Bez alata, nema ni zanata. – poslovica koju znamo oduvek pokazaće se kao veoma istinita u porodičnom domaćinstvu, kada gotovo svaki manji kvar može biti rešen uz malo veštine i kvalitetan alat. 

Iako ćemo za sve veće kvarove, bez sumnje, prvo pozvati majstora, sitne popravke i majstorije su gotovo uvek u našim rukama. Zato ne treba potceniti značaj praktičnog i višenamenskog alata u svom domu. Tim povodom pripremili smo tekst o alatima koje svako domaćinstvo treba da ima. 

Otkrijte o kojim alatima se radi. 

Brusilica  i bušilica – električni alati kao saveznik domaćinstva

Ukoliko živite u kući i imate dvorište, brusilica i bušilica biće neibežni alati koji će olakšati svaki posao koga se latite. Praktične su za upotebu, i imaju različite funkcije, pa osim u dvorištu, mogu se koristiti i u kući, odnosno stanu za različite popravke. 

Brusilica – za uređivanje različitih površina

Brusilica služi da se određena površina brusi, što znači da se uglačava i oblikuje. Dakle, svaka neravnina, hrapavost, pa čak i fleka, odnosno stara boja koju želite da skinete, biće kao rukom odnešena onda kada upotrebite brusilicu. 

Električne brusilice su, nesumnjivo, najpraktičnije rešenje, s obzirom da zahtevaju mnogo manji napor za onoga ko rukuje njima. Brusilice su odličan alart za obradu drvenih površina, pa se tako pomoću brusilice može skinuti stara i dotrajala boja na drvetu, kako bi se ta površina iznova ofarbala. 

Odlične su za poliranje i uređivanje, pa se tako različite hrapave površine mogu obraditi uz pomoć adekvatne brusilice.  Osim u dvorištu, mogu biti praktične i u unutrašnjim radovima, npr u dnevnoj i spavaćoj sobi. 

Bušilica – višenamenski alat 

Bušilica se koristi za bušenje različith vrsta materijala. Ubraja se u grupu najkorisnijih alata jer pojednostavljuje mnogobrojne poslove i majstorluke. Ono po čemu se električne bušilice posebno izdvajaju jeste mogućnost transformacije, odnosno skidanje nastavka za bušilicu i dodavanjeg onog za burgiju čime se dobija još jedan alat. 

Bušilice mogu biti i pneumatske, odnosno akumulatorske, ali se prednost daje električnim zato što prave manju buku pri radu, ne dižu toliko prašine, i jednostavnije su za manevrisanje. Zato svako moderno opremljeno domaćinstvo najčešće bira električne alate, pre nego akumulatorske.

Čekić, šrafciger i klešta – trio fantastico kućnih majstorija 

Teško da biste mogli da se latite bilo kakve manje majstorije u svom domaćinstvu bez čekića, šrafcigera ili klešta. Ovi alati deo su svakog seta ručnih alata, a praktični su upravo zbog toga što su višenamenski, i brzo se ovladava njihovim korišćenjem. 

Čekić – birajte praktičnu opciju 

Pri kupovini čekića, sasvim je dovoljno da odaberte onaj od 300 do 400 grama, koji služi isključivo za zakucavanje eksera. Takođe, ukoliko niste mnogo vešti sa alatima, potražite čekić sa drškom ergonomske izrade, kako bi vam bilo lakše da manevrišete njime. 

Šrafciger – alernativa u vidu odvijača 

Šrafciger je praktično pomagalo za odvrtanje i zavrtanje šrafova, te se neminovno nameće u svakoj kućnoj majstoriji. Važno je znati da ne odgovara svaki šrafciger svakom šrafu, te je obično potrebno imati više šrafcigera, koji odgovaraju različitim maticama šrafova. 

Ukoliko ne želite da kupujete više šrafcigera, odnosno hoćete da uštedite novac, alternativa je da nabavite odvijač sa komplet nastavicma. Odvijač je jedan a na njega dodajte krstaste, ravne ili druge nastavke, i na ovaj način jedan alat obavlja više funkcija. 

Klešta – univerzalna i papagajke najkorisniji za dom 

Svaki dom bi trebalo da ima kombinovana ili univerzalna klešta, koja pomažu da se stegnu ili saviju različiti oblici, a praktična su i kada treba da se preseče električna žica. Birajte klešta sa izolovanom drškom, jer su komfornija za upotrebu, a istovremeno štite od udara struje. 

Papagajke su drugi oblik klešta koja vam trebaju u domaćistvu. One imaju podesivo otvaranje vilica, zbog čega ih možete prilagoditi različitim oblicima. 

Testera i skalpel – oštri alati za sečenje 

Skalpel je izuzetno oštar nož čije sečivo može iseći materijale poput papira, kartona, stiropora ili plastike. Praktičan je za otvaranje različitih paketa, kao i za sečenje određeniih plastičnih predmeta. Dakle, vrlo je praktičan i ne služi samo za popravke. 

S druge strane, testera služi za sečenje nešto većih površina, obično drvenih. Praktično je birati one sa univerzalnim sečivom, čiji su zupci prilagođeni za sečenje pre svega drveta, a zatim i plastike i metala. 

Na listu ovih  pomagala mogu se dodati još mnogi drugi ručni i električni alati, koij pružaju mogućnost da u svojoj kući zaista budete sami svoj gazda, i da uspešno kreirate dom po svojoj meri. 

1 COMMENT

  1. Razmisljam o tome kako sam i u studentskim dana kao zensko uvek imala osnovni alat kod sebe. Ne mislim da sam neki majstor, ali sam barem imala ukoliko mi neko kaze sta da uradim ili ukoliko neko dodje da mi pomogne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here