Botox lica je jedan od vrhunskih tretmana za uklanjanja bora, a ako govorimo o popunjavanju onih na regiji čela, oko očiju i bora iznad gornje usne onda je botoks najbolje sredstvo za podmlađivanje. Svaka renomirana klinika u svojoj ponudi ima različite vrste preparata koje nude kao najbolje načine za zatezanje kože i među njima je svakako obavezan i botoks.

Dok ne posetite odabranog doktora, mi vam nudimo sve informacije o botoksu, načinu aplikacije, rezultatima i zašto je on toliko godina ne prevaziđen kao deo nehirurških intervencija u oblasti anti-age procedura.

Naše informacije će vam trebati za konačnu, pravu odluku i zato nastavite sa čitanjem.

Šta je to botox?

Glavni sastojak botoksa je botulinski toksin – otrov koji je izolovan iz bakterije Clostridium botulinum.

Neka vas njegova primarna komponenta ne brine jer su svi lekovi u suštini ujedno i neka vrsta otrova, a koncentracije koje sadrži botox su potpuno bezbedne za aplikaciju. Osim što su bezbedne, one donose i najbolje rezultate kada je upitanju fejslifting bez operacije.

Kako se botoks ubrizgava?

Ovo je nehirurška intervencija kod koje se u mišić regije koja se zateže izuzetno tankim iglama ubrizgava materijal. Procedura se radi se ambulantno i nosi minimalan rizik.

Kada se botoks ubrzga u mišić dolazi do njegovog opuštanja i sprečavanja daljih kontrakcija čime se zatim koža „pegla“ i bore nestaju.

Jedan tretman je dovoljan za pun efekat, a nakon nekoliko uzastopnih primena dokazano je smanjenje bora jer se koži daje vreme da popuni sve nepravilnosti nastale usled kontrakcije mišića i smanjenja kolagena.

Tretman botoxom je potpuno bezbolan jer se pre ubrizgavanja aplikuje anestezija u ciljani deo lica.

Iskusan lekar pre započinjanja tretmana treba da proveri koji su mišići lica odgovorni za stvaranje bora i koja količina je dovoljna za najbolji rezultat, a bez stvaranja preterano „ukočenog“ izgleda.

Rezultat treba da bude prirodan, podmlađen izgled, a na duže vreme i smanjivanje stvaranja novih bora.

Gde je botoks najefikasniji?

Tretman botoksom ima najbolje rezultate ako se tretiraju

 • bore na čelu,
 • bore između obrva,
 • bore oko očiju
 • vertikalne bore iznada gornje usne

Svaki stručan lekar će potvrditi da je nezamenljiv kao nehirurški face-lifting gornje trećine lica! Ima mnogo bolje rezultate nego hijaluron na istim ovim mestima!

Može se primenjivati i na druge regije lica i vrata i tu daje dosta dobre rezultate.

Prednosti podmlađivanja tretmanom botoksa

 • sama procedura je brza i nisu potrebni rezovi
 • rezultati su vidljivi posle 2 dana, a najbolji rezultati nakon 10ak dana
 • dobri efekti mogu da traju i preko 6 meseci, za bore iznad usana rok je nešto kraći jer više mimike ubrzava dezintegraciju botoksa
 • može se ponavljati neograničeno, a najčešće se botoks lica radi 2 puta godišnje
 • oporavak je brz jer botulin deluje samo u delu gde je ubrizgan i neće doći do komplikacija i lošeg efekta na ostatak lica
 • pošto se mimika lica smanjuje usporava se stvaranje novih bora, a postojeće se popunjavaju
 • koristi se i za ispravljanje asimetričnih kapaka i obrva

Kada je preporučljivo zatezanje botoksom, a kada hijaluronom?

Osnovna razlika je u načinu delovanja. Kada u koži opadne nivo kolagena nastaju bore pa postoje dve varijante za rešavanje:

 • Da se koža veštački stimuliše na dodatnu proizvodnju kolagena u nadi da je to dovoljno da koža povrati elastičnost
 • Da se mimika lica uspori i na taj način koža odmori od kontrakcija koje je boraju

Hijaluron je dosta dobar kod svih korekcija, samo nekad ima bolje, a nekad lošije rezultate. Zavisi od dubine bora i kvaliteta kože koja se tretira. Odličan je za podizanje jedrine kože i popunjavanje sitnijih bora. Bolje rezultate je pokazao kod donje trećine lica.

Botoks, sa druge strane, utiče na uzrok stvaranja bora (kontrakciju mišića) i dozvoljava potpuno prirodno „peglanje“ bora i nepravilnosti na koži. Postiže najbolje rezultate kada se aplicira u gornju trećinu lica ( čelo, oko očiju, između obrva).

Ako želite da postignete najbolji rezultat onda je kombinacija botoksa sa hijaluronom ili mezonitima jako dobra solucija za pun efekat antiejdžinga.

Koji je botox preparat najkvalitetniji?

Botoks je opšti naziv za različite preparate koji u sebi sadrže botulin u različitim koncentracijama.

BOTULINUMTOXIN tip A je sastojak najkvalitetnijih botoksa nove generacije: Vistabel, Dysport, Botox i imaju odlične rezultate bez štetnih posledica.

Lekar treba da vam objasni proceduru ubacivanja, oporavak, ali i kvalitet materijala koji se ubacuje u telo. Sa lošim vrstama botoksa ne samo da dobijate lošije rezultate već ugrožavate svoje zdravlje, ali i bezbedan način razgradnje u organizmu.

Koliko se materijala ubacuje po intervenciji?

Ne postoji šablon i svaki iskusan lekar to zna.

Koliko će se materijala ubaciti zavisi od regije lica što je individualno za svaku osobu. Treba da se pokrije cela izborana regija, a ona zavisi od širine lica, visine, načina pomeranja mišića, dubine bora…

Dobra procena stručnog lica je jako bitna i može napraviti razliku između izgleda „voštane lutke“ i rezultata koji neće biti primetni. Treba pronaći sredinu, tj.doktor treba da zna kolika količina botoksa na vašem licu može doneti najbolji rezultat.

Cena tretmana botoksom

Neka vas ne zavara niža cena hijalurona jer se ona određuje po 1 miliitru materijala koji se ubrizgava. Za razliku od ovoga, botox ima fiksnu cenu i za tretman uklanjanja bora sa čela i oko očiju platićete oko 300 eura.

U slučaju da vam je cena presudan faktor morate imati jasan pregled koliko ml hijalurona treba pa da na osnovu toga „vagate“ koliko šta košta.

Ako ste primetili bore na čelu i oko očiju, a anti-age kreme ne pomažu botox je odlična solucija za zatezanje lica. Ovo je način za postepeno popravljanje stanja jer će te tako dobiti prirodniji izgled. Tretman botoksom je kraćeg dejstva, ali je nakon svakog puta koža u mnogo boljem stanju. Bitno je da pravilno negujete kožu sa pravim fejslifting postupcima jer ćete tako i u dubokoj starosti imati odličan kvalitet kože.

Da li imate iskustva sa botoks tretmanom? Šta bi Vi odabrali kao metodu za podmlađivanje kože lica? Pišite nam u komentarima nakon čitanja ovog teksta.

4 COMMENTS

 1. Iskustva sa botoks tretmanima nemam, ali još uvek i nemam potrebe za tim. Izgledam mnogo mlađe, pa se i ne opterećujem. Ali koristim neku kremu sa hijaluronskom kiselinom i baš mi prija, tako da mislim da bih se, ako bi trebalo, ipak radije odlučila za hijaluron nego za botoks.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here