Trošenje novca je deo života i to veoma zabavan. Način na koji trošite novac jednako je važan za vaš finansijski uspeh kao i odluka da uštedite ili se rešite duga. Mudre navike trošenja novca sprečavaju vas da previše platite za neku stvar, prekomerno trošite iz svog budžeta u restoranu ili impulsivno kupujete nešto samo zato što ima dobru reklamu. Ovih nekoliko saveta će vam pomoći da racionalno trošite svoj novac i pokazati kako možete prekinuti loše navike trošenja i stvoriti nove.

Kako prekinuti loše navike u trošenju

Počnimo sa fokusiranjem na naše, ne baš sjajne navike trošenja.

Da li ste ikada izbezumljeno jurili do automobila nakon kupovine da biste što pre proverili svoj bankovni račun jer ste možda potrošili previše? Možda ste doživeli onaj osećaj kada provučete karticu praćen naletom krivice i srama kad shvatite da ste upravo potrošili svoj budžet.

Kao što vidite, prva tačka razgovora o razbijanju loših navika u trošenju odnosi se na vaše emocije. 

Savet: Da biste prekinuli loše potrošačke navike, razmislite o tome kako se osećate zbog njih.

U početku se većina oseća dobro i zabavno im je. No nakon nekoliko minuta, ili čak meseci, počinje kajanje. 

Odvojite trenutak i prisetite se poslednje kupovine koja je bila loš izbor koji ste napravili sa svojim novcem. Setite se kako ste se osećali kada ste donosili odluku, kako ste se osećali u minutima i danima posle i kako se osećate trenutno.

Možda ćete primetiti silaznu putanju kada su emocije u pitanju. To je ono na čemu želimo da radimo kako bismo to i promenili. Dobre navike trošenja u početku mogu biti težak poziv, ali donose celoživotne nagrade!

racionalno troši svoj novac

Odlučite koje loše navike u trošenju želite prvo da prekinete

Pogledajte svoj bankovni račun, razgovarajte sa supružnikom ili samo razgledajte kuću kako biste stekli osećaj vezano za navike trošenja koje biste želeli da prekinete. Slobodno započnite malim koracima i odaberite samo jednu ili dve stvari kojima ćete se prvo pozabaviti. Evo nekoliko ideja:

  • Obrok u restoranu kad imate hranu kod kuće.
  • Kupovina duplih predmeta za koje ste zaboravili da ih već posedujete.
  • Impulsivna kupovina na Internetu.
  • Kupovina nečega samo jer je na rasprodaji kada je „Crni petak“ pa se „isplati“.

Recimo da želite da prestanete da surfujete po Internetu pre spavanja. Iznesite telefon iz sobe a ako vam je potreban budilnik koristite digitalni. Sada možete provesti 30 minuta čitajući sjajan roman ili bilo koju korisnu knjigu pre nego što ugasite svetla.

Nastavite da razrađujete listu loših navika trošenja na sledeći način:

  • Prepoznajte naviku trošenja koju želite da prekinete.
  • Razmišljanje o načinima da lošu naviku zamenite dobrom.

Loše navike trošenja zamenite dobrima

Ako postavite dobre potrošačke navike, na kraju ćete donositi pametne odluke bez mnogo razmišljanja i napora. Pogledajmo još nekoliko opcija koje možete isprobati dok radite na tome da loše navike trošenja zamenite dobrima:

Dajte sebi dobar razlog da mudro trošite

Trošenje ili štednja ima mnogo više smisla kada imate cilj koji želite postići. Stvaranjem novčanih ciljeva i imajući ih na umu svaki put kada provučete karticu ili predate gotovinu držaćete vašu potrošnju u fokusu..

Živite sa ograničenim budžetom

Stvaranje plana vezanog za vaš novac omogućava vam da odredite prioritete u potrošnji. Stavite svoje novčane ciljeve (možda izlazak iz dugova ili odlazak na odmor)  na vrh svog budžeta (naravno, nakon uobičajenih troškova). Štednja za porodični odmor olakšava vam da ne trošite novac na svakodnevno ispijanje kapućina.

