Ako se pitate koji su to originalni pokloni koje možete darivati nekome za punoletstvo, znajte da je lista zaista velika. Međutim, konačan izbor zavisi od mnogo faktora, a najpre od interesovanja slavljenika. Možda je novac najpraktičniji poklon na slavljima, ali definitivno nije originalan. O tome koji su pokloni originalni i zašto baš oni umestokoverte” treba da budu vaš izbor saznajte u tekstu koji sledi.

Pokloni sa dugom tradicijom i važnom simbolikom

Mesto broj jedan kada su u pitanju pokloni koji se najčešće daruju svakako zauzimaju oni sa dugom tradicijom. Reč je o nakitu, koji pored izuzetne vrednosti nosi i značajnu simboliku. Još u davnim vremenima i kod različitih naroda, određeni komadi nakita bili su sastavni deo kulture, tradicije i običaja. Korišćeni su kao ukras, statusno obeleže, amajlija ili kao sastavni deo nekog obreda. Nakit je do danas ostao poklon sa kojim se ne može pogrešiti. 

Ako imate dilemu koji komad nakita da poklonite za punoletstvo, odgovor je jednostavan – teško je pogrešiti. Slavljenici darujte komplet minđuša, ogrlice i narukvice, sa simboličnim privescima (inicijali imena, motiv omiljene životinje ili horskopski znak…), a za slavljenika idealni pokloni će biti muške ogrlice ili narukvice. Sa ovakvim izborom poklona ne samo da ćete usrećite slavljenike, već ćete im darivati nešto što odoleva vremenu i ostaje kao trajna uspomena.

Prvo samostalno putovanje – savršen poklon za najdraže

Iako se suštinski ništa naročito ne menja, tinejdžeri često misle da su sa navršenih osamnaest godina već odrasli ljudi koji mogu mnogo toga. Većina roditelja se u tom periodu suočava sa različitim željama svoje dece, a jedna od njih je i prvo putovanje bez njih. Pa, ako ste roditelj ili najbliži srodnik slavljeniku, razmislite o ovakvom rođendanskom poklonu. Najpre procenite celokupnu situaciju, uključujući na prvom mestu psihičku zrelost i samostalnost deteta. Ako ne vidite nikakve prepreke u tome, ovakav poklon će definitivno biti pravo iznenađenje za slavljenika. 

Rođendanska zabava

Još jedna kreativna i originalna ideja za poklon za 18. rođendan jeste žurka za pamćenje. Verujemo da svaki tinejdžer priželjkuje nezaboravnu zabavu sa velikim društvom i dobrom muzikom, čime će obeležiti svoj dan. Iznajmite prostor, organizujte hranu i piće i zakažite muziku. Kad obavite ove krupne stvari, onda se natenane posvetite sitnicama, kao što su dekoracija prostora, izbor torte, kupovina konfeta i slično. Razmislite o tome šta bi se moglo da se svidi slavljeniku, a onda se potrudite da koncept zabave ne izneveri njegova očekivanja i ukus. 

Hobi pokloni

Pokloni koji su uvek dobrodošli i kojima se mladi nesumnjivo najviše raduju jesu oni koji prate njihove hobije. Jasno je da u ovom periodu tinejdžeri imaju različita interesovanja, pa ih tako mogu zanimati sport, umetnost, muzika, moda… I eto ideje za originalne poklone kao što su foto-aparat, bežične i gejmerske slušalice, play station, električni trotinet, kopačke, reketi za tenis, štafelaji i slično. U ovu grupu poklona spadaju i vaučeri za kuglanje, pikado, bilijar, escape room

Ulaznice za važan događaj  

Kreativni pokloni mogu biti i ulaznice za neki važan događaj koji bi interesovao slavljenika. Bilo da je u pitanju koncert omiljenog pevača, utakmica omiljenog kluba ili nešto sasvim treće, razmislite da li će ovaj poklon biti iznenađenje i da li postoje uslovi da ga realizujete.  Ne zaboravite da ulaznicu upakujete u elegantnu kovertu, stavite ukrasnu mašnu i napišete emotivnu posvetu. Budite sigurni da će ovakva vrsta poklona biti nešto na čemu će vam slavljenik biti zauvek zahvalan. 

Originalni pokloni za punoletstva koji su čuvari uspomena

Ako odbacite predrasude da su vredni pokloni skupi, onda vam na raspolaganju stoji lista unikatnih poklona za koje vam ne treba mnogo novca, već mnogo ljubavi, pažnje i kreativnosti. Poklon  koji je „čuvar uspomena” može biti ručno izrađen album sa fotografijama koje će obeležiti sve važne trenutke i bitne događaje. Pored svake fotografije zabeležite zbog čega je ona tako posebna i koji trenutak je uslikan. 

Tegla sa porukama takođe može biti originalni poklon, a sve što vam treba jesu tegla, ukrasna mašna, papir u boji i šljokice. Papir isecite tako da dobijete više manjih kartica na kojima ćete napisati važne uspomene, želje ili neke simbolične aforizme. Potom ih uvijte i vežite ukrasnom trakom, tako da liče na pisamce, a onda teglu ispunite njima i ukrasite je. Drage uspomene i lepe poruke možete zabeležiti i putem video-snimka. Šta god da odaberete, znajte da ovakvi pokloni imaju neprolaznu vrednost.