Želite da upoznate specijalitete različitih kuhinja sveta? Uživate u raznolikostima i upoznavanju s drugim kulturama? Pored toga ste i hedonista, koji uživa u ukusnoj hrani i svim drugim lepotama življenja?

Pravi hedonisti i gurmani znaju da je najveća lepota sveta u njegovoj raznolikosti, unikatnim kulturama različitih društava i svih njenih produkata. Kuhinja, način obedovanja, te i kultura ishrane, neodvojiv su deo svake kulture i svakog naroda, a kao takvi, često su i potpuno autentični. 

U nastavku teksta predstavljamo vam nekoliko specijaliteta različitih kuhinja sveta, koje bi svako trebalo da proba.

Domaći specijaliteti koje morate probati

Srpska nacionalna kuhinja za strance iz različitih delova sveta predstavlja pravu egzotiku, a nije tajna da je upravo domaća kuhinja ono što izdvajaju kao jednu od najvećih prednosti putovanja u Srbiju. 

Bilo da u gostima imate stranca, ili i sami volite da uživate u domaćoj kuhinji, poznati restorani u Beogradu savršeno su mesto za isprobavanje domaćih specijaliteta, naročito restorani nacionalne kuhinje, kao i tradicionalne srpske kafane. 

Zanima vas koja jela smatramo pravim domaćim specijalitetima? Tu je, pre svega, kraljica domaće kuhinje – sarma sa kiselim kupusom. Važi za komplikovanu za pravljenje, ali tokom zime je možete pronaći na menijima mnogih restorana domaće kuhinje u prestonici i celoj zemlji. Od drugih specijaliteta nacionalne kuhinje preporučujemo: karađorđevu šniclu, ćevapčiće i naravno, zaslađenje u vidu preukusnih vanilica. 

Italijanska kuhinja – omiljena nacionalna kuhinja sveta

Italijanska kuhinja u svim anketama na svetskom nivou zauzima počasno prvo mesto, gde trijumfuje kao omiljena nacionalna kuhinja sveta. Italijani su poznati po ogromnoj ljubavi prema hedonizmu i svemu što on predstavlja, pa tako i hrani, te ne čudi što je upravo italijanska kuhinja, ta koja se planetarno proslavila po rapsodijama ukusa koji osvajaju.

Dok za ukusne picu i pastu svi znamo, italijanski specijaliteti u vidu rižota sa najraznovrsnijim sastojcima, kao i riblji specijaliteti manje su poznati. Tu su i fenomenalne lazanje koje bi svako trebalo da proba. 

Kako biste na pravi način osetili sve lepote italijanske kuhinje, pokušajte da uživate u njihovim specijalitetima isto kako i oni to čine. Da li ste znali da Italijani imaju čak 10 delova obroka?

Aperativo, antipasto, primo, secondi, contorno, insalata, formaggi e frutta, dolce, caffe, digestivo

Sada vam je verovatno jasnije zašto većina prodavnica u Italiji ima dvokratno radno vreme i zatvorena je čitava 2 sata u vreme ručka? Istražite italijansku kuhinju i dovedite svoj hedonizam na viši nivo.

Američka kuhinja – obožavaju je širom planete

Ko je za američku pitu sa jabukama?

Američka kuhinja vrlo je šarenolika, jer su i same SAD poznate po multikulturalnoj strukturi društva. Zato ćete u ovoj zemlji pronaći mnoštvo raznovrsnih jela koje možda nikad ne biste znali da prepoznate kao deo jedne te iste kuhinje. 

Ipak, američka kuhinja ima i striktno svoje specijalitete, kao što su svima omiljeni: američki roštilj, američki hamburgeri, pečena ćurka (jelo koje se ovde najčešće konzumira za Dan zahvalnosti) i američka pita.

Probajte – nećete se razočarati! 

Kineska kuhinja – miksom ukusa do fenomenalnog finiša

Kineska kuhinja je poznata po čudnim kombinacijama ukusa i fenomenalnoj završnici koju oni kreiraju. Kombinacije kao što su slatko-kiselo i ljuto-kiselo, ovde su najzastupljenije, a iako se čine kao potpuno nezamislive iz ugla ukusa na koje smo navikli, uspevaju da se dopadnu celom svetu!

Neki od poznatih specijaliteta kineske kuhinje su: teletina u biber sosu, najraznovrsniji sosevi od ostriga, nudle sa različitim dodacima, pirinač u svim oblicima i varijantama, kao i ribe i plodovi mora spremljeni na sasvim drugačije načine, zavisno od dela Kine u kome se konzumiraju. Dok su negde zastupljeniji ljući ukusi, negde su oni vrlo bazični, čak i sasvim neutralni.

Kada je reč o dezertima, šta mislite o pohovanoj banani prelivenoj čokoladom? Zvuči fenomenalno!

Osim navedenih, vrlo su popularne i: vijetnamska, havajska, libanska, španska i francuska jela.

Koja je vaša omiljena nacionalna kuhinja sveta? Sigurni smo da već imate svoju, ali sa isprobavanjem novih sigurno nećete pogrešiti. Uživajte u svemu što različite svetske kulture imaju da ponude i probudite osećaj za ukuse za koje niste ni znali da postoje! 

Uživajte u restoranima svetske kuhinje ili ih isprobajte na putovanjima. Prijatno!   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here