Jedna od najlepših uloga u kojoj se žena može naći jeste uloga majke. Ipak, ona uglavnom nije i jedina. Zapravo, savremena žena je istovremeno i majka, zaposlena žena, prijateljica, sestra, supruga… 

Imajući u vidu da tempo u kome danas živimo nikako ne ide u prilog svim zadacima koje treba ispuniti tokom dana, postavlja se pitanje: kako održavati domaćinstvo, pripremati sjajne obroke za mališane, a pritom ostvarivati uspehe na poslu? 

Verujemo da dobra organizacija i par veštih trikova može da vam olakša kuvanje sjajnih jela, a upravo ćemo te trikove i savete podeliti u tekstu koji sledi.

Kupovina kvalitetnih kuhinjskih aparata će vam uštedeti vreme

Kažu kako danas najviše vremena odlazi u korišćenje različith tehnoloških dostignuća. Ovo može biti i dobro i loše, u zavisnosti od toga na koji način ćete iskoristiti sve ono što tehnologija pruža. 

Kupovina kuhinjskih uređaja jeste primer korišćenja tehnologije radi olakšavanja svakodnevice. Klasične kuhinjske aparate poput: secka, miksera  (običnog i štapnog), kao i tostera, uvek treba pažljivo birati. To su aparati u koje treba uložiti s obzirom na to da ćete ih koristiti godinama. Što su kvalitentiji to će vam brže obaviti željeni posao, i kao rezultat ćete uvek dobijati kvalitet. 

Međutim, osim standardnih aparata koje gotovo svaki dom ima, savetujemo da odete korak dalje i obezbedite i druga eletrična pomagala u kuhinji, uz koje ćete zaista osetiti veliku uštedu vremena u kuhinji.  

Primer za to je aparat za sporo krčkanje jela, koji priprema obrok za vas – na vama je samo da ubacite željene sastojke, podesite temepraturu i vreme, a potom radile bilo šta drugo dok se vaš ručak polako krčka. 

Takođe, možete uložiti i u kvalitetan električni pekač, za jela kao ispod sača, aparat za vafle ili krofince, kako biste vašim mališanima brzo i lako mogli da pripremite slatku užinu, ili brz i lak doručak, a za vaš užitak možete isprobati i aparaz za kafu, pomoću kog ćete svakog jutra moći da uživate u prvoj kafi u udobnosti svog doma. 

Priremite neke sastojke za jelo unapred

Svako ko je iole vešt u kuhinji zna da kod kuvanja jela obično najviše vremena odlazi na pripremu sastojaka, zato verujemo da proces pripreme jela možete podeliti na manje zadatke. 

Šta mislimo pod time? 

Primera radi, ukoliko znate da ćete ovih dana pripremati punjene paprike, predlažemo da jedno veče nakon posla pripremite sastav za punjenje paprika – izdinstate mleveno meso, pirinač i začine koje dodajete. Nakon toga ostavite sos na šporetu, a zatim ujutru napunite paprike i stavite ih u rernu ili tada, ili istog dana nakon što se vratite sa posla. 

Ovo možete primeniti i prilikom pripreme rižota za večeru: pirinač možete skuvati ujutru, a potom predveče pripremiti sos zatim ga sjediniti sa već spremnim pirinčem i časkom posla imati spremno jelo.

Ovaj trik se posebno koristi za pripremu različitog mesa – ostavite šnicle ili komade mesa da “prenoće” u marinadi, a potom ih sutradan ispržite ili zapečete. 

Koristite ostatke ručka za nove obroke 

Ne savetujemo vam da “presipate iz šupljeg u prazno” već da na ekonomičan i praktičan način postupate sa viškom hrane koji vam ostane. Osim što štedite vaše resurse, štedite i vreme! 

Primera radi, ako ste za ručak pravili gulaš, pire i salatu, te vam je ostalo gulaša za još jedan obrok, možete samo dodati drugi prilog: makarone ili pirinač i dobiti ručak za još jedan dan koji možete poslužiti svojoj porodici. 

Takođe, ukoliko ste za lagani letnji ručak izabrali grilovane tikvice, salatu i feta sir, izgrilujte nešto više tikvica i patlidžan pored toga, koje ćete potom iskoristiti za pripremu izuzetno ukusne večere iz rerne: zapečene tikvice i patlidžan sa mozarelom i paradajz sosom, ili kako to Italijani zovu: Melanzane alla parmigiana!

Planirajte nedeljne nabavke 

U vreme potrebno za kuvanje ubraja se i ono koje utrošite za nabavku sastojaka, odnosno odlazak u prodavnicu. Zato vam savetujemo da planirate nedeljne nabavke, i da ih uključite u svoj nedeljni raspored, ukoliko to već ne radite. 

Smislite bar jedan obrok za svaki dan i kupite sve potrebne sastojke za pripremu tih obroka. 

Osim toga, vodite računa o tome da zalihe osnovnih namirnica uvek budu na adekvatnom nivou, kako ne biste morali da razmišljate o tome da li će vam zafali pirinač, ulje, brašno, so ili nešto tome slično. 

Dogovarajte se sa mužem oko rasporeda kuvanja

Održavanje domaćinstva je zajednički zadatak dva partnera, a u pripremi jela danas podjednako uživaju i muž i žena. Zato savetujemo da napravite raspored kada će ko kuvati. 

Računicu pravite na osnovu toga ko kada ima više vremena na raspolaganju, a budite i fleksibilni za izmene i spontane pripreme ručka ili večere ukoliko se vama ili vašem partneru ukaže neka kreativna ideja za obrok koji će obradovati porodicu. 

Uz timski rad i svakodnevne dovitljive ideje vaša deca i vi ćete bez problema svakodnevno uživati u raznovrsnim ukusnim obrocima, te se nadamo da će vam naši saveti pomoći da upravo u tome uspete! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here