Na razvoj bebe utiče mnogo stvari. Od ishrane i igre, preko genetike i vežbi, pa sve do kvalitetnog sna. Svaki roditelji teži da njegova beba raste kako treba i u tome im mogu i te kako pomoći, a ujedno i podstaći da usvaja određene stvari. U prvoj godini života najviše se preporučuju vežbe koje doprinose razvoju motoričkih i psihičkih sposobnosti

Spremili smo listu najboljih vežbi za bebe koje i te kako pospešuju njen razvoj. Tokom vežbi dobro će vam doći razne bebi igračke, kao i podloga za igru

Vežbe za sedenje

Bebe počinju da sede uglavnom kada navrše 6 meseci. Dotad se rade vežbe koje služe kao priprema za samostalno sedenje. Da bi beba mogla sama da sedi, neophodno je da ojača vrata, leđne mišiće i gornji deo tela. Najbolji pokazatelj da beba može sama da sedi je kada glavicu može da drži mirno dok je uzdignuta. 

Da bi se došlo do ove faze, potrebno je mnogo vežbe. Neke od najboljih vežbi su:

Povlačenje u sedeći položaj – kada je na leđima, nežno je uhvatite za ručice i polako povucite da sedne.

Pridržavanje rukama – namestite bebine dlanove da budu unapred. Na taj način će se pridržavati o pod. Suština vežbe je da se beba sama ispravi i zauzme sedeći položaj. 

Ležanje na stomaku – ležanje na stomak smatra se veoma važnom vežbom jer aktivira sve grupe mišića. Ona u ovom položaju jača ruke, vrat i celokupno telo. Time će biti lakše da beba počne da sedi, puzi, a potom i prohoda. 

Hvatanje igračaka – stavite neku igračku kod njenih stopala, jer je cilj da beba pokuša sama da je dohvati. Igračku možete podići u visinu njenih očiju, a tada će beba hteti da je dohvati i biće potrebno da se izdigne. 

Vežbe za puzanje

Bebe uglavnom počinju da puze posle 6 meseci. Puzanje kod beba ne traje dugo, jer se bebe brzo razvijaju i čim vide da mnoge stvari mogu same da urade, odmah počinju da bude aktivnije. Kreću da se uzdižu i penju, pa prohodavaju. 

Da biste podstakli puzanje, preporučuju se sledeće vežbe: 

Beba na sve 4 – bebu stavite u položaj da se oslanja svojim rukicama i nogicama o tlo, dok je vi nežno pridržavate rukama ispod stomaka. 

Hodanje na rukama – bebu podignite, tako da joj noge bude odvojene od poda. Neka se oslanja na rukama i tako je usmerite ka omiljenim igračkama do kojih treba da stigne. 

Vežbe za jačanje vrata

Vratni mišići bebe su izuzetno bitni u bebinom razvoju, jer utiču na držanje glave, sedenje i ishranu bebe. Cilj vežbi je da beba može sama da drži glavu i kontroliše ravnotežu. Zato i postoje vežbe za vrat bebe, a to su: 

Ležanje na stomaku – kao i u prethodnom slučaju, vežba koja utiče na celo telo. Dok je u ovom položaju, beba će prirodno želeti da podigne glavicu i time jača vrat. Naravno, vreme koje beba provodi u ovom položaju zavisi od uzrasta. Kako jača, sve više vreme stavljajte bebu u ležeći položaj. Na početku je to dovoljno par puta tokom u kraćim intervalima. 

Igračke – dečije igračke koristite tako što ćete ih staviti pred bebu. Zatim ih pomerajte levo-desno, a beba će ih pratiti pomeranjem vrata i time ga jačati. 

Dizanje glave – bebu u ležećem položaju podižite polako ka polusedećem. Ova vežba se ne radi odmah, već tek pošto prođe mesec i po dana od izlaska iz porodilišta. 

Dakle, kao što vidite postoje razne vežbe koje se preporučuju. Radite ih sve, jer ćete izvršiti veliki uticaj na pravilan razvoj bebe. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here