Radost posle veridbe se slegla, sagledali ste svoj budžet i sada treba da se bacite na planiranje. Spisak gostiju, sala, matičar, dekoracija za svadbu, burme, odeća, pokloni – ako ne znate odakle da počnete dajemo vam par saveta. 

Zakazivanje datuma određuje tok venčanja 

Da li ćete se venčati u opštini, u verskoj ustanovi ili biste hteli oba. Da li želite da matičar dođe na lokaciju ili ćete vi doći matičaru. O svemu ovome morate da se odlučite unapred ne samo zbog organizacije, već i zbog plaćanja. Uvek preporučujemo da se makar par meseci pre željenog perioda uputite u opštinu i ugrabite termin, posebno ako ste odučili da se venčate tokom proleća i jeseni. 

Za opštinsko venčanje potrebno je platiti administrativnu taksu u iznosu od 380 dinara. Prilikom zakazivanja datuma ovo ćete morati da dostavite, pored ličnih dokumenata. Ako će matičar izlaziti na teren ta taksa je dosta skuplja, pa je tako u Beogradu skoro 17 hiljada dinara. 

Ukoliko se odlučite za venčanje u verskom objektu, očekuju vas troškovi same ceremonije i predmeta koju za istu potencijalno treba kupiti. Ovi troškovi se ne mogu proceniti unapred kako zavise od vere i količine običaja koje planirate da pratite. 

Dobar prostor i muzika su pola posla  

Ono što vaše venčanje može učiniti pravim uživanjem ili totalnim promašajem jeste prostor u kom ga organizujete. Kada tragate za prostorom dobro je na umu imati to koliko je povoljna lokacija. Da li će ljudi odustajati od dolaska na vaše venčanje zbog lokacije prostora, ili možda zbog toga što nema dovoljno parkinga? 

Ako vam se ne dopada ideja da venčanje organizujete u velikim salama za to namenjenim to nije jedina opcija. Iako profesionalni timovi u cvećarama, a vredno je pomenuti DekoracijaLotos.rs  čiji cvetni aranžmani za stolove potpuno transformišu prostor, mogu da vam pomognu da ga učinite unikatnim, ne morate sebe ograničavati. 

Sve su popularnije proslave venčanja kraj reka, na splavovima ili čardama. Krstarenje je takođe sjajna opcija, posebno na brodovima koji gledaju na Kalemegdan. Ukoliko planirate venčanje tokom leta ili proleća, razmislite i o opciji da to uradite na otvorenom. Moguće je zabavu organizovati u prostranim dvorištima salaša, u šumskim predelima u okolini gradova, u vinogradima i vinarijama Fruške gore, a sve su aktuelniji i Avala i Kosmaj. 

Kada se pomene muzika u glavi nam je bend koji radi obrade hitova domaće i strane muzike, a možda i trubači unajmljeni od strane bliskih prijatelja. Ako je to nešto što je uklapa u vaše želje, bendove je najbolje unajmiti po preporuci. Probajte da ih uhvatite na nekom od nastupa uživo da vidite da li vam prija njihov zvuk pre nego što donesete konačnu odluku. Uvek je tu opcija i da sami sebi budete DJ – iznajmite prvoklasnu zvučnu opremu, napravite plejlistu koja će obuhvatiti sve što vi i vaši gosti volite i napravite žurku koja će se dugo prepričavati. 

Šta uštedite na pozivnicama uložite u dekoraciju za venčanje 

Okrenete se online alatima i sami kreirajte pozivnice tako da se savršeno uklope u vašu estetiku. Pored toga što je zabavno i ne ograničava vas na ustaljene dezene, ako se odlučite da ih pošaljete isključivo elektronski doprinećete i životnoj srediti. U tom slučaju možete ištampati svega par primeraka ako volite da fizički čuvate uspomene. Ako se pak odlučite da pozivnice prepustite profesionalcima, očekujte cene po komadu između 70 i 500 dinara u zavisnosti od kvaliteta i dizajna. 

Dobra dekoracija stola za svadbu savršeno će zaokružiti temu za koju ste se odlučili, dati vam odličnu pozadinu za fotografisanje i uneti život u prostor. Bilo da želite da dekoracija mladenačkog stola bude čisto cvetna ili isprepletana detaljima poput svećnjaka i kristala, imate puno prostora da budete inovativni.

Da li su odeća i prstenje najskuplje stavke?

Odgovor je – ne moraju biti. Ne morate ulagati veliki novac u kupovinu haljine, već se možete odlučiti za iznajmljivanje. Prosečne cene iznajmljivanja venčanica su između 250 i 500 evra, a cena će rasti sa svakim aksesoarom koji dodate. Ne smemo zaboraviti ni na cipele, koje takođe mogu koštati čitavo malo bogatstvo. 

Kada su u pitanju odela, teško je pronaći kvalitetno odelo za manje od 150 evra. Ako tragate za nečim unikatnim ta će cena biti značajno veća, ali imajte u vidu da ćete sve te komade odeće moći da nosite i nekim drugim prilikama.  

Ukoliko ste u prilici da uložite novac u anatomski prilagođene burme to i uradite. Kako je reč o prstenju koje ćete nositi ceo život udobnost je bitna isto koliko i estetika. Burme u proseku koštaju između 40 i 70 hiljada dinara, ali nemojte da vas to obeshrabri. Moguće ih je pronaći i po duplo manjim cenama, svedenijeg izgleda i manje eksluzivnog materijala. 

Budite kreativni sa poklonima za goste 

Pokloni za goste na svadbi odlična su prilika da pokažete svoju kreativnost kao par. Ako želite da ih vama drage osobe zapravo ponesu sa sobom preporučujemo da odaberete nešto što bi se mogli okarakterisati korisnim u svakodnevnom životu. Hrana je uvek zanimljiva, poput lizalica, pralina i kolačića sreće, ali ako vam je stalo do dugotrajnosti poklona onda nije dobar izbor. Čaše sa ugraviranim inicijalima i datumima uvek izmame osmeh gostima, ali i sveće, kamenčići, privesci. Ako želite da i vama ostane deo poklona, gostima možete kupiti jednokratne kamere i tako napraviti niz spontanih analognih fotografija koje će najbolje preneti atmosferu sa venčanja. 

Kada sa spiska skinete sve stavke bez kojih venčanje nije venčanje, ostaje vam da se igrate sa detaljima i dodajete mu sitnice. Raspored sedenja može sačekati i poslednji trenutak, profesionalno fotografisanje nije moranje ako više volite da uživate u momentu, vežbajte prvi ples između obaveza, a o medenom mesecu ćete brinuti kada se utisci sa venčanja slegnu. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here