li vam se nekada desilo da prevoz samo što nije stigao, a vi ne znate gde ste stavili pasoš?

Najbitniji dokument na putu bez kojeg sve drugo pada u vodu jeste pasoš. Međutim, iako nam je svima jasno koliko je on bitan i da bez njega nećemo moći da pređemo granicu, nekako nam je on uvek poslednji na pameti, a desi se i da ga poneki od nas zaborave.

Iako je najzanimljiviji deo pakovanja za put biranje odevnih kombinacija i drugih sitnica koje će nam biti potrebne, najpre počnite od pakovanja putne torbe i u nju odmah spakujte pasoš i ostala bitna dokumenta koja vam mogu biti potrebna prilikom prelaska granice.

pasoš-kofer
Foto: Pixabay.com

Međutim, pored toga dobra je ideja napraviti spisak bitnih stvari koje treba da ponesete sa sobom, jer postoje određene stvari koje nećete moći odmah da spakujete u torbu jer će vam biti potrebna dok ne dođe vreme za put, kao što je na primer platna kartica.

Čuvajte se od lopova i džeparoša, pogotovo na putu

Još jedna nepredviđena situacija koja vam se može desiti jeste da budete pokradeni. Iako je ovo jedna vrlo neprijatna situacija i ne želimo je nikome, činjenica je da se i to dešava.

Ono što najviše treba da čuvamo od krađe jesu lična dokumenta, novac i mobilni telefon. Bez njih je nemoguće preživeti ni u svom gradu, a kamoli u inostranstvu.

Kako se zaštititi od krađe?

Napravite par kopija pasoša i drugih bitnih dokumenata i spakujte ih u različite torbe. Originale stavite u torbicu koja će uvek biti uz vas, a kopije rasporedite u druge torbe.

Što se novca i platnih kartica tiče, postupak je isti. Pre svega, ponesite i platnu karticu i keš, jer se može desiti da na nekim mestima nije moguće platiti karticom. Na neko skriveno i sigurno mesto u koferu spakujte određenu količinu novca u kešu, kako biste ga imali na raspolaganju ukoliko se desi da izgubite novčanik.

Torbicu sa dokumentima i novcem uvek nosite sa sobom i nemojte je nigde ostavljati. Najbolje bi bilo da je nosite ispod odeće, npr. jakne ili kaputa, kako ne bi privlačila poglede i ne bi bila lako dostupna džeparošima.

Nepredviđene situacije uvek su moguće, a tokom priprema i samog putovanja najteže je zapasti u njih. Misli su nam rasejane i potrebno je obaviti puno stvari, pa se lako može zadesiti da nešto smetnemo sa uma.

Nadamo se da vas je ovaj tekst podsetio na šta treba da mislite pre i tokom puta, kao i da će uz naše savete vaše sledeće putovanje proći bez poteškoća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here