Aktivno vežbajte zahvalnost

Odvojite trenutak svakog dana da zapišete ili usmeno izrazite zahvalnost za sve dobro u svom životu. Na kraju krajeva, toliko je toga dobrog. Možda se ne osećate previše blagoslovenim da bi vas stres zaobišao, ali redovno podsećanje na ovu istinu može pomoći u suzbijanju nepotrebne potrošnje. Na kraju krajeva, ako možemo biti zahvalni za ono što imamo, mogli bismo i shvatiti koliko nam je zaista potrebno.

Istražujte pre kupovine

Ako kupujete artikle sa velikim cenama, poput televizora ili mašine za pranje i sušenje veša, nemojte pokazivati na reklamu i reći: „Želim to!“ Istražite, uporedite cene i odaberite model i kvalitet koji odgovara vašim potrebama ali i budžetu. Kada imate više informacija, možete doneti bolju odluku.

šoping

Izbegavajte „okidače“ potrošnje

Svi imamo ona mesta ili ljude zbog kojih želimo da potrošimo malo više. Možda je to slatki miris iz pekare iza ugla ili prijatelj koji vam kaže kako bi ta torbica izgledala sjajno sa onim cipelama u vašem ormaru. Ograničite kontakt sa tim okidačima, tako da možete naučiti da trošite samo na ono što ste planirali. Pokušajte da hodate drugom rutom, kako ne biste prošli pored pekare. Možda možete pozvati svog prijatelja u šetnju prirodom umesto na izlet u tržni centar.

Pronađite partnera za odgovornost

Kada su u pitanju bračni parovi u supružniku imate odličnog partnera za odgovornost. Kod samaca, vaš partner u odgovornosti može biti pouzdani član porodice ili odgovoran prijatelj. Trebali bi biti spremni da razgovaraju o vašim velikim novčanim ciljevima i da budu uz vas u  razgovoru o velikim odlukama u kupovini. Vaš partner za odgovornost može da vas podseti na to šta radite.

Ne kupujte dok čekate

Primamljivo je pregledati Internet prodavnice dok sedite u automobilu u redu, u školi ili u čekaonici kod lekara. Ali ti mali delići vremena mogu vam otvoriti vrata za ozbiljnu potrošnju. Ako znate da ćete čekati u redu, ponesite sa sobom knjigu ili časopis koji će vam pomoći da utrošite vreme.

Razvijte strpljenje

Da li ste ikada imali „kupovnu groznicu“? Tada se toliko uzbudite zbog nečega da to i  kupite, a da ne proverite da li možete to da priuštite. Kupovina usled te groznice može dovesti do prave glavobolje. Umesto toga, uzmite vremena i dajte sebi 24 sata pre kupovine i dobro razmislite. Sutradan ćete se obično probuditi sa malo manje uzbuđenja, što vam može pomoći da donesete racionalniju odluku o kupovini.

Potražite sniženja pre kupovine

Ako redovno kupujete u određenoj prodavnici, pogotovo ako su u pitanju poznati brendovi, verovatno znate kada imaju  najbolje ponude po sniženim cenama, pa sačekajte da tada kupujete. Pogledajte nedeljne prodaje u supermarketu kako biste mogli da se opskrbite stvarima koje redovno koristite. Kada su u pitanju vaše omiljene prodavnice odeće  kupujte nesezonske kapute, košulje i šortseve van sezone.

kupovina

Napravite mesta i za zabavu

Trošenje bi trebalo biti zabavno! Umesto da se pretvarate da je trošenje novca loša stvar, budite odlučni u nameri da svaki mesec odvojite deo novca (veliki ili mali) za nešto što volite. Na taj način možete da pretražujete svoju omiljenu prodavnicu, uživate u druženju, kupite novi alat za garažu, kozmetiku ili iskoristite veliku pogodnost na Internetu bez ikakve krivice. Dajte sebi dozvolu da potrošite nešto novca i nećete doći u iskušenje da potrošite sav novac.

Povećavanje prihoda i ušteda novca nisu jedini načini da popravite svoj budžet. Kao što vidite, kako i kada trošite ima ogroman uticaj na vašu sposobnost da postignete svoje novčane ciljeve. Sada je red da započnete pobedu nad novcem i uspostavljanjem nekih svojih pametnih navika trošenja!

Jeste li spremni da učinite prvi korak ka boljim navikama trošenja? Odredite koliko novca želite da potrošite u određenim oblastima svog života, a zatim ga i potrošite!No ne više od toga!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here