Bojler je jedan od najkompleksnijih aparata u kući i upravo zbog toga se kvarovi često dešavaju. Kao i veš mašina, bojler je najvažniji aparat bele tehnike u domaćinstvu. Svakodnevno ga koristimo, a kada se pokvari, u kući nastaje pravo vanredno stanje. Retki su oni koji zovu majstora na redovan pregled bojlera ili veš mašine. Kada bi se ovo češće dešavalo, ne bi bilo ni toliko kvarova. Problemi sa bojlerom su neretko i veoma opasni, mogu izazvati ozbiljne posledice. Zato je važno što pre pronaći dobrog i odgovornog majstora.

Kada se bojler pokvari, zovemo majstore i usred noći i za vreme praznika, kako bi se vratio u prvobitno stanje. Priznaćete, teško je živeti bez tople vode u kući.

Sa kojim žalbama i kvarovima se klijenti najčešće javljaju

Klijenti najčešće prijavljuju da iz bojlera curi voda, da predugo čekaju da se voda zagreje, da je količina zagrejane vode mala, da bojler pucketa, varniči ili izlazi dim. Takođe, veoma često prijavljuju da sijalica gori, a voda se ne zagreva, ili da sijalica ne svetli, a voda se zagreva, tako da ne znaju kada bojler radi, a kada ne. Sve su ovo simptomi koji ukazuju na najčešće kvarove na bojleru i u svakom od ovih slučajeva neophodna je što hitnija popravka bojlera.

Bojler uopšte ne zagreva vodu ili je nedovoljno zagreva

Jedan od naješćih problema jeste da bojler ne zagreva vodu ili je potrebno jako mnogo vremena da se voda zagreje. Veoma je teško isplanirati svakodnevne aktivnosti ako moramo da sačekamo nekoliko sati da se voda zagreje, svaki put kada poželimo da se istuširamo. Kod ovog problema postoji nekoliko opcija: bojler uopšte ne zagreva vodu, sporo zagreva vodu ili pregreva vodu.

Ukoliko bojler pregreva vodu, problem je u termostatu. To znači da je došlo do neravnoteže između termostata i lampice koja nam signalizira na kojoj temperaturi je voda zagrejana i koliko je ima. Ako dobijamo pogrešnu informaciju, a pokušamo da ugrejemo vodu koja je već dovoljno zagrejana, tako što termostat podesimo na trojku, onda može doći i do eksplozije bojlera. Ukoliko vam se učini da signalizacija na bojleru ne daje pravu informaciju, vreme je da se uradi popravka bojlera.

Bojler sporo zagreva vodu – problem sa grejačem

Ukoliko morate čekati nekoliko sati da se voda zagreje, što ranije nije bio slučaj, svakako ćete biti frustrirani i to će ometati vašu svakodnevnicu. Ako se voda suviše sporo zagreva u bojleru, to znači samo jedno – problem sa grejačem.

Glavna funkcija grejača je da zagreva vodu, a kada se to ne dešava, znači da je najverovatnije došlo do taloženja velike naslage kamenca. Kamenac se neosporno taloži vremenom, a kada se on ne čisti na vreme, dolazi do usporavanja rada grejača. Stvar je u tome da nakon velike količine kamenca može doći do potpunog kvara grejača, te je u ovom slučaju neophodna što hitnija popravka bojlera.

Ponekad je i sam grejač neispravan, bez obzira na kamenac i to se veoma jednostavno može rešiti zamenom grejača.

Sijalica ne svetli a voda se zagreva

Sijalica na donjem delu bojlera nam je veoma važna, jer ona signalizira da se voda u bojleru zagreva. Ukoliko nemamo tu informaciju, možemo još više pojačati zagrevanje vode i tako napraviti štetu. Ukoliko imate toplu vodu, a sijalica je prestala sa radom, moguće je da je došlo do problema na elektroinstalaciji i ili je jednostavno sijalica pregorela. Popravka bojlera može ovaj problem uspešno da reši. Sve što je potrebno jeste da se sijalica zameni, kako biste znali da li se voda zagreva ili ne.

Iz bojlera kaplje voda

Ako iz bojlera kaplje voda, to je definitivno znak da nešto nije u redu. Problem može biti u dihtungu ( flanšni) na kazanu bojlera ili kazan može biti bušan. U slučaju da ustanovite da je kazan bušan, trebalo bi da znate da se on ne krpi i ne popravlja, već je potrebno kupiti novi.

Bojler varniči i pucketa

Znate i sami da su varnice uvek u vezi sa strujom. Zato, ako bojler varniči, ne bi trebalo da ga koristite, sve dok električar ne izađe na teren da proveri stanje. Ukoliko čujete pucketanje, moguće je da se na grejaču nataložila velika količina kamenca koja je redovna pojava ako se ne očisti dobro. Pucketanje nastaje od zagrevanja kamenca umesto vode, zato je važno da se redovno čisti, kako bi grejač svu svoju energiju utrošio na zagrevanje vode, a ne kamenca. Ukoliko grejač zagreva kamenac, a ne vodu, vi ste na gubitku. Utrošićete dodatnu količinu energije, što će se odraziti na vaš budžet, ali i na vreme, jer ćete duže čekati da se voda zagreje. Zato budite pametni i redovno kontrolišite količinu kamenca na bojleru, koji predstavlja i najveći problem. Koji god problem da imate, pozovite ovlašćeni vodoinstalaterski i električarski servis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